הפרעת חרדה כללית, או הפרעת חרדה מוכללת, באנגלית Generalized Anxiety Disorder) GAD), היא מכלול של דאגות ומחשבות שליליות טורדניות לגבי העתיד.
מחשבות אלו גורמות למועקה מתמשכת בחיי השגרה ומקשים על יכולת תפקוד נורמטיבית.
עולם החרדות מגוון ומורכב מסוגים שונים, על כן, נצטרך להבין מהי בדיוק הפרעת חרדה כללית, מהם הסימפטומים הנלווים אליה וכתוצאה ממנה ובמה היא שונה מהפרעות חרדה אחרות.
מהי הפרעת חרדה כללית?
קו הגבול בין פחד לחרדה הוא דק ומטושטש. בעוד שפחד הוא מנגנון הגנה נורמטיבי וחיובי שתפקידו לשמור עלינו בשעת מצוקה ובזמן זיהוי איום מוחשי,
חרדה היא תחושת איום הנובעת כתוצאה ממחשבות בלבד. תחושה המשתלטת על האדם וכובלת אותו ללא יכולת תגובה, כיוון שהיכולת להגיב קיימת רק נוכח איום קונקרטי.
בניגוד למרחב הפרעות החרדה, שם החרדה מתעוררת בשל טריגר ספציפי, בהפרעת חרדה כללית התחושות השליליות מלוות אותנו כל הזמן ומתקשרות לכל אירוע על רצף חיי השגרה היומיומית, כלומר, הפרעת חרדה כללית היא הפרעת חרדה המתעוררת בשל טרדות השגרה ומחשבות טורדניות על העתיד.
היכן מתבטאת הפרעת חרדה כללית?
הפרעת חרדה כללית מתבטאת במגוון תחומי היומיום וקשורה להמון מרכיבים שגרתיים, פרטיים ועולמיים. למשל, דאגה מתמדת בעת נהיגה מחשש תאונה,
תחושת סיכון בזמן ביצוע פעולות שגרתיות כמו עליה במעלית לצורך העניין. הפרעת החרדה מתבטאת גם במישורים האישיים וגם במישורים החברתיים,
כמו חשש תמידי מאי שביעות רצון של המעסיק עד פחד לא פרופורציונאלי מפיטורין, כמו גם דאגה בלתי מוסברת לגבי המשך מערכות יחסים על שלל סוגיהן.
גם במישורים הגלובליים מתבטאת הפרעת החרדה כללית, כך שהלוקים בה יחששו וידאגו מההתחממות העולמית,
מהקרע באוזון או יחרדו נוכח אסונות טבע ויחששו תמיד לבואם גם ללא ביסוס רציונאלי.
הסימפטומים של הפרעת חרדה כללית
אבחון הפרעת חרדה כללית ייעשה על ידי פסיכיאטר המוסמך לכך. עם זאת, ישנם כמה מאפיינים שיכולים להעיד על קיומה של הפרעת חרדה כללית המצריכים לבדוק זאת לעומק.
הראשון שבהם הוא קושי מוגבר לשלוט בטרדות שגרתיות ודאגות יומיומיות עד כדי איבוד שליטה, תחושת ייאוש ודאגה מכרסמת.
אמנם דאגה היא רגש טבעי ומבורך, אך כשהוא יוצא משליטה ומאבד פרופורציות הוא הופך לבעיה המפריעה לחיי השגרה.
סימפטום נוסף הוא קיומה של חרדה או דאגה מוגזמת בנושא ספציפי לאורך זמן, המתקשר לפעילויות הנורמטיביות והשגרתיות.
החל מפיתוח דאגה אובססיבית לגבי קשר זוגי או חברי, עד לחשש בלתי פוסק מפיטורין או אי שביעות רצון של מקום העבודה.
חששות אלו הם חששות הגיוניים ונורמטיביים לחלוטין, אך כמו בסימפטום הקודם, כשהחשש חוצה גבולות והופך למטרד, הוא מעיד על קיומה של חרדה שאינה בריאה.
כמובן, שקיימות פעולות פיזיות כלשהן, כמו נטילת תרופות או צריכת אלכוהול ושימוש בסמים, העלולות להשפיע ולהביא לקיומה של חרדה.
אחד מן הסימפטומים המעידים על קיומה של חרדה כללית, היא כאשר היא מופיעה גם ללא קשר לאחת מן הפעולות הפיזיות שהוזכרו לעייל.
חוסר מנוחה הוא סממן נוסף שעלול להעיד על קיומה של חרדה, כלומר, חוסר היכולת לנוח ולהיות רגועים.
קיומה של דאגה, כאמור, היא דבר קיים, אך בשעה שלא קיימת האפשרות לחוש רוגע ומנוחה נפשית כלל, נחצה גבול ההיגיון והדבר עלול להעיד על קיומה של חרדה.
בנוסף, אחד הסימפטומים המובהקים לקיומה של הפרעת חרדה כללית, הוא הדאגה לגבי הדאגה.
כלומר, אחד המאפיינים המזוהים עם הפרעת חרדה זו, היא שבשעה שמתעוררת דאגה לגבי אירוע מסוים, עולה איתה גם הדאגה לגבי הדאגה
ומחשבות על כך שקיומה של הדאגה עלול לדרדר את המצב הנפשי וכתוצאה מכך גם להשפיע על המצב הגופני.
לאחר שמתעוררת דאגה זו, עולה שוב דאגה לגבי דאגה זו וחוזר חלילה. כך נוצר מעגל טורדני שחוזר על עצמו. דאגה זו אינה תקינה
ומשבשת את יכולת התפקוד השגרתי ועלולה להעיד על קיומה של הפרעת חרדה כללית.
התסמינים ההתנהגותיים של הפרעת חרדה כללית
נוסף על התסמינים הנפשיים, קיימים גם דפוסי התנהגות הנלווים להפרעת החרדה ועלולים להעיד על קיומה. כמו תחושת עצבנות תמידית ללא הסבר הגיוני או הבנה מעמיקה של הרגשות השליליים.
בנוסף, הפרעת חרדה כללית משפיעה על יכולת ההתמודדות היומיומית במצבי לחץ ופחד. בזמן שמנגנון הפחד מוטבע בצורה המקיימת שני דפוסי התנהגות והם לחימה או בריחה, הפרעת חרדה כללית משתקת את יכולת התגובה ומביאה לידי מצב של קיפאון ופסיביות מורגשת. דפוסי התנהגות אלו עלולים להעיד על קיומה של הפרעת חרדה כללית וחשוב ליתן עליהם את הדעת.
האם יש תסמינים פיזיים להפרעת חרדה כללית?
בהפרעת חרדה כללית, מעבר לתסמינים הנפשיים וההתנהגותיים הנלווים אליה, קיימים גם סימפטומים פיזיים המושפעים ישירות מקיומה של הפרעת חרדה כללית
כשהראשון שבהם הוא מתח שרירים גבוה. הפעילות הסיזיפית חסרת המנוחה של מערכת העצבים משפיעה על התפקוד הנורמטיבי של הגוף בצורה שלילית.
בנוסף לתחושת המתח בשרירים, נלווים גם כאבי ראש ורעידות לפרקים.
בשל הפעילות הקוגניטיבית המאומצת חסרת התכלית, הפרעת חרדה כללית משפיעה גם על תחושת הערנות וגורמת לעייפות כללית,
להפרעות שינה המתבטאות בקשיי הירדמות ובחוסר מנוחה בזמן שינה ולתחושת רפיון מתמדת.
כיצד ניתן לטפל בהפרעת חרדה כללית?
הטיפול בהפרעת חרדה כללית נחלק לכמה חלקים ומותאם אינדיבידואלית לפי הצורך כאשר ישנן כמה שיטות טיפול עיקריות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי: טיפול זה עוסק בניתוח מעמיק והבנה של דפוסי ההתנהגות ודרכי החשיבה, ומפרק, שלב אחרי שלב, את הסיבות שגרמו להופעת החרדה הכללית. לצורך הבנה מעמיקה, דרוש תחילה להבין את סוג החרדה ואת הטריגרים הגורמים להתפרצותה. לאחר מכן, ממשיך הטיפול בהקניית יכולות לשינוי האסוציאציות ולבנייה מחודשת של תהליך עיבוד המידע במוח.
טיפול פסיכותרפי: שיטת הטיפול הפסיכותרפיסטית מתמקדת ביכולת השליטה העצמית בשעת הופעת החרדה וניתוב נכון של הרגשות. כלומר, שיטת טיפול זו מקנה טכניקות להתמודדות עם החרדה וכיצד ניתן לחוות אותה בצורה שאינה קיצונית ולהצליח לחיות איתה בשלווה יחסית.
טיפול תרופתי: ישנה קשת רחבה של סוגי תרופות הניתנות לטיפול בהפרעת חרדה כללי על ידי פסיכיאטר. הטיפול התרופתי לא שולל את האפשרות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי או טיפול רגשי כזה או אחר, אלא ניתן על מנת להביא לאיזון את המוליכים העצביים אשר פעילותם עלולה להשתבש בזמן חרדה או בעקבותיה. טיפול זה מתמקד בעיקר בהעלאת רמת הסרוטונין ובחיזוק מערכת התקשורת העצבית. במקרי קיצון, אף ניתנות תרופות המסייעות להירדמות ולשינה איכותית ורצופה.
כמובן, שגם במקרה של טיפול תרופתי, יש לשלבו יחד עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי או טיפול רגשי אחר על מנת להבטיח את יעילות הטיפול לטווח הרחוק.
טיפול NLP: טיפול שממוקד בנושא חרדות, עובד על הטריגרים, על שינוי האמונות והפרשנויות שיוצרות את החרדה, המטופל מקבל כלים לחיזוק משאבים והתמודדות.
מה אנחנו מציעים במרכז gaya?
מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי לכל שכבות הגילאים. כאן, במרכז gaya, אנו משלבים בין סוגי הטיפולים על פי הצורך.
יחד עם צוות המומחים שלנו, נדע לאבחן את הסימפטומים בצורה מקצועית ולהתאים עבורכם את הטיפול המושלם עבורכם.
איתנו במרכז gaya, פועל צוות מקצועי של פסיכיאטרים, פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים ואנשי מקצוע נוספים מהשורה הראשונה, אשר נכונים לעמוד למענכם ולעשות ככל שיידרש עבורכם ועבור בריאות הנפש שלכם.