cover

הפרעת אישיות נרקיסיסטית

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » הפרעת אישיות נרקיסיסטית

 

לכולנו יצא להיתקל באנשים ש"מאוהבים בעצמם", טיפוסים יהירים שחייבים להיות מרכז תשומת הלבזה יכול להיות האקס, הקולגה מהעבודה או בת משפחה שלא מסוגלת לדבר על שום דבר פרט מאשר על עצמה. השאלה היא איפה עובר הגבול בין ביטחון עצמי מופרז להפרעת אישיות נרקיסיסטית.

 

מהו נרקיסיזם?

נרקיסיזם הוא מונח שמתאר ספקטרום של מאפיינים אישיותיים והתנהגותיים, הכוללים אהבה עצמית, יהירות, אנוכיות או שחצנות. המקור של המונח הוא במיתוס היווני על נרקיס, נסיך יפה תואר ששבר לבבות רבים ולא היה מוכן להתחייב לאף בחורה או בחור. כעונש על התנהגותו, האלה נמסיס גרמה לו להתאהב בהשתקפות של עצמו – והוא בהה בה עד שגווע על שפת המים.

למרות שהמונח משמש בדרך כלל כמילת גנאי, נרקיסיזם יכול להיות גם בריא – כשהאדם אוהב את עצמו, מודע לערכו ולטוב שבו, ומתוך כך רואה את הערך ואת הטוב שבאחרים. אך במקרים של נרקיסיזם קיצוני, האדם לא מצליח לראות אף אחד פרט לעצמו וחווה תחושת חשיבות עצמית מוגזמת, שמקשה עליו להביע אמפתיה כלפי בני אדם אחרים. במקרים כאלה, יאובחן האדם כסובל מהפרעת אישיות נרקיסיסטית.

 

מהי הפרעת אישיות נרקיסיסטית?

הפרעת אישיות נרקיסיסטית משתייכת לאשכול ב' של הפרעות האישיות, ומתבטאת בתחושת ערך עצמי מופרזת ובצורך עז להערצה ולחיזוקים חיוביים מהסביבה. הלוקים בהפרעת אישיות נרקיסיסטית מתקשים לגלות אמפתיה כלפי אחרים, והם משקיעים זמן רב בפנטזיות שבמרכזן כוח, הצלחה, או המראה החיצוני שלהם. הם מתנהלים בעולם כאילו הוא סובב סביבם, ומרגישים שהם זכאים לפריווילגיות מיוחדות מעצם היותם.

השימוש במילה "נרקיסיסט" כמושג גנאי הוא מטעה. כשאנחנו שומעים את המילה הזאת, אנחנו מדמיינים טיפוסים בלתי נסבלים, שברור לחלוטין שאין שום קשר בין התפיסה העצמית שלהם לבין המציאות. אבל רבים מהלוקים בהפרעת אישיות נרקיסיסטית הם דווקא אנשים מקובלים חברתית, כריזמטיים ומוכשרים.

ההפרעה מופיעה בדרך כלל בבגרות המוקדמת, ויש לה השפעה על כל תחומי החיים – קריירה, זוגיות וחיי משפחה. בניגוד להפרעות אחרות, הפרעת אישיות נרקיסיסטית לא מגיעה לנסיגה בשלבים מאוחרים יותר בחיים, וגם קשישים עלולים לסבול ממנה. אצל בני נוער קיימות התנהגויות נרקיסיסטיות שנחשבות לטבעיות לגילם, אך חשוב לדעת להפריד בין נרקיסיזם טבעי של גיל הנעורים לבין נרקיסיזם שכולל גם נוקשות מחשבתית וקשיי הסתגלות – מה שעלול לרמז על התפתחות ההפרעה בגיל מאוחר יותר.

 

 

איך מאבחנים הפרעת אישיות נרקיסיסטית?

על פי המודל המקובל, הפרעת אישיות נרקיסיסטית ניתנת לאבחון כאשר מתקיימות התנהגויות גרנדיוזיות, המתאפיינות בתחושת ערך עצמי מופרזת מצד אחד, ובחוסר יכולת להביע אמפתיה כלפי אחרים מהצד השני. התנהגויות אלו נמשכות לאורך זמן ובאות לידי ביטוי בכל תחומי החיים. על מנת לאבחן אדם כסובל מההפרעה, עליו להביע 5 או יותר מהתנהגויות הבאות:

  1. חשיבות עצמית מוגזמת, המתבטאת בתפיסה גרנדיוזית של הכישורים וההישגים של האדם, וציפייה שהסביבה תכיר בעליונותו – מבלי שיהיו לזכותו הישגים שהולמים את הציפיות.
  2. עיסוק אינטנסיבי בפנטזיות שקשורות בכוח, בהצלחה או באהבה "גדולה מהחיים" או ביופי.
  3. תחושה של ייחודיות, "אני יוצא מן הכלל", ושרק אנשים יוצאי דופן כמוהו יהיו מסוגלים להבינו.
  4. צורך מוגזם בהערצה מצד הסובבים.
  5. ציפייה לא ריאלית לזכויות יתר או ליחס מיוחד.
  6. ניצול של אחרים כדי לממש מטרות אישיות.
  7. היעדר אמפתיה, שמתבטא בחוסר יכולת או רצון להזדהות עם רגשותיהם של אחרים.
  8. אמונה שאחרים מקנאים בו, או לחלופין קנאה עזה באנשים אחרים.
  9. התנהגות יהירה ושחצנית.

 

בין שחצנות לפגיעות

קיימת בעייתיות מסוימת באופן האבחון המתואר בפסקה הקודמת – והביקורת על המודל היא שהוא מתייחס רק למאפיינים המוחצנים של ההפרעה, אך לא כולל את המאפיינים הסמויים, הבאים לידי ביטוי בפגיעות גדולה, בהערכה עצמית נמוכה וברגישות לביקורת.

המודל החלופי מתייחס ללוקים בהפרעת אישיות נרקיסיסטית כאל בעלי ערך עצמי בלתי יציב ופגוע – לצד תחושת החשיבות המוגזמת וההתנהגות הגרנדיוזית. כדי לווסת את הערכתם העצמית, הלוקים בהפרעה תלויים בהערכה ותשומת לב חיובית מהסביבה. המחשבות הגרנדיוזיות יכולות להיות מוחצנות וגלויות, אך לעתים הן מתבטאות דווקא באופן סמוי, מתחת לפני השטח.

על פי חוקרים מסוימים, הקו בין מודעות לחוסר מודעות הוא שעושה את ההבדל בין נרקיסיזם "גרנדיוזי" לנרקיסיזם "סמוי". הלוקים בנרקיסיזם גרנדיוזי ו"תת-מודע", נוטים להיות  יהירים, מוחצנים, ולשאוף לתשומת לב ולהערצה. נרקיסיזם סמוי, "ברמה המודעת" מתבטא ברגישות עצומה לביקורת, תחושת חוסר אונים והערכה עצמית נמוכה – הנובעת מהפער בין העצמי המושלם לבין העצמי כפי שהוא במציאות. מדובר במין "הפוך על הפוך" – דווקא בגלל שהאדם תופס את עצמו כיוצא דופן ועליון על אחרים, כל פגיעה קטנה בשלמות הזאת עלולה לגרום לו להרגיש חסר ערך.

 

תחלואה נלווית

עבור הלוקים בהפרעה, פגיעה בשלמות העצמי היא בלתי נסבלת, והיא יכולה אף להביא להתפתחות של הפרעות נפשיות נוספות, כגון דיכאון, חרדה והפרעות אכילה. גם התנהגויות של פגיעה עצמית או ניסיונות אובדניים אינם נדירים בקרב הסובלים מהפרעת אישיות נרקיסיסטית. במקרים אחרים, הסובלים מההפרעה עלולים לפתח תלות בחומרים ממכרים, בדרך כלל סמים ממריצים כמו קוקאין. התנהגות זו אופיינת יותר בקרב הסובלים מנרקיסיזם גלוי.

לעתים, הפרעת אישיות נרקיסיסטית מופיעה יחד עם הפרעת אישיות נוספת, כגון הפרעת אישיות גבולית, הפרעת אישיות סכיזו-טיפולית, הפרעת אישיות היסטריונית או הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית. השילוב בין הפרעת אישיות נרקיסיסטית להפרעת אישיות אנטי-סוציאלית נחשב לקשה במיוחד לטיפול.

 

איך מטפלים בהפרעת אישיות נרקיסיסטית?

הלוקים בהפרעת אישיות נרקיסיסטית בדרך כלל מצליחים לנהל אורח חיים תקין ואף להגיע להישגים, ודפוס האישיות הגרנדיוזי שלהם לא פוגע בתפקוד שלהם. מסיבה זו, ובשילוב עם תחושת הערך העצמי המופרזת שלהם, נדיר שהלוקים בהפרעה יפנו לטיפול כדי לפתור בעיות הקשורות בנרקיסיזם שלהם.

כשהם מגיעים לטיפול, הם עושים זאת בדרך כלל כדי לטפל בבעיה אחרת שפוגעת באיכות חייהם – לדוגמה, דיכאון קליני, חרדות, הפרעות אכילה או שימוש בחומרים ממכרים. במקרים אחרים הם מגיעים לטיפול בעקבות התעקשות של קרובי משפחה או בני זוג.

הטיפול בהפרעת אישיות נרקיסיסטית לא נבחן באופן שיטתי, ושיטת הטיפול הנהוגה כיום היא פסיכותרפיה ממושכת. טיפול בהפרעה הוא בדרך כלל קשה וממושך במיוחד, מאחר ומדובר בהפרעה אגו-סינטונטית: כלומר, הלוקים בה חווים את התכונות הקשורות בהפרעה כתכונות שהן חלק בלתי נפרד מה"עצמי", והם מקבלים אותן ורואים בהן תכונות שהולמות את האישיות שלהם.

הגישה המקובלת כיום לטיפול בלוקים בהפרעת אישיות נרקיסיסטית היא גישת טיפול שמתאפיינת בגמישות והתאמה למוטיבציה של המטופלים, למידת המודעות העצמית שלהם, ובבניית יחס טיפולי מכבד וקשוב.

 

איך אנחנו יכולים לסייע במרכז gaya?

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי, המתמחה בהתאמת טיפול לכל קשת הגילאים ולמגוון של בעיות רגשיות. הטיפול במרכז מותאם אישית תוך התייחסות למורכבות, לצרכים ולאתגרים הייחודיים של כל מטופל ומטופלת. המרכז מציע טיפולים פרטניים, טיפול זוגי וטיפולים קבוצתיים.

במרכז פועל צוות רב תחומי ומקצועי הכולל פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים קליניים ועוד, המנוסים בטיפול במגוון רחב של קשיים רגשיים ונפשיים. הצוות של המרכז שם את הרווחה הנפשית של המטופלים בראש סדר העדיפויות, ומתחייב להעניק את הטיפול המקצועי, האמפתי והמסור ביותר.

פנה/י אלינו עכשיו ונוכל לחבר אותך למטפל/ת המתאים לך ביותר: 09-8855246

 

 

 

 

 

 

 

הפרעת אישיות נמנעת .
טיפול פסיכולוגי

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר