10 טיפים יעילים להתמודדות עם התקפי חרדה
אם סבלתם אי פעם מהתקף חרדה, ועל אחת כמה וכמה אם אתם סובלים מהתקפים כאלה באופן קבוע, אתם יודעים עד כמה מדובר במצב מאד לא פשוט. התקפי חרדה יכולים להוביל לתחושות פיזיולוגיות קשות, בשילוב רצף מחשבתי בלתי נגמר. לכן, ברור מדוע מי שסובלים מהתקפים כאלה, מחפשים פתרונות שונים להתמודדות עם ההתקפים הללו. ריכזנו כאן עבורכם 10 טיפים יעילים בנושא.
התקפי חרדה הם לא עניין של מה בכך. מדובר במצבים נפשיים ופיזיולוגיים קיצוניים למדי, שמי שסובל מהם באופן קבוע עשוי לבצע צעדים מרחיקי לכת במטרה להימנע מהם, לעתים ללא הצלחה. אחת ההשלכות הקשות ביותר של התקפי חרדה יכולה להיות התפתחות של התנהגות נמנעת ושל בידוד חברתי, כתוצאה מהחשש מפני התקפי חרדה שיקרו בציבור ובחברה. גם בלי ההתנהגות הנמנעת הזאת, התקפי חרדה הם ללא ספק בעיה שקשה מאוד להתמודד איתה בכוחות עצמנו, ולכן כדאי לסגל לעצמנו התנהגויות שימנעו אותם ככל הניתן.
קודם כל – מה זה בדיוק התקף חרדה?
ברמת ההגדרה היבשה ביותר, התקף חרדה הוא מצב שבו ישנה תחושת פחד או אימה קיצוניים, כתוצאה מחשיפה לגירוי ספציפי או ללא כל חשיפה לגירוי, כשתחושת החרדה הזו מגיעה בדרך כלל עם תסמינים גופניים שונות. התסמינים השכיחים ביותר של התקפי חרדה הם תחושת דפיקות לב, תחושת חום, הזעה, רעד, תחושות חנק וחוסר יכולת לנשום, סחרחורות, תחושת ניתוק מהמציאות או מהגוף, פחד מפני מצב של אובדן שליטה או שפיות, ולעתים אפילו תחושה של סכנת מוות שמרחפת מעל מי שנמצא בהתקף. ברור שמדובר במצב רפואי מורכב, שעבורו צריך לקבל טיפול נפשי שמותאם לצרכי המטופל. עם זאת, במצב של התקף חרדה 10 טיפים יעילים להתמודדות, או ליתר דיוק למניעה של ההתקפים ולחיים נקיים מהתקפי חרדה ככל הניתן, בהחלט יכולים להיות חשובים ויעילים.
10 טיפים שחשוב להכיר להתמודדות עם התקפי חרדה
1 שגרה של פעילות גופנית קשורה מאוד להימנעות מחרדה
המצב הבריאותי והפיזי שלנו הוא חלק בלתי נפרד מהמצב הנפשי שלנו, בדיוק כפי שהאמרה העתיקה אומרת שנפש בריאה בגוף בריא. ואכן, בכל מחקר שנעשה בנושא חרדה ובקרב אוכלוסיית האנשים שסובלים מהפרעות פאניקה והתקפי חרדה, נמצא שאורח חיים ספורטיבי והקפדה על ביצוע פעילות גופנית קבועה, הוא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר במניעת התקפים אלה. יש לכך לא מעט סיבות פיזיולוגיות – האדרנלין והדופמין שמשתחרר בגוף שלנו כתוצאה מביצוע הפעילות הגופנית מווסת אותנו היטב מבחינה הורמונלית, והמאזן ההורמונלי התקין בגוף הוא בהחלט משמעותי גם במניעת התקפי החרדה, שבהם מעורבת הפרשה מוגברת של אדרנלין ושל המערכת העצבית הסימפטטית.
2 לא רק ספורט – גם לתזונה יש תפקיד חשוב
בדיוק כפי שלפעילות גופנית יש תפקיד חשוב בוויסות של חרדה ושל התקפי חרדה, גם לתזונה יש תפקיד משמעותי ביותר בהקשר זה. מחקרים שנעשו בנושא מצאו שצריכה מוגברת של מזון מעובד ושל מזונות מזיקים אחרים יכולה להוביל לשכיחות גבוהה יותר של חרדה ושל התקפי חרדה. מנגד, אנשים המקפידים על תזונה מאוזנת הכוללת תזונה רבה מן הצומח והימנעות ממזונות עשירים בסוכר ובנתרן נמצאו כאנשים בעלי שכיחות נמוכה יותר של הפרעות חרדה שונות.
3 שווה לתרגל תרגולי נשימה ומחשבה
עבור אנשים רבים שסובלים מהתקפי חרדה, הרצף וה"לופ" המחשבתי שמעורב בהתקף החרדה הם החלק הגרוע ביותר, ואולי גם הגורם המרכזי לתחושה החרדה כולה. לכן, תרגולי נשימה שתפקידם להרגיע אותנו, ותרגולי מחשבה שתפקידם לקטוע את רצף המחשבות החרדתי, הם בעלי תפקיד חשוב בהתמודדות עם התקפי חרדה. עבור אנשים מסוימים יתכן שספירה עד 10 או עד 100 תעזור, ואילו עבור אחרים יתכן שאפשר ליישם פרקטיקות של מיינדפולנס למחשבה מודעת.
4 יש לנסות להרחיק גורמי חרדה ולחץ
אמנם זה קצת מובן מאליו, אבל מי שחי חיים עם גורמים מעוררי סטרס רבים יסבול בשכיחות גבוהה יותר מהתקפי חרדה. אם יש לכם יכולת לנתק מהחיים שלכם גורמים כאלה, במקום העבודה או בחיים האישיים, בהחלט מומלץ לנסות לעשות זאת.
5 מסר כתוב מעצמכם יכול לעזור במצבי חרדה
גם כאן, ניתוק של הרצף המחשבתי החרדתי הוא המטרה. ישנם אנשים שנוהגים להסתובב עליהם, בכיס המכנס או בארנק, עם מסר כתוב מסוים שמטרתו "לקרקע" במהלך התקף חרדה. למעשה, גם כאן מדובר במסר שתפקידו לקטוע את הלופ המחשבתי שנוצר בהתקף החרדה, באמצעות מסר שאנחנו יודעים שעוזר לנו או שמאפשר לנו להיאחז במציאות ולא במתרחש בתוך הראש שלנו.
6 פתיחות תמיד יעילה יותר מבושה
בעבר, התקפי חרדה נחשבו למצב שצריך להתבייש בו, ולא הייתה הרבה מאוד פתיחות בחברה שלנו לגביהם. זה כבר ממש לא המצב היום, כשיש פתיחות רבה הרבה יותר למצבי חרדה ולכל מה שמתרחש בהם. לכן, אנחנו ממליצים שלא להתבייש בכך שאתם סובלים מהתקפי חרדה, ואפילו לדבר על זה בצורה פתוחה – לעתים תוכלו למצוא הזדהות ותמיכה היכן שלא חשבתם שתמצאו אותה.
7 אנשים בסביבה הקרובה שלכם צריכים לדעת לסייע
אם אתם סובלים מהתקפי חרדה, אין שום סיבה בעולם שהאנשים הקרובים אליכם לא ידעו את זה. למעשה, האנשים הקרובים אליכם צריכים להפוך ל"סוכנים" שמסייעים לכם במצבי התקף – בין אם ביוזמה של תרגולי הנשימה או המחשבה, ובין אם פשוט במתן תמיכה וקרבה בעת הצורך.
8 ניסיתם פעם מדיטציה? אם לא, אולי זה יעזור
מדיטציה היא גם סוג של תרגיל מחשבתי, ומדובר בתחום עצום שיש בו אפשרויות רבות מאוד. מטופלים רבים שסובלים לאורך חייהם מהתקפי חרדה ופונים בסופו של דבר למדיטציה, מוצאים שיש לה יעילות לא קטנה במניעת ההתקפים האלה וביצירת מערכת יעילה של התמודדות איתם. בהחלט שווה לבחון האם מדיטציה יכולה להיות יעילה גם עבורכם.
9 שווה לבחון אפשרויות תרופתיות אם עוד לא עשיתם זאת
התקפי חרדה הם בסופו של דבר מצבים רפואיים שקשורים לתחום הפסיכיאטריה, ובהתאם לכך ישנם גם טיפולים תרופתיים שיכולים לסייע במהלכם. תרופות שיכולות להיות יעילות בהקשר זה, ובמידה ולא ניסיתם אותן שווה לפנות לפסיכיאטר על מנת להבין אם הן יכולות להיות יעילות עבורכם, הן תרופות נוגדות חרדה ותרופות הרגעה. נוגדי החרדה הם תרופות שלוקחים לאורך זמן על מנת להפחית את תחושת החרדה היום יומית, ואילו תרופות הרגעה (בנזודיאזפינים למשל) יכולות לעזור במצב אקוטי של התקף.
10 בסופו של דבר, אין תחליף לטיפול מקצועי
הטיפ האחרון הוא גם החשוב ביותר, והמובן מאליו ביותר. גם אם ננסה לתרגל את כל הטיפים המצוינים פה, ונתייחס לחרדה שלנו בצורה הפתוחה והכנה ביותר שנוכל, הפתרון שלה מצוי בטיפול מקצועי בלבד. ההתמודדות היעילה ביותר עם חרדה היא הטיפול בה ואולי אפילו הריפוי שלה – ואת זה אפשר להשיג רק באמצעות טיפול נפשי איכותי.
ההתמודדות היעילה ביותר עם התקפי חרדה מגיעה מטיפול מקצועי
אם אתם מחפשים מסגרת לטיפול בחרדות שלכם, מרכז gaya הוא הפתרון המקצועי ביותר שתוכלו למצוא. עם צוות רב תחומי של פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, מטפלים התנהגותיים CBT, מטפלי NLP, אנשי רפואה משלימה, עובדים סוציאליים קליניים ועוד – כל מטופל שמגיע אלינו מקבל את המעטפת הטיפולית הנכונה ביותר עבורו. הטיפ הטוב ביותר שתוכלו לקבל הוא, אם כן, פשוט להגיע אלינו ולטפל בחרדה שלכם אחת ולתמיד.