בעיות שליטה בכעסים – מה גורם להן ומה אפשר לעשות
אין אדם שמצליח לחיות חיים שלמים בלי להרגיש כעס. מדובר באחד הרגשות האנושיים הבסיסיים ביותר, שרובנו חווים כמעט בכל יום מסיבה כזו או אחרת. עם זאת, אי אפשר לומר שרובנו סובלים מבעיות המוגדרות בתור בעיות שליטה בכעסים. כאן כבר מדובר במצבים בהם אנשים לא מסוגלים לשלוט בכעס שלהם ומתפרצים בצורה זועמת ואפילו אלימה על סביבתם כשהם חווים תחושות כעס. חשוב להבין איך בעיות שליטה בכעסים מתפתחות, ומה אפשר לעשות בשביל לטפל בהן בצורה יעילה.
כשמנסים לחשוב על הרגשות האנושיים הבסיסיים ביותר, שמגדירים ברמה היסודית ביותר את העולם הרגשי שלנו, כעס הוא אחד הראשונים שעולים בראשנו. בני אדם, ויצורים חיים בכלל, מרגישים כעס כתוצאה מסיבות שונות ורבות – החל בילדים שלא מקבלים את הממתק שבו הם חושקים וכלה במבוגרים שחווים תסכול כתוצאה מכישלון מקצועי. למעשה, אפשר להגיד שתחושת כעס מסוימת אפילו נדרשת ולא בהכרח רעה במצבים מסוימים, אבל זה נכון רק כשאנחנו שולטים בכעס שלנו ולא להיפך. המצב ההפוך הוא המצב בו הכעס שולט בנו, מה שבא לידי ביטוי בכך שאנחנו מתפרצים בכעס רב במצבים ובסיטואציות בהם הדבר אינו נכון או מתאים.
מהן בדיוק בעיות שליטה בכעסים ואיך הן מתבטאות?
כל אחד מאיתנו חש כעס מפעם לפעם, גם כלפי עצמנו וגם כלפי העולם וכלפי עוולות שלא בהכרח קשורות אלינו. כעס יכול להיות לעיתים תחושה שיש לה סיבה מוצדקת, ולמעשה במקרים רבים בהם אנחנו מרגישים כועסים – זה לא מעיד על תחושה חריגה. עם זאת, כעס צודק לא מספק לנו לגיטימציה מלאה וחסרת השגות להתנהגות כועסת וקיצונית. כך למשל, אם נראה שאדם התפרץ בכעס רב, בצעקות או אפילו באלימות על ילדים שעקפו אותו בתור לקולנוע – ככל הנראה נחשוב שלא מדובר בתגובה הגיונית לסיטואציה, ושמדובר באדם עם בעיית שליטה בכעסים.
למעשה, ההגדרה המדויקת ביותר של בעיות שליטה בכעסים היא בהפעלת תגובות כועסות באופן שאינו מידתי לרמת הגירוי. קחו לדוגמה אדם שצועק על ילדיו כשהם רצים בחוסר זהירות לכביש ולאחר מכן מסביר להם למה הוא כעס ומדוע מה שהם עשו מסוכן. ככל הנראה הוא לא סובל מבעיות שליטה בכעסים, אלא שהגיב בצורה כועסת ומודאגת באופן הולם לסיטואציה, ולאחר מכן הצליח לשלוט בכעסו ונרגע. לעומת זאת, אדם שצועק על ילדיו לאורך זמן רב ובצורה אגרסיבית רק בגלל שהם מרעישים בחדר – ככל הנראה סובל מבעיה מסוימת בתחום. ומה גורם לבעיות כאלה? כמו עם הרבה בעיות התנהגותיות ורגשיות אחרות, הכול מתחיל בילדות.
שליטה עצמית בילדות הופכת לשליטה בכעסים באדם בוגר
חלק בלתי נפרד מתהליך ההתבגרות שלנו הוא היכולת לסגל לעצמנו הרגלים של שליטה עצמית. השליטה העצמית מתבטאת לראשונה ביכולתנו לציית להורים שלנו גם כשאנחנו לא מרוצים מכך. ככל שאנחנו מתבגרים, היא מתבטאת ביכולתנו לפעול באחריות גם כשאנחנו עצמאיים ולא תלויים בהורינו. ילדים שנוטים להתקשות בשליטה עצמית, בין אם במובנים של דחיית סיפוקים ובין אם במובנים של לקיחת אחריות, יהפכו, בשכיחות גבוהה יותר, למבוגרים עם בעיות שליטה בכעסים. הסיבה לכך מובנת – המשאבים הנפשיים שנדרשים בשביל להגיב בצורה רגועה ומכילה כאשר ילד לא מקבל את מבוקשו אינם שונים מאוד מאלה הנדרשים ממבוגר בשביל להגיב בצורה רגועה כשהוא חווה דבר מה מכעיס. וכן, בהחלט, זוהי יכולת נדרשת כשמדובר באדם בוגר.
התנהגות כועסת יכולה להיות מכשול של ממש בחיים הבוגרים
החיים הבוגרים שלנו יהיו, במרבית המקרים, רצופים באכזבות ובכעסים לא פחות מאשר בהצלחות ובאושר. זהו טבע החיים בעולם המודרני בו אנחנו חיים. האכזבות האלה יכולות להשתקף במישור המקצועי, במישור האישי והזוגי, במישור המשפחתי ובכל מישור אחר הנוגע לחיינו. אדם מבוגר ומתפקד לא יכול להגיב בצורה זועמת, לצעוק ללא הפסקה, להתנהל באלימות או להביע סוגים אחרים של בעיות שליטה בכעסים באופן קבוע. מהטעם הפשוט שהדבר יכול לחסל לחלוטין את עצם הסיכוי שלו לעמוד במטרותיו בהמשך. מקום עבודה שבו חווינו התפרצות זעם בלתי נשלטת הוא כזה שכנראה שלא נצליח להתקדם בו, ומערכת יחסים שהדינמיקה בה היא של כעס – נועדה לכישלון. משום כך, חשוב מאוד לסגל הרגלים טובים יותר של שליטה בכעסים, במיוחד אם ידוע לנו שאנחנו סובלים מבעיות בתחום זה.
מה אפשר לעשות בשביל לשלוט טוב יותר בכעסים?
בתחום השליטה בכעסים אפשר למצוא הרבה מאוד טיפים לא מקצועיים שמסתובבים ברשת. מאידך, בהחלט קיימים צעדים ותרגילים שניתן לבצע בעצמנו בשביל לנסות לשלוט בכעסים טוב יותר. פרקטיקות כמו מיינדפולנס, דמיון מודרך ואפילו ספירה איטית ונשימה מודעת, הוכיחו את עצמן כבעלות יעילות מסוימת בשיפור השליטה בכעסים. ניתן וחשוב לנסות לתרגל את האפשרויות האלה ולראות האם אתם מרגישים שיפור.
עצה משמעותית שבהחלט עוזרת להתמודד טוב יותר עם כעס, במיוחד בחיים האישיים אך לא רק, היא להקפיד על תקשורת ישירה ופתוחה. במרבית המקרים, אם אנחנו מצליחים להביע את מה שמפריע לנו בצורה בטוחה, ויודעים שלא נזכה לזלזול או לתוכחה מול התקשורת הפתוחה שלנו – הדבר מפחית משמעותית את עוצמת הכעס שנחווה.
עם זאת, אין טיפ אחד שיכול להפוך אדם עם בעיות שליטה בכעסים לאדם בעל שליטה מוחלטת – ולכן במקרים רבים מה שצריך הוא פשוט מסגרת טיפולית איכותית.
אם לא מצליחים לעשות זאת לבד – יש לפנות לטיפול
גם בעולם הטיפולי, שליטה בכעסים היא בהחלט נושא מרכזי שזוכה לתשומת לב רבה. כבר לפני כמה עשרות שנים החלו לצוץ יותר ויותר סדנאות של שליטה בכעסים. במקרים מסוימים, הן אפילו הפכו להיות כלי טיפולי שבו עושה שימוש מערכת החוק.
ברמה הפרסונלית, ישנן פרקטיקות טיפוליות שיכולות להיות יעילות יותר מסדנאות אלה, כשהדגש הוא בעיקר על טיפולים מהעולם הרגשי והעולם ההתנהגותי. טיפולי NLP וטיפולי CBT הינם בעלי יעילות מוכחת בכל מה שקשור לסיוע בשליטה בכעסים. אלו מתייחסים גם למישור ההתנהגותי ולאופי התגובה הכועסת, וגם למישור הרגשי ולדפוסי המחשבה והרגש שמובילים לתגובה הזאת.
מצבים חמורים יותר, בהם ענייני השליטה בכעס נובעים מהפרעות עמוקות וחמורות יותר בעולם הנפשי, יצריכו לעיתים טיפול תרופתי, בעיקר מסוג מרגיע.
לבסוף, חשוב לציין שאנשים שסובלים מבעיות שליטה בכעסים הם לא פעם אנשים בעלי רקע סוציאלי מורכב, בין אם מלכתחילה ובין אם משום שבעיות הכעס הובילו לרקע כזה. במצבים בהם הדבר נכון, בהחלט יש מקום גם לטיפול ולמסגרת סוציאליים – אלו עשויים לתת מענה לאדם ולסביבתו עד שהבעיה הרגשית ממנה הוא סובל תטופל.
מרכז gaya – מרכז טיפולי רב-תחומי עם מענה מקצועי לשליטה בכעסים
מרכז gaya הוא מרכז טיפולי בו פועל צוות רב-תחומי ומגוון הכולל מטפלים ומטפלות בתחומי NLP, CBT, פסיכותרפיה, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, רפואה משלימה ועוד. אם אתם או מישהו מסביבתכם סובלים מבעיות של שליטה בכעסים, תוכלו לפנות אלינו ולקבל מענה מקצועי ללא דופי. בשלב הראשון, נבין מה אופי הטיפול המתאים ביותר לצרכים שלכם ולמצב בו אתם נמצאים. לאחר מכן נלווה אתכם צעד-צעד עד ששליטה בכעסים תהפוך למשאב נפשי שתדעו להשתמש בו בכל עת ולכל צורך.