סימפטומים של חרדה מתמשכת
הפרעת חרדה מתמשכת, או הפרעת חרדה חמורה, היא הפרעת חרדה החוזרת ונשנית גם ללא טריגר ספציפי.
עולם הפרעות החרדה הוא עולם מגוון בו אינה דומה חרדה אחת לחברתה אף על פי שתסמיניהן דומים. בכדי להבין לעומק את הפרעת החרדה הזו, נצטרך להכיר ולהבין חרדה מהי.
מהי חרדה?
כמעט בכל שלב בחיים, אנו חוששים מהעתיד לבוא עלינו. בשלב שלאחר החשש הראשוני, מגיע הפחד. פחד הוא מנגנון הגנה טבעי ובריא הקיים בכמעט כל סיטואציה בה אנחנו חשים באיום קרב. תחושת הפחד מביאה אותנו למצב של הילחם או ברח, כלומר, תגובה אינסטינקטיבית מיידית של הגוף. כל זמן שהפחד מתעורר רק בשל איום ממשי, מדובר במערכת תקינה ובריאה, הפחד מאפשר לנו להתנהל טוב יותר ולהצליח לשרוד למרות האיומים.
החרדה לעומת זאת, היא תחושת איום שאינה מבוססת או קונקרטית, כלומר, חרדה מקיימת תחושת פחד גם ללא איום ממשי. דהיינו, תחושת פחד מאירוע המתרחש רק בראש ובמחשבות. החרדה יוצרת מצב של חוסר אונים מהסיבה הפשוטה שאין לגוף כיצד להגיב לאיום שאינו אמיתי והוא נאלץ להיאבק בתחושותיו בעצמו. קונפליקט זה מעצים את תחושת החרדה וגורם לתחושת אי נוחות ומצוקה.
זהו ההבדל, על קצה המזלג, בין פחד לחרדה. בעוד שפחד הוא תגובה טבעית של הגוף נוכח איום ממשי, החרדה מעוררת תחושת פחד רק בגין מחשבות שליליות על איום כלשהו שאינו אמיתי.
מהי חרדה מתמשכת?
הפרעת חרדה מתמשכת היא הפרעת חרדה החוזרת על עצמה גם ללא סיבה. כלומר, בהפרעת חרדה פרטנית, המרכיב העיקרי הגורם להתפרצותה של החרדה הוא טריגר כלשהו מאירוע עבר, כמו תמונה, צליל או אפילו ריח, אשר יוצר תחושת איום ומציף את תחושת הפחד אל הגוף כתוצאה מהזיכרון באירוע הגורם לפחד לצוף.
לעומת זאת, בהפרעת חרדה מתמשכת, עלולה החרדה להתקיים גם ללא טריגר ספציפי המעורר אותה. יתרה מזאת, בזמן שבשאר הפרעות החרדה, עלולה החרדה להתפרץ עד כפעם או פעמיים בחודש, בהפרעת חרדה מתמשכת עלולה החרדה להופיע אף מספר פעמים בשבוע.
אחד המאפיינים המרכזיים בהפרעת חרדה מתמשכת, היא החרדה מהחרדה עצמה. כלומר, כיוון שהחרדה חוזרת ונשנית, נוצר פחד מהחוויה הלא נעימה שבהתקף החרדה והמחשבה על החרדה עלולה לגרום להתקף חרדה בפני עצמו. כך נוצר מעגל מורכב וסבוך החוזר על עצמו כבסרט נע.
מהם הסימפטומים של הפרעת חרדה מתמשכת?
בזמן התקף חרדה, אנו חווים תהפוכות רבות המזעזעות את הגוף. אך לרוב, יופיעו התסמינים באיטיות ובהתאם לרמת החשיבה על מושא החרדה. בחרדה מתמשכת, מופיעים התסמינים בפתאומיות ועלולים להיות מלחיצים בפני עצמם.
ראשית, נכיר את הסימפטומים של חרדה מתמשכת, כמו בכל חרדה, אשר מחולקים לשתי קבוצות מרכזיות, הסימפטומים הפיזיים והסימפטומים המחשבתיים.
הסימפטומים הפיזיים הם תגובת הגוף להתקף חרדה וכוללים קשת רחבה של תסמינים, ביניהם גלי קור וחום קיצוניים, סחרחורות, יובש קיצוני בפה ותחושת צמא מוגברת, תחושת קיפאון ושיתוק ללא יכולת תנועה רציונאלית, כאבי ראש וכאבי בטן, בחילות, קשיי נשימה, דופק לב מואץ, הזעה מוגברת, רעידות בלתי נשלטות ותחושת מחנק ולחץ בפלג הגוף העליון.
אלו התסמינים העיקריים העלולים להופיע בזמן התקף חרדה. הם אינם מוכרחים להופיע כולם בפעם אחת, אך החווה התקף חרדה יחווה לפחות אחד או יותר מהסימפטומים.
קבוצת הסימפטומים המחשבתיים היא תוצאה של הפחד המציף את התודעה. סימפטומים אלו מתבטאים בפחדים שאינם קונקרטיים. בראשונה, בפחד ממושא החרדה בעקבותיו התעוררה החרדה. שנית, בפחד מהתקף חרדה נוסף. בנוסף, מפחד הנובע בעקבות התסמינים הפיזיים, דהיינו, פחד מהתקף לב עד לפחד ממוות.
אלו קבוצות הסימפטומים המתרחשים בזמן החרדה עצמה. תסמינים אלו אינם מעידים בהכרח על קיומה של חרדה מתמשכת היות והם מופיעים כמעט בכל התקף חרדה. אבחנה של הפרעת חרדה מתמשכת תעשה על ידי פסיכיאטר המוסמך לכך. עם זאת, ישנם כמה סימפטומים שיכולים להעיד על קיומה של הפרעת חרדה מתמשכת.
הראשון שבהם הוא הופעה חוזרת ונשנית של החרדה שהופכת לתדירה בפרק זמן קצר יחסית. כאמור, הפרעת חרדה כללית עלולה להתפרץ כפעם או פעמיים בחודש, לעומת זאת, הפרעת חרדה מתמשכת עלולה להגיע אף להתפרצות של מספר פעמים בשבוע. סימפטום נוסף הוא חוויה של התקף חרדה בצורה קיצונית עד כדי דה-פרסונליזציה, כלומר, תחושת איבוד שליטה וניתוק מוחלט עד כדי חוויה חוץ גופית של התקף החרדה.
מהם הגורמים להפרעת חרדה מתמשכת?
הסיבות להופעת הפרעת חרדה מתמשכת אינן מוחלטות ומשתנות בין אדם לאדם. עם זאת, קיימות מספר סיבות אופציונאליות העלולות לגרום להופעתה של הפרעת חרדה מתמשכת. הראשונה שבהם היא הגנטיקה. כלומר, אצל מי שבן משפחתו לוקה בהפרעת חרדה מתמשכת, קיימים סיכויים גבוהים יחסית להתפרצותה של הפרעת חרדה מתמשכת. סיבה אפשרית נוספת היא חוויה טראומטית על שלל גווניה, החל מלקיחת חלק במערך לחימה צבאי ועד תאונת דרכים, אובדן אדם קרוב או אובדן גדול של רכוש ונכסים. חוויות אלו עלולות לגרום להתעוררותם של פחדים ולקיומה של חרדה אף ללא טריגר ספציפי או קשר למציאות.
סיבות נוספות הן הפרעות במערכת התקשורת העצבית והתפתחות של חרדה נקודתית לממדים גדולים בצורה חסרת פרופורציות.
מהן דרכי הטיפול בהפרעת חרדה מתמשכת?
שיטות הטיפול בהפרעת חרדה מתמשכת הן אינדיבידואליות ומותאמות על פי הצורך ועל פי המלצת הסמכות הרפואית. בעולם רפואת הנפש, קיימות שיטות טיפול שונות כשבראשן נמצאות שיטת הטיפול הקוגניטיבית – התנהגותית והטיפול הפסיכותרפי. לעיתים, יחד עם טיפול פסיכולוגי, יומלץ על טיפול רפואי מתאים.
שיטת הטיפול הקוגניטיבית – התנהגותית: שיטה זו משלבת עבודה על החלק המחשבתי ועל החלק הפיזי. טרם הטיפול יתבצע אבחון מדויק ובמהלכו תתבצע הבנה מעמיקה של מקור הפרעת החרדה וניתוח פרטני של הסיבות לה. בהמשך, יובנו התהליכים האסוציאטיביים המתרחשים במוח לפני התקף החרדה ובמהלכו במטרה להחליפם באסוציאציות חיוביות שישכיחו את אלו שגרמו להתקפי החרדה. יחד עם הטיפול הקוגניטיבי, תתבצע עבודה פרטנית על תגובותיו של הגוף בזמן התקף חרדה, הטיפול יקנה כלים שמטרתן לסייע ליכולת השליטה העצמית והתמודדות עם הסימפטומים הפיזיים של החרדה גם בעת התקף חרדה.
שיטת הטיפול הפסיכותרפית: שיטת טיפול זו באה בעיקר במקרים בהם הפרעת החרדה גורמת להפרעות נוספות כמו הפרעות דיכאון וכיוצא בה. שיטה זו משלבת בעיקר הבעת אמפטיה, הבנה, הכלה ובמקרה הצורך גם מתן כלים להתמודדות יומיומית.
טיפול תרופתי: יחד עם שיטות הטיפול הפסיכולוגיות השונות, לעיתים יומלץ גם טיפול תרופתי. ישנם שני סוגי תרופות עיקריים, כשהראשון הוא טיפול תרופתי המתמקד בחלק המחשבתי ומסייע בהעלאת רמת הסרוטונין במוח ולהפחתת החרדה והשני הוא הסוג המתייחס לסימפטומים, מרגיע ומייצב את הגוף בזמן התקף חרדה.
מה אנחנו מציעים במרכז gaya?
מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי לכל שכבות הגילאים השונות. כאן במרכז gaya נתאים עבורכם את הטיפול המדויק,
אשר יעניק לכם שלווה ורוגע ויסייע לכם בהתמודדות עם הפרעת החרדה המתמשכת.
יחד איתנו נמצא צוות איכותי הכולל פסיכיאטרים, פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים ועובדים סוציאליים, מטפלים התנהגותיים, טיפולי NLP, טיפולים דרך הגוף כמו פסיכותרפיה גופנית, מיינדפולנס ועוד. הצוות המקצועי שלנו עומד לרשותכם ולמען בריאות הנפש שלכם.