לא מסוגל לעבוד – בעיה שדורשת טיפול
עבודה עומדת בבסיס שגרת החיים היום-יומית של רובנו, ורבים מאיתנו מתייחסים אליה כאל המרכז של השאיפות והמטרות שלנו. עם זאת, עבור לא מעט אנשים עבודה היא אתגר לא פשוט, והתחושה של חוסר מסוגלות לעבוד מוכרת לאנשים רבים. מה יכול לגרום לקושי כזה, מה מצב כזה יכול להביע, ומה אפשר לעשות בשביל לטפל בו? מרכז gaya כאן בשבילכם.
לקום בבוקר, לצחצח את השיניים, לאכול משהו קטן ולצאת לעבודה. זו השגרה שרוב בני האדם, בעולם המערבי במיוחד, מתייחסים אליה כאל הבסיס והמרכז של חיי היום יום שלהם. השאלה מהי בדיוק העבודה הזאת היא לא חשובה במיוחד – יש אנשים שיושבים מול המחשב שלהם בחדר העבודה או בסלון הביתי ועובדים מהבית, ויש אנשים שעובדים במשרדים עד השעות הקטנות של הלילה. כל עבודה מכבדת את בעליה, ובשביל להתפרנס ולשגשג אנחנו צריכים להיות מסוגלים לעבוד לא מעט לאורך שעות ארוכות ברוב ימי השבוע. מהסיבה הזאת, אדם שמרגיש שהוא לא מסוגל לעבוד עומד בפני בעיה לא פשוטה – כלכלית והתנהגותית כאחד.
מה זה אומר לא מסוגל לעבוד?
בין אם מישהו עובד מול המחשב בחדר העבודה שלו, ובין אם הוא עובד ממשרד, מפעל, בית חולים או מגרש כדורגל – בשביל לעבוד צריך כוחות נפשיים מסוימים. בשביל שנוכל לבצע את העבודה שלנו. בשביל להפסיק לעשות את מה שאנחנו רוצים לעשות באותו רגע, ולהתחיל לעשות את מה שאנחנו צריכים לעשות – נדרש חוסן נפשי ונדרשת משמעת. את המשאבים הנפשיים האלה לא תמיד קל לגייס, ויכולות להיות תקופות שבהן אנחנו מרגישים שאנחנו לא מסוגלים לגייס אותם כלל. אנשים שעובדים מהבית, למשל, עשויים לתאר מצב שבו הם מתקשים "להניע" את העבודה. אנשים שעובדים מחוץ לבית (רוב האנשים) עשויים להרגיש שאין להם רצון לצאת מהבית או אפילו מהמיטה, ועל אחת כמה וכמה לבצע את העבודה שלהם. תחושות כאלה יכולות להיות רגעיות וחולפות, אך באותה מידה הן יכולות גם ללוות אותנו לאורך זמן רב ולפגוע בכושר העבודה שלנו.
מהן התחושות שגורמות לנו לחוסר מסוגלות לעבוד?
אין תחושה אחת שיכולה להסביר בפני עצמה מצב של אדם שמרגיש שהוא לא מסוגל לעבוד. אנשים מסוימים מתארים את המצב כחוסר אנרגיה או עייפות, ואילו אחרים יתארו שעמום או אפילו עצב. תסכול בחיים המקצועיים, חרדה סביב ענייני עבודה או סביב סוגיות כלכליות, בידוד חברתי – כולם יכולים להיות אבני בניין במגדל שהוא תחושת חוסר היכולת לעבוד. בעוד בחלק מהמקרים התחושות האלה יכולות להופיע בפני עצמן ולהיות קשורות לעבודה עצמה (במצבים כאלה מומלץ פשוט להחליף מקום עבודה), ישנם גם לא מעט מצבים בהם התחושות האלה עשויות להביע אבחנות נפשיות רחבות יותר.
אילו אבחנות יכולות להתאים לחוסר הצלחה בעבודה?
חוסר הצלחה בגיוס משאבים לעבודה הוא סימפטום אשר מוכר לרבים בעולם בריאות הנפש, כחלק ממגוון אבחנות נפשיות. הדוגמה ברורה ביותר לכך היא מצב של דיכאון. כאשר אנחנו שרויים בדיכאון, אנחנו נמצאים בחוסר איזון הורמונלי של ממש, אשר פוגע ביכולת שלנו לעבוד – לא רק מבחינה נפשית אלא גם מבחינה פיזיולוגית. אנשים שמתמודדים עם דיכאון מתארים לא פעם חשש מהעבודה, חוסר רצון לצאת מהבית או אפילו ממיטתם, וחוסר חשק בביצוע המשימות שקשורות לעבודה, גם אם בעבר נהנו מהם.
עוד אפשרות היא מצב של חרדה, בעיקר הפרעת חרדה כללית (GAD) אך לא באופן בלעדי. אנשים שסובלים מחרדה עשויים לחוש חרדה גם סביב סיטואציית העבודה שלהם, עד כדי מצב משתק בו האדם לא מסוגל לגייס את המשאבים הנפשיים הנדרשים לעבודה. החרדה יכולה להיות מובעת דרך פחד מפני כישלון בעבודה, מפני כישלון כלכלי, מפני תקשורת עם עמיתים לעבודה או מנהלים ועוד. כמובן שיכולה להיות גם חרדה ספציפית סביב אותם גורמים ספציפיים בעבודה, אך במרבית המקרים חרדות שכאלה שקשורות ספציפית למקום העבודה קשורות להפרעות חרדה רחבות יותר. גם מצבים של התקפי חרדה (פניקה) יכולים להוות קושי בעבודה, בעיקר כשהם מלווים בחרדה תמידית מפני ההתקפים עצמם והתגובה אליהם בעבודה – מצב שמהווה מעגל שפוגע ביכולת העבודה של הסובל ממנו.
עוד מצב שרבים סובלים ממנו בהקשר של עבודה, בעיקר כשמדובר בעבודה על מסך המחשב (ובמיוחד בעבודה מהבית) הוא הפרעת קשב וריכוז. הפרעת קשב וריכוז (שבהחלט יכולה להתבטא גם במבוגרים ולא רק בילדים ובני נוער) מקשה על התחלת ביצוע עבודה, פוגעת בריכוז במהלכה ולעתים גם ביכולת להתמיד בה לאורך זמן. הפרעת קשב וריכוז, במיוחד במבוגרים, היא מצב שנמצא בתת-אבחון נרחב, ויכול להיות שבכלל לא חושבים על זה כגורם לבעיות בעבודה – וחשוב לבחון את האפשרות הזאת אם אתם מרגישים שאתם לא מסוגלים לעבוד.
מה עושים כדי לשפר את המצב?
אין תשובה אחת נכונה לגבי מה לעשות בשביל לשפר את המצב של חוסר מסוגלות לעבוד. עבור אנשים שפשוט מרגישים חוסר מיצוי או התאמה למקום העבודה שלהם, יתכן שהתשובה היא פשוט להחליף מקום עבודה. עבור מי שסובל מהפרעת קשב, שילוב בין טיפול תרופתי והתנהגותי יביא בדרך כלל לתוצאות הטובות ביותר. במצבים של חרדה או של דיכאון, הטיפול צריך להיות רב-תחומי ומותאם אישית לצרכים של כל אדם. בכל מקרה, בשביל להצליח להבין מה הדרך הנכונה ביותר להתמודד עם הקושי, צריך להבין מה עומד בבסיס של הקושי הזה, וחוסר מסוגלות לעבוד היא מצב שיכולים להיות לו כמה וכמה בסיסים. לכן, כל טיפול במצב כזה צריך להיפתח באבחון נרחב ומדויק ככל הניתן.
הדבר החשוב ביותר הוא לעמוד על מה שבבסיס הבעיה
בשביל לעמוד בצורה מדויקת על מה שנמצא בבסיס בעיית חוסר המסוגלות לעבוד, נדרש ניתוח רב-תחומי של הבעיה הזאת. צריך להבין מה בדיוק התחושות שהאדם מרגיש כשהוא לא מצליח לעבוד, מה הוא עושה במקום לעבוד, ומה הוא מרגיש לאחר יום עבודה לא מוצלח שכזה. צריך להבין האם האדם מרגיש חרדה בהיבטים אחרים של חיי היום יום שלו או מקום העבודה שלו, וצריך להבין האם תפקודים אחרים בחיי היום-יום נפגעים חוץ מהעבודה. רק לאחר שמצליחים לנתח את המצב בצורה נרחבת ולהגיע להבנה מדויקת של מה שעומד בבסיס הבעיה, אפשר להתחיל לטפל בה בצורה יעילה. הטיפול עצמו צריך כמובן גם הוא להיות מותאם באופן ספציפי למטופל – וכאן נכנסת המומחיות של מרכז gaya.
מרכז gaya – מרכז טיפול רב-תחומי
מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי, בו פועל צוות נרחב של אנשי ונשות מקצוע מתחומים טיפוליים כמו פסיכולוגיה, CBT, NLP, טיפול רגשי, עבודה סוציאלית ועוד. פנייה למרכז gaya היא קודם כל פנייה למקום בו רואים אתכם, מבינים מה עומד בבסיס של התחושות והבעיות שלכם, ומתאימים לכם את אופי הטיפול המתאים ביותר לצרכיכם. אם אתם סובלים ממצב בו אתם מרגישים חוסר יכולת לעבוד, פנו למרכז gaya וקבעו תור לאבחון ולתחילת טיפול. אנו ננתח את מצבכם, נבין מהו אופי הטיפול הנכון ביותר עבורכם, ונלווה אתכם עם צוות מטפלים ומטפלות מיומנים ומנוסים.