cover

הפרעת אישיות היסטריונית

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » הפרעת אישיות היסטריונית

 

הם מוחצנים, מתאפיינים בהתנהגות דרמטית ופתיינית, ויכולים להיתפס בחברה כאנשים חמימים ומקסימים.
אבל מתחת לצורך הבלתי פוסק בתשומת לב, עלולה להסתתר הפרעת אישיות היסטריונית, שפוגעת ביכולת לנהל מערכות יחסים תקינות עם אחרים

 

אין אדם שלא זקוק לתשומת לב. הרצון לקבל יחס מאחרים הוא טבעי ובריא, והוא מתקיים החל מהרגע שבו אנחנו נולדים ולאורך חיינו. אבל גם לצורך בתשומת לב יש גבולות בריאים, שחצייתם הופכת את הצורך הזה לפתולוגי. הסובלים מהפרעת אישיות היסטריונית חשים צורך עז להיות במרכז העניינים כל הזמן, ומרגישים לא בנוח כאשר אור הזרקורים מוסט מהם אפילו לרגע. הם מפגינים התנהגות מוחצנת, צבעונית ודרמטית, ופעמים רבות רותמים את המראה החיצוני והמיניות שלהם ככלי להשגת תשומת לב מהסביבה. אבל כשהם משיגים סוף סוף את הקרבה שהם מחפשים, לעתים קרובות הם מגלים כי היכולת שלהם לנהל מערכת יחסים אינטימית לוקה בחסר.

 

בין היסטריה להפרעת אישיות היסטיורנית

השם הפרעת אישיות היסטריונית מגיע מהמילה הלטינית "היסטוס", שמשמעותה "רחם". הסיבה לכך היא שבעבר נהוג היה לחשוב שמדובר בהפרעה האופיינית לנשים בלבד. כיום אנחנו יודעים שאין זה כך, וגם גברים יכולים לסבול מהפרעת אישיות היסטריונית, גם אם מסיבות חברתיות ותרבותיות ההפרעה תבוא לידי ביטוי בדרכים שונות מעט. עם זאת, השכיחות של ההפרעה באוכלוסייה הכללית היא כ-1.84 אחוז, כאשר רוב המאובחנות הן נשים.

המושג "היסטריה" בפני עצמו לא משמש כיום לצורכי אבחון. מדובר במושג שתבע פרויד על מנת לתאר נשים הסובלות מכאבים או תסמינים פיזיים אחרים שאין להם מקור פיזיולוגי מובהק. כיום, משתמשים בקטגוריות מדויקות יותר על מנת לאבחן הפרעות שונות, שתסמיניהן נחשבו בעבר כ"היסטריה", כאשר המשותף להן הוא ביטוי של קושי רגשי דרך מכאובים פיזיים.

 

להיות תמיד במרכז העניינים

התנהגותם של הסובלים מהפרעת אישיות היסטריונית מתאפיינת בחיפוש אחר תשומת לב באופנים שונים. הם נוטים להתנהגות דרמטית, אשר מקצינה רגשות, מחשבות וחוויות ומעניקה להם חשיבות מופרזת. בנוסף, הסובלים מההפרעה, נשים וגברים כאחד, נוטים להתנהג בצורה פתיינית ולהשתמש בחזות החיצונית שלהם ככלי להשגת תשומת לב. הדחפים המיניים הופכים למנוע באמצעותו הם מאשרים לעצמם כי הם נתפסים כמושכים על ידי בני המין השני. עם זאת, רבים מהם סובלים מקשיים בתפקוד המיני ומתקשים ליהנות מיחסי מין או ליצור מערכות יחסים אינטימיות. ההתנהגות הפתיינית שלהם עלולה להיתפס כאיום בעיני בני מינם, ובכך בעצם ליצור קשיים גם במערכות יחסים שאינן רומנטיות.

בנוסף, הסובלים מההפרעה נוטים להפריז במידת הקרבה שלהם עם אנשים אחרים, נפתחים בקלות ותופסים מערכות יחסים כקרובות יותר ממה שהן באמת. הם ממהרים להפוך ל"חברים הכי טובים" של האנשים סביבם, אך מקשרים אלו נעדרים העומק והדדיות של מערכות יחסים תקינות. הקשרים שלהם עם הסובבים אותם מתאפיינים בדרמטיות, וגם שם נשמר הצורך שלהם להיות במרכז תשומת הלב – דבר שגורם להם להתנהג בצורה שטחית, להיות שקועים בעצמם ולהיתפס כיהירים ותלותיים. בנוסף, לעתים קיים יסוד מניפולטיבי בהתנהגותם, והסובבים אותם עלולים לתפוס אותם כאנשים חסרי כנות ושטחיים.

הסובלים מהפרעת אישיות היסטריונית נוטים להתמודד עם המציאות באמצעות שני מנגנוני הגנה עיקריים: הראשון בהם הוא ההדחקה, כאשר אירועים וזיכרונות שמאיימים על ה"אני" מודחקים מהמודע אל התת-מודע. המנגנון השני הוא התקה – העברה של מטענים רגשיים, הבאים לידי ביטוי כדחפים או רגשות, מהגורם האמיתי שלהם לאובייקט אחר. מנגנונים אלו, שנועדו להגן על האגו, גורמים לסובלים מהפרעת אישיות היסטריונית להתקשות להבין את הרגשות האמיתיים שלהם או להסביר את המניעים לפעולותיהם.

 

איך מאבחנים הפרעת אישיות היסטריונית?

כולנו מכירים אנשים שאוהבים להיות במרכז תשומת הלב, ואולי אפילו מפגינים התנהגות דרמטית ומקצינים את רגשותיהם. אבל על התנהגות זו לא בהכרח מצביעה על הפרעת אישיות היסטריונית. אבחון של הפרעות אישיות, ובכללן הפרעת אישיות היסטריונית, יכול להתבצע על רק על ידי פסיכיאטר. על מנת לאבחן את ההפרעה, על האדם להפגין דפוס נרחב של חיפוש תשומת לב ורגשנות יתר, שהתחיל כבר בבגרות המוקדמת. דפוס ההתנהגות צריך לבוא לידי ביטוי בלפחות חמישה מבין ההקשרים הבאים:

  • הימצאותם מחוץ למרכז תשומת הלב גורמת להם לתחושת אי-נוחות
  • אינטראקציה עם אחרים מתאפיינים בהתנהגות בעלת אופי פתייני או מיני, שלא הולמת את הסיטואציה ואת טיב הקשר
  • ביטוי שטחי של רגשות, הנתונים לשינויים חדים ומהירים
  • שימוש בהופעה החיצונית ככלי למשיכת תשומת לב מהסביבה (למשל, על ידי לבוש פרובוקטיבי ובולט)
  • דיבור מלא בתיאורים אך דל בפרטים
  • הצגה דרמטית ומוגזמת של רגשות
  • מושפעים בקלות מסביבתם או מנסיבות משתנות
  • תופסים מערכות יחסים עם אחרים כקרובות יותר ואינטימיות יותר ממה שהן בפועל

 

איך מבדילים הפרעת אישיות היסטריונית מהפרעות אישיות אחרות?

להפרעת אישיות היסטריונית יש תמונה קלינית שמזכירה הפרעות אישיות אחרות, כגון הפרעת אישיות נרקיסיסטית, הפרעת אישיות תלותית, הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית. לעתים, ההפרעה יכולה להזכיר באופן הביטוי שלה גם הפרעות נוספות, כמו הפרעת אישיות גבולית. ההבדל בין הפרעת אישיות זו להפרעות אחרות הוא ההתנהגות המינית והפתיינות המוגזמת, שמהווה מאפיין דומיננטי וייחודי להפרעת אישיות היסטריונית.

לעתים, הפרעת אישיות היסטריונית יכולה להתקיים לצד הפרעות אחרות, כמו הפרעות סומטמורפיות, ודיכאון. בנוסף, לעתים מתקיימת ההפרעה לצד הפרעות אישיות אחרות, כמו הפרעת אישיות תלותית, הפרעת אישיות גבולית או הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית.

אבחון של הפרעת אישיות היסטריונית צריך להיעשות תוך התחשבות בנורמות החברתיות של המקום ממנו המטופל מגיע. בחברות שבהן נהוג לבטא רגשות בצורה קיצונית, או שמקובל לחפש ריגושים באופן קבוע, הפרעה זו תבלוט פחות.

 

איך מטפלים בהפרעת אישיות היסטריונית?

בעלי הפרעת אישיות היסטריונית נוטים לחוות אכזבות חוזרות ונשנות בתחום החברתי והרומנטי. הם לא מצליחים לפתח מערכות יחסים אינטימיות בריאות, מה שעלול לגרום להתפתחות של חרדה או דיכאון.

טיפול פסיכולוגי בסובלים מהפרעת אישיות זו צריך להתבסס על יצירת קשר ארוך טווח עם המטפל.  במסגרת הטיפול האדם ילמד כיצד לייצר ולשמר מערכות יחסים קרובות, וכיצד להביע רגשות תוך התאמה לסיטואציה. בנוסף, הוא ילמד כיצד להפחית התנהגויות פתייניות לא הולמות, דבר שיתאפשר בזכות בנייה של הביטחון העצמי של המטופל. במהלך הטיפול, השאיפה היא שהמטופל או המטופלת יבינו שאין צורך בהתנהגות פתיינית ומוגזמת כדי לקבל תשומת לב והערכה מהסביבה.

 

איך אנחנו יכולים לעזור במרכז gaya?

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי, המציע מענה לכל הגילאים ולמגוון של בעיות רגשיות. הטיפול במרכז gaya מתאפיין בגישה מותאמת אישית, כאשר כל מטופל ומטופלת זוכים לטיפול המתאים לקשיים ולצרכים שלהם. אנו מציעים טיפולים פרטניים לצד טיפולים זוגיים וקבוצתיים. הטיפול בהפרעת אישיות היסטריונית במרכז gaya כולל ליווי של המטופל או המטופלת החל מפגישות הייעוץ הראשונות, דרך האבחון ועד להתאמה אישית של הטיפול.

במרכז gaya פועל צוות מקצועי רחב, הכולל פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים קלינים, מטפלים המשלבים עבודת גוף נפש ומומחים לרפואה משלימה. הגיוון של הצוות המטפל מאפשר טיפול הוליסטי שמתייחס לצרכים השונים של כל מטופל ומטופלת.  אנו במרכז gaya מתחייבים להעניק את הטיפול המסור, האמפתי והאיכותי ביותר לכל מטופלינו.

לתיאום פגישת ייעוץ ראשונה פנו אלינו עכשיו 09-8855246

 

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר