cover

בעיות ריכוז

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » בעיות ריכוז

לאחרונה ניתן לראות עלייה במודעות להפרעות קשב וריכוז, והמושגים ADHD, הפרעות קשב, והיפראקטיביות נזרקים לאוויר בתדירות גבוהה. על אף שהשיח בתחום מתפתח, ובשנים האחרונות מספר המאובחנים בהפרעות קשב וריכוז הולך ועולה, עדיין חשוב לזכור שלא כל בעיה בריכוז מקורה בהפרעת קשב. בעיות ריכוז הן נפוצות, ואנשים בכל הגילאים עלולים לחוות אותן. הפרעות קשב וריכוז הן רק גורם אחד לבעיות ריכוז וקיימים גם לא מעט גורמים אחרים שעלולים ליצור קשיים בקשב ובריכוז. בכתבה זו נעשה קצת סדר בבלגן, כאשר נציג את הגורמים השונים לבעיות ריכוז ואת דרכי הטיפול בהן. 

 

מהן בעיות ריכוז? 

לפני שמתחילים לדבר על סוגים של בעיות ריכוז, צריך קודם להבין מה נחשב לבעיה. המושג קשב וריכוז מתייחס ליכולת של האדם להתמקד באופן ממושך בפעילות מסוימת.  קשיי ריכוז (או קשיי קשב) מוגדרים כמצב שבו יכולות הקשב של הפרט נמוכות, באופן קבוע או זמני, מהרמה המצופה אצל בני גילו.

הקשב הוא תהליך הכרתי, אשר כולל מיון של מידע המגיע דרך החושים לצורך עיבוד שכלי. במהלך שעות הערות, האדם מוצף בגירויים מבחוץ: אנחנו רואים את המתרחש סביבנו, שומעים רעשים, מריחים וטועמים, ומרגישים את המרקמים של הדברים שבאים איתנו במגע. קשב הוא יכולת הכרחית כדי לסנן את המידע הזה ולדלות מתוכו את מה שרלוונטי לפעילות המסוימת בה אנחנו עוסקים. רק באמצעות סינון של המידע, שמגיע למוח בכמויות אדירות, יכול האדם להתנהג בצורה מוכוונת מטרה ולהסתגל למצבים חדשים.

בעיות ריכוז יכולות להתבטא בטווח של עוצמות, וגם משך הזמן והתדירות שלהן משתנים בהתאם לגורמים מסוימים. בהתאם לכך, משתנה גם ההשפעה שיש לקשיי ריכוז על איכות חייו של הפרט ועל התפקוד שלו. במקרים בהם העוצמה, המשך או התדירות של בעיות הריכוז יוצרים פגיעה משמעותית באיכות החיים ובתפקוד, חשוב לפנות לאיש מקצוע על מנת לקבל אבחון מתאים לבעיה. רק לאחר אבחון ניתן להתחיל לבנות טיפול שמותאם לבעיה ספציפית ממנה הפרט סובל.

 

מה עלול לגרום לבעיות ריכוז? 

בעיות ריכוז עלולות להיווצר במגוון של מצבים הקשורים בבריאות הפיזית, בבריאות הנפשית וגם בהתפתחות. לעתים יכולים להתקיים אצל אותו אדם מספר גורמים שונים לבעיות ריכוז. לכן, יש חשיבות רבה לאבחון נכון אצל אנשי מקצוע מתאימים.

מצב בריאותי:

קיימות מחלות רבות אשר עלולות לגרום בין היתר גם לפגיעה ביכולת הקשב. ביניהן ניתן למצוא מחלות מטבוליות מסוימות (מחלות הקשורות בחילוף החומרים בגוף), מחלות מערכתיות, אפילפסיה ומחלות גנטיות שמשפיעות על המוח. בנוסף, קיימות מחלות הקשורות בזקנה שיש להן השפעה גדולה על יכולת הקשב, כמו אלצהיימר ודמנציה. מחלות אלו פוגעות בתפקוד המוחי ומתאפיינות בירידה הדרגתית ביכולת הקוגניטיבית ופגיעה בזיכרון, בריכוז ובהבנה.

גם בעיות בשינה, כולל קשיים בהירדמות או שינה לא מספקת, עלולות להביא לפגיעה ביכולת הריכוז.

היצף מידע:

היצף מידע הוא מצב שבו כמות המידע המגיעה אל האדם גדולה יותר מסך משאבי הקשב שלו. במצב זה אין פגיעה ביכולת הריכוז של האדם: היצף המידע משתלט על משאבי הריכוז ויוצר עליהם עומס יתר, דבר שמקשה על היכולת של האדם לקבל החלטות ולפתור בעיות בצורה מבוקרת. הרגישות של האדם להיצף מידע קשורה ברמה ההתחלתית של משאבי הקשב שלו: כלומר, אדם שמלכתחילה סובל מבעיות ריכוז מסוימות, יהיה רגיש יותר למצבים של היצף מידע. על מנת ללמוד להתמודד טוב יותר עם היצף מידע, צריך לדעת איך לגשת למידע באופן מבוקר ולסנן אותו בצורה מודעת. מדובר בעצם ביכולת שכלולה בסל הכישורים הנלמדים בבתי ספר רגילים, לדוגמה, היכולת לקלוט מידע מהמורה, לעבד אותו ולמסור אותו בחזרה בעת מבחן.

מצב רגשי:

יש קשר חזק בין החוויה הרגשית של האדם ליכולת הריכוז שלו, וישנם מצבים רגשיים מסוימים הידועים בהשפעתם על יכולת הריכוז של האדם – לדוגמה, פחד וחרדה. כאשר מתייחסים לחרדה, חשוב להפריד בין חרדה נורמלית הצפה במצב שהוא מפחיד באופן אובייקטיבי, ובכך מהווה מנגנון התמודדות, לבין חרדה מתמשכת ומנותקת מהמציאות.

חרדה נורמלית עלולה לגרום לקשיי ריכוז נקודתיים בזמן האירוע שגרם לחרדה, מפני שהתחושות של פחד ולחץ עלולות לפגוע בקשב. גם החרדה הפתולוגית, המאופיינת בדאגה לא פרופורציונלית וממושכת, יכולה להשפיע לרעה על הקשב ולהביא לבעיות ריכוז.

קשיי ריכוז עלולים להופיע גם במצבים של דיכאון, הפרעה נפשית המתאפיינת בתחושה מתמשכת של עצב וייאוש ובירידה בערך העצמי.

 

הפרעות קשב וריכוז 

הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות היא הפרעה התפתחותית, שהתסמינים שלה כוללים קשיי קשב וריכוז, התנהגות אימפולסיבית והיפראקטיביות (פעלתנות יתר). אחוז הילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז הוא בין 7 ל-10 אחוז מכלל הילדים. למרות שבעבר היה נהוג לחשוב על ההפרעה כבעיה אשר חולפת עם ההתבגרות, כיום אנו יודעים כי כ-70 אחוז מהילדים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז, ימשיכו לחוות את התסמינים גם בבגרותם.

קיימת נטייה להתייחס להפרעות קשב וריכוז כבעיות של אנשים "מעופפים", שרק צריכים להתאמץ יותר כדי לשים לב למה שקורה סביבם. חשוב לציין כי מדובר בבעיה נוירולוגית, הקשורה ביכולת של המוח לווסת ולסנן את המידע המגיע אליו. להפרעות קשב וריכוז יש תסמינים רבים, שלא כולם חייבים לבוא לידי ביטוי כדי לאבחן את ההפרעה. בין התסמינים הבולטים ניתן למצוא חוסר תשומת לב לפרטים, קושי להתרכז במטלות לאורך זמן, ריבוי שגיאות טיפשיות בבית הספר או בעבודה (שגיאות שברור שמקורן בחוסר תשומת לב ולא בהיעדר ידע), וקושי בסדר וארגון. לעתים קרובות התסמינים יכללו התנהגות אימפולסיבית והיפר-אקטיבית, שבאה לידי ביטוי בהתפרצות לדברי אחרים, בעיות משמעת אצל ילדים וקושי להמתין או לעמוד בתור.

אם התסמינים האלו נראים לכם מוכרים, ועולה בכם החשד שאתם או ילדיכם סובלים מהפרעת קשב וריכוז, כדאי מאוד לגשת לאבחון אצל איש מקצוע. טיפול בהפרעת קשב וריכוז בגיל מוקדם יכול לסייע לילדים להצליח בלימודים ולהפחית את הסיכוי להתפתחות של בעיות בדימוי העצמי. אצל מבוגרים, טיפול הולם יכול לשפר משמעותית את איכות החיים בכל התחומים – החל מהקריירה ועד ליחסים בין אישיים.

 

איך מטפלים בבעיות ריכוז? 

כמו בכל בעיה אחרת, טיפול נכון מתחיל באבחון נכון. על מנת להבין מה הדרך הטובה ביותר לשפר את יכולת הריכוז, חשוב קודם כל להבין מה גורם לבעיה מלכתחילה. הטיפול בקשיי ריכוז שנובעים מבעיה בריאותית כגון אפילפסיה, יהיה שונה מהטיפול שניתן לקשיי ריכוז הנובעים מבעיה בעלת מקור רגשי. עם זאת, בשני המקרים האלה הטיפול יהיה קודם כל במקור של הבעיה – בין אם היא פיזית או רגשית. טיפול בהפרעת קשב וריכוז, לעומת זאת, מתמקד בהקלה על התסמינים של ההפרעה וברכישת כלים להתמודדות עימם.

אחרי מתן האבחנה, ניתן להתאים טיפול תרופתי, רגשי או לשלב בין השניים.

 

כיצד מרכז gaya יכול לסייע בטיפול בבעיות ריכוז? 

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי, הנותן מענה לכל הגילאים. במרכז פועלים אנשי מקצוע ממגוון רחב של תחומים, ביניהם פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים ומטפלים נוספים. אנו מתמחים בטיפול בהפרעות קשב וריכוז, בצוות שלנו מטפלים בשיטות אלבאום, NLP, בדיקור סיני וכן צוות של מטפלים רגשיים בהבעה ויצירה, בעזרת בעלי חיים, אנו משלבים טיפולי גוף נפש ועוד.
במרכז gaya נוכל להתאים עבורכם תוכנית טיפולית אישית על מנת לתת לכם או לילדיכם את המענה הטוב והמתאים ביותר.
התהליך כולל שיחות ייעוץ ראשונה ולאחריה נוכל להמליץ עבורכם על הטיפול והמטפל המתאימים ביותר. פנו אלינו עכשיו ותוכלו להתחיל את תהליך השינוי!

 

 

 

 

 

טיפול פסיכולוגי

בעיות רגשיות אצל מבוגרים

 

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר