במשך שנים רבות מאוד, הורגלנו לחשוב על תחושת הפחד כעל כזו המביעה חולשה. במקומות רבים בעולם, התנהגות מפוחדת או הבעה של רגשות פחד נחשבו כמאפיינים של חולשה פיזית ונפשית. הדבר נבע גם מבורות וגם מחוסר הבנה של חשיבות הפחד בהתפתחות הבריאה שלנו. ואכן, פחד הוא רגש חיוני והישרדותי, ואנחנו לומדים לא מעט בזכותו – אז אין שום סיבה להסתכל עליו כעל חולשה, אלא במצבים קיצוניים ביותר.
כמעט כל רגש אנושי נושא תפקיד וחשיבות מסוימת, בין אם מדובר בתפקיד פיזיולוגי ובין אם בתפקיד חברתי. בדיוק כמו שיש תפקיד וחשיבות לרגשות כמו שמחה, עצב או כעס, יש לפחד תפקיד משמעותי וחשוב עבור כל אדם באשר הוא. בשביל להבין את התפקיד הזה, חשוב לבחון את ההתפתחות שלנו ואת התפקיד שהפחד משחק כחלק ממנה, ואת ההתנהגויות וההרגלים שאנחנו מסגלים לעצמנו בזכות הרגש החזק הזה.
למה אנחנו פוחדים?
ברמה הבסיסית ביותר, הפחד הוא רגש אבולוציוני, באמצעותו אנחנו לומדים התנהגויות חשובות כמו זהירות, בטיחות, כבוד לזולת והבנה של קודים חברתיים. כשהמוח שלנו מזהה גורם מאיים, הוא מגיב בתגובת פחד. כך למשל גירוי כמו אש גדולה גורם לנו מבחינה פיזיולוגית לתגובת דופמין חזקה, שמפעילה את הגרעין המוחי שמוכר בשם אמיגדלה, ומשחררת אדרנלין שמאפשר לנו לפעול בתנאי לחץ ודחק. גם בהקשרים חברתיים לפחד יש תפקיד משמעותי בהתפתחות של תכונות חברתיות ותקשורתיות שונות. רוב בני האדם מפחדים מאפשרות של בידוד חברתי ושל "הישארות לבד", ולכן הם מסגלים לעצמם הבנה של קודים חברתיים ושל הדרך הנכונה להתנהל בחברה. אם רוצים לקחת דוגמה קיצונית, אפשר לטעון שהפחד הוא גם זה שגורם לנו שלא לבצע מעשים קיצוניים ואלימים, מתוך הפחד מפני התגובה החברתית וההשלכות של מעשים אלה – עוד לפני שאנחנו מסוגלים לפתח הבנה של מוסר.
הפחד מאפשר לנו ללמוד
ניתן להבין שפחד הוא גורם שמלמד אותנו יותר מכמעט כל רגש אחר. ילד שנגע בקצה נר ונכווה, יודע להיזהר בקרבת אש. כמובן שהדבר לא נכון אך רק לגבי פחד, אלא גם לגבי רגשות אחרים שמאפשרים לנו ללמוד ולהתפתח. שמחה היא דוגמה טובה לרגש בסיסי אחר, שההרגשה שלו מאפשרת לנו להבין מה אנחנו אוהבים לעשות ובחברת מי אנחנו רוצים להיות. ישנן גישות התפתחותיות ופסיכולוגיות שמתייחסות לכל הקשת הרגשית שלנו כאל "מורים" של התנהגויות וקודים חברתיים, ובתוך כל הקשת הזאת אין ספק שהפחד הוא צבע מרכזי ודומיננטי.
פחד הוא מרכיב בסיסי בלא מעט תחושות אחרות
כשחושבים על תחושת פחד, חושבים עליו בעיקר בהקשר של תחושות שליליות. כשאנחנו חושבים על חולשה פחד הוא במקרים רבים חלק בלתי נפרד מתחושת החולשה. כך גם לגבי תחושות כמו בדידות או חוסר אונים, שגם בהן הפחד משחק תפקיד מרכזי. עם זאת, הפחד הוא ממש לא רק חלק מתחושות שליליות, משום שהוא מהווה מנגנון מרכזי גם בתחושות הטובות והחשובות ביותר בהתנהגות האנושית. כשאנחנו מרגישים אהבה או דאגה לאחר, הפחד הוא חלק בלתי נפרד מהתחושה הזאת – הפחד מפני לאבד אדם יקר לנו, למשל. הורים שמרגישים פחד על הילדים הקטנים שלהם, ורצון תמידי להגן עליהם ועל בריאותם, לא מביעים בכך רגש שלילי אלא להפך – רגש חיובי מאוד שנחוץ להישרדות ולהתפתחות של הילד. גם תחושות כמו זהירות מסיכונים מיותרים שיכולים להעמיד בסכנה את עצמנו או סביבתנו – היא למעשה ביטוי של פחד, וגם כאן מדובר בביטוי חיוני והכרחי.
מתי פחד הופך לחולשה?
הבנו כבר שאסור לנו להתייחס לפחד כאל חולשה. עם זאת, אין ספק שבתחושה של חולשה פחד הוא בהחלט רגש שאנחנו מרגישים, ואי אפשר לנתק את הקשר בין השניים – אבל לא מדובר פה במילים נרדפות אלא במצבים שיש ביניהם קשר של סיבה ותוצאה, ולא בהכרח בהקשר שלילי. כשאנחנו מרגישים חולשה פחד הוא מה שמאפשר לנו לפנות לעזרה ולקבל סיוע – מתוך הבנה שאנחנו זקוקים לעזרה של הסביבה שלנו בכדי להתפתח ולהבריא.
לאחר שהבנו את הקשר שבין הפחד לחולשה, חשוב להבין את המצבים שבהם תחושת פחד הופכת בפני עצמה לחולשה של ממה. מצבים אלה הם בעיקר מצבים של פוביות ושל חרדה. פוביה היא מצב בו פחד מפני אובייקט או גורם ספציפי (החל ביצורים חיים כמו עכבישים ועד קונספטים מופשטים כמו בדידות או מוות), מוביל לחוסר שליטה וחוסר יכולת להתמודד עם אותו גורם מעורר פוביה. בעוד פוביה כמו ארכנופוביה (פחד מעכבישים) לרוב לא תפגע באופן משמעותי באיכות החיים של מי שסובל ממנה, מצבים כמו אגורופוביה (חרדה חברתית משמעותית) יכולה להוביל במקרים רבים להתנהגות מתבודדת ולתחושת אומללות קיצונית של מי שסובל ממנו. זהו מצב של פחד שהופך לחולשה של ממש.
גם חרדה היא ללא ספק ביטוי שלילי של פחד, אם כי צריך להגיד שחרדה היא לא בדיוק פחד, אלא יותר תחושה אימה ומתח מתמשכת.
מה עושים במצבים של פוביות וחרדות?
מצבים בהם פחד הופך לחולשה, והחולשה מתבטאת בעיקר בתור פחד, הם מצבים שניתן להגדיר בתור פוביה או בתור הפרעת חרדה. במצבים כאלה, האפשרות היעילה היחידה בשביל לשפר את איכות החיים ולא לאפשר לפחד להפוך לחולשה משמעותית בחיים שלנו, היא לפנות לטיפול. אפשרויות הטיפול במצבי חרדה הן רבות מאוד, ונעות בין טיפול תרופתי נוגד חרדה לטיפול נפשי היורד לשורש החרדה ומנסה לעקור את ההרגלים הקשורים אליה. בפוביות, לעומת זאת, הטיפול יהיה בדרך כלל טיפול ממוקד המנתק את הקשר בין מה שמעורר את הפוביה לבין ההתנהגות המפוחדת והנמנעת. אחת משיטות הטיפול הנפשי המקובלות והיעילות בתחום זה כיום הוא CBT – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שעובד על ההרגלים שלנו ומנסה לסגל לנו דפוסי מחשבה בריאים, במקום אלה המפוחדים והשליליים. כמובן שישנן שיטות טיפול רבות וגישות רבות, למעשה כל מטפל רגשי עוסק בנושא פחדים ודרך כזו או אחרת.
טיפול איכותי הוא מפתח להתמודדות עם פחדים וחרדות
מצבי הקיצון של הפרעות חרדה ושל פוביות הם מצבים שפוגעים באיכות החיים של מי שסובל מהם באופן משמעותי ביותר. הפרעות חרדה יכולות להפוך, אם לא מטפלים בהן בזמן, למצבי דיכאון ואפילו אובדנות. פוביות, אם הן לא מטופלות וככל שהן תופסות נפח משמעותי יותר בחיים שלנו, יכולות להוביל להתנהגות נמנעת בשל הצורך שלא לפגוש בגורם הפוביה בכל מחיר. התנהגות נמנעת מובילה במרבית המקרים לבידוד חברתי מסוים, וכך פוביה פשוטה שנובעת מפחד בסיסי יכולה להפוך לחולשה משמעותית. מהסיבות האלה בדיוק פנייה לטיפול היא חשובה כל כך. בכל מחקר שנעשה בתחום של חרדות ושל פחדים, נמצא שהדרך היעילה ביותר לצמצם את ההשפעה של הפחדים והחרדות על החיים שלנו היא לפנות לטיפול מכל סוג – בין אם מדובר בטיפול נפשי ובין אם תרופתי.
קרא/י עוד על טיפול פסיכולוגי וגם על איך מתמודדים עם פחד
אם הפחדים שלכם יוצאים משליטה, פנו למרכז gaya
במידה ואתם מרגישים תחושות פחד קיצוניות, חרדות או כל מצב דומה אחר, ואתם מעוניינים לקבל טיפול שישיב לכם את השליטה בחיים שלכם וישקם את איכות החיים שלכם – מרכז gaya הוא הכתובת הנכונה עבורכם. במרכז gaya תמצאו צוות מקצועי רב תחומי של פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, מטפלים התנהגותיים CBT, מטפלי NLP, תרפיסטים בהבעה ויצירה, מטפלי רפואה משלימה, עובדים סוציאליים קליניים ועוד – שיעניקו לכם את המענה הטיפולי המדויק עבורכם, ויאפשרו לכם לחיות חיים בהם הפחד הוא מרכיב בריא וחיוני.
פנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונה, אחריה נוכל לכוון אתכם למטפל ושיטת הטיפול המתאימים ביותר עבורכם. התחילו את תהליך השינוי עכשיו: 09-8855246