cover

סוגי פחדים

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » סוגי פחדים

סוגי פחדים

אין אדם בעולם שלא פוחד מדבר כלשהו. הפחד הוא אחד הרגשות האנושיים החזקים ביותר, וכחלק מכך גם אחד הרגשות האנושיים החשובים ביותר. הפחד הוא שמניע אותנו ומעצב חלק נכבד מהאישיות ומההרגלים שלנו. עם זאת, בדיון על סוגי פחדים אנחנו מדברים לא בהכרח על פחדים יום יומיים ורגילים, אלא על פוביות והפרעות חרדה, שפוגעות בשגרת חיינו, וכדי להתמודד עימן בצורה הולמת – כדאי ללכת לטיפול. אז אילו סוגי פחדים קיימים, ומה עושים בשביל לטפל בהם? על כך במאמר שלפניכם.

ילד שנוגע בסיר רותח ונכווה ממנו, לומד לפחד מהחום ומהאש, וכך גם לומד להיזהר מהם כשהוא גדל ונעשה אדם בוגר. זוהי רק דוגמה אחת מני רבות מאוד, הממחישה עד כמה הפחד הוא רגש אנושי שלא רק שהינו טבעי והגיוני, אלא שהוא גם חיוני מאוד. אלמלא חשנו פחד, היינו מתנהלים בצורה הרבה פחות זהירה ואחראית, והחברה האנושית כפי שאנחנו מכירים אותה לא הייתה קיימת.

יחד עם זאת, ככל שהשנים עוברות, אנחנו מסגלים לעצמנו גם פחדים שאינם קיומיים או התפתחותיים, אלא כאלה שפוגעים באיכות החיים שלנו ובשגרה היום יומית שלנו באופן משמעותי. אילו סוגי פחדים, או פוביות, קיימים בהקשר זה? מה עושים בשביל לטפל בפחדים האלה? תחום הטיפול בפחדים ופוביות הוא אחד החשובים והמרכזיים בעולם הטיפול כולו.

 

מה ההבדל בין פחד לחרדה?

בעוד  הרגשת הפחד הינה תחושה יום יומית ורגילה, שכל אדם מרגיש לעיתים קרובות, ואשר מאפשרת לנו ליצור לעצמנו הרגלים בריאים – תחושת חרדה מתנהגת באופן שונה. היא פוגעת בתפקוד שלנו באופן מהותי. אנשים שסובלים מהפרעות חרדה שונות, לעתים יתקשו לבצע משימות פשוטות יחסית בשל החרדה שלהם מהתוצאות או מהביצוע עצמו. התקפי חרדה, באופן ספציפי, אינם התקפים של פחד, אלא של בעתה – מצב פיזיולוגי שמחבל בתפקוד הרגיל ואשר מתאפיין בתופעות פיזיולוגיות כמו הזעה, דפיקות לב מהירות ועוד.

בעוד פחד ספציפי, כמו פחד גבהים, הוא מצב שביסודו נטוע בסכנה אמיתית, ושמאפשר לנו לסגל הרגלי זהירות כשאנחנו נמצאים בגובה, הרי שחרדת טיסות יכולה לגרום לאדם להימנע מלטוס לחופשות וכך לפגוע בשגרה היום יומית ובהנאה שלו.

המרכיב ההימנעותי, אם כן, חשוב מאוד בהבחנה שבין פחד לחרדה. כשאנחנו מדברים על פוביות, כלומר פחדים ספציפיים מפני אובייקטים או מפני מצבים מסוימים, התיאור הוא אמנם של פחד מפני אותם מצבים או אובייקטים, אבל התחושה שאנשים מתארים היא על פי רוב תחושת חרדה ולעיתים גם הימנעות.

 

מהן סוגי הפוביות הנפוצים ביותר?

פוביות מתחלקות, באופן כללי, לשלושה סוגים כלליים, שתחתם ניתן לסווג עוד סוגים ותתי-סוגים רבים.

הסוגים הללו הם:

  • אגורופוביה – חרדה מפני מקומות פתוחים או הומי אדם. אגורופוביה מתחלקת לשני תתי סוגים, כשהראשון הוא אגורופוביה העומדת בפני עצמה, ואילו השני הוא אגורופוביה שמופיעה על רקע של הפרעת חרדה קיימת. הסובלים מאגורופוביה יפתחו לעתים קרובות התנהגות נמנעת, בדגש על אירועים המוניים ומקומות הומי אדם, לרבות תחבורה ציבורית, קניונים, הופעות, אירועי ספורט ועוד.

 

  • פוביות ספציפיות – פחדים שמתעוררים כתוצאה מגירוי ספציפי של מעורר פוביה, שיכול להיות חפץ, יצור חי, סיטואציה וכדומה. פוביות אלה נטועות בדרך כלל בחוויות שאנחנו חווים בילדות. כך לדוגמה, אם חווינו בילדות נשיכה על ידי כלב זר, קיים סיכוי לא קטן שנפתח פוביה מכלבים. אחד הדגשים החשובים באבחנה של פוביה הוא התפקוד היום יומי, כשהסובל מפוביה בדרך כלל יחיה חיים שגרתיים ובריאים למעט תחושת הפוביה הספציפית. לעיתים הוא גם "יסדר" את חייו באופן שבו לא יצטרך להתמודד באופן יום יומי עם מחולל הפוביה.

 

  • פוביות חברתיות – כאן, תחושת הפחד נטועה בסיטואציות חברתיות מסוימות, שהן אלה המעוררות את תחושת הפחד והחרדה. הדוגמה המוכרת ביותר לכך היא פחד במה – תחושת פחד לא רציונלית מפני הופעה מול אנשים, ולעיתים אפילו מדיבור מול קהלים קטנים מאוד, במקום העבודה או המשפחה. חרדה חברתית של ממש, המכונה social anxiety disorder, מתאפיינת במרבית המקרים בהתנהגות נמנעת. המטופל שחווה את החרדה החברתית עלול להרחיק את עצמו מכל סיטואציה חברתית שחורגת מאזור הנוחות המיידי שלו. הדבר יכול להוביל לפגיעה ביכולת לפתח יחסים חבריים, זוגיים, משפחתיים ועוד.

 

האם יש הבדל בין פחד בילדים לפחד במבוגרים?

יש הבדל מהותי בין פחדים באופן כללי ובין פחדים ספציפיים, כשהם מופיעים בילדים וכשהם מופיעים במבוגרים. ההבדל הזה מתבטא בעיקר ברמת הנורמטיביות והחשיבות של תחושת הפחד. פחדים מסוימים אצל ילדים מהווים במקרים רבים חלק בריא ובלתי נפרד מההתבגרות, בעוד אותם פחדים בדיוק ייחשבו לבעייתיים כשהם מופיעים אצל מבוגרים.

ילד סביב גיל 6-7 שחווה תחושה של פחד מהחושך, למעשה משליך על החושך את הפחד שלו מהבלתי נודע. הוא מדמיין סביבו מפלצות או יצורים מפחידים אחרים שמסתתרים בחסות החושך. מחשבה זו מביעה במידה רבה את ההתפתחות הבריאה של הדמיון של הילד ושל יכולתו לתפוס את הסכנה שבחושך – מה שיאפשר לו לפתח הרגלים בריאים ועולם דימויים בריא כשיגדל. מבוגר שמרגיש תחושת פחד קשה מפני חושך, ככל הנראה יתקשה לישון ולתפקד בצורה בריאה בחיי היום יום שלו. הפגיעה התפקודית של מבוגר שחווה פחדים שמאפיינים ילדים, היא שעושה את ההבדל.

 

איך ניתן לטפל בפחדים?

הטיפול בפחדים נגזר בראש ובראשונה מהגורם להם. חשוב להבחין גם כאן, בצורה מדויקת ככל הניתן, בין פחדים שעומדים בפני עצמם, ואינם גורמים לאדם פגיעה תפקודית משמעותית בחיי היום יום שלו, לבין פחדים שמופיעים כחלק ממחלה או תסמונת רחבה יותר. דוגמה טובה לכך היא ההפרעה הטורדנית-כפייתית (OCD) – הפרעה פסיכיאטרית בה מטופלים רבים מתארים תחושה, שגם בעיניהם אינה רציונלית, של פחד מפני אי-ביצוע של טקסים מסוימים ושל מחשבות טורדניות. מצב זה, כשלעצמו אינו מטופל כפוביה או כחרדה – הוא מטופל כחלק מההפרעה הרחבה יותר.

לעומת זאת, פחדים העומדים בפני עצמם מטופלים לרוב באחת משתי גישות. הראשונה, שהיא גם הוותיקה יותר היא הגישה הדינמית או הפסיכואנליטית. בגישה זו אנחנו מנסים לרדת לשורש הפחד, שנטוע בילדות על פי רוב, ולנתק את ההתניה שבין הגירוי שמוביל לפחד לבין תגובת הפחד על ידי עיבוד של חוויות הילדות. גישה זו שואפת לפתור ולרפא את תחושת הפחד. חשוב לציין שלמרות שיש אנשים שעבורם היא עובדת מצוין, היא שנויה במחלוקת מבחינה מחקרית.

הגישה השנייה היא הקוגניטיבית-התנהגותית (CBT), בה מתייחסים לא לשורש הפחד אלא להרגלים ההתנהגותיים עצמם. באמצעות חשיפה מדודה ומניעת תגובה מנסים ליצור התניות חדשות ולפרק את ההתניות הקיימות המובילות לתחושת הפחד. כאן לא מנסים לרפא את הפחד אלא פשוט לאפשר למטופל להתמודד איתו בצורה טובה ובריאה בחיי היום יום.

שיטה נוספת יעילה מאד בטיפול בפחדים היא NLP ודמיון מודרך, לעיתים במספר פגישות בודדות ניתן לחולל שינוי דרמטי במצב, על ידי טכניקות של שינוי פרשנות, קידוד רגשי מחדש ועוד.

 

מרכז gaya – להתמודדות עם פחד, פוביה וחרדה

בהתמודדויות עם הפרעות חרדה, פוביות ותחושות פחד, יש צורך בפנייה לאנשי מקצוע, שמתאימים למטופל את המעטפת הטיפולית הנכונה ביותר עבורו. מומחים כאלה בדיוק, בגישה רב-תחומית ורחבה ככל הניתן, תוכלו למצוא במרכז gaya. הצוות שלנו מונה פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, מטפלי CBT, טיפולי NLP, טיפולים המשלבים גוף נפש כמו מיינדפולנס ופסיכותרפיה גופנית, רפואה סינית ועוד, שמעניקים יחד לכל מטופל ומטופלת את הסיטואציה האיכותית ביותר לטיפול בתחושות הפחד שהם חווים.

התהליך הוא תיאום פגישת אינטייק, פגישת ייעוץ ראשונית שלאחריה נוכל לכוון אותך למטפל ולשיטת הטיפול המתאימים לך ביותר,
ניתן לעשות שינוי, פנו אלינו עכשיו לתיאום המפגש הראשון ולהתחלת התהליך

טיפול פסיכולוגי

סוגי פוביות

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר