cover

פחדים אצל ילדים בגיל 10

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » פחדים אצל ילדים בגיל 10

פחדים אצל ילדים בני 10

הילדים שלנו סובלים מפחדים שונים. זוהי עובדה קיימת, ואפילו חשובה, בהתפתחות של כל ילד וילדה מינקות ועד בגרות. בגילאים שונים, הילדים שלנו חווים פחדים שונים, וחשוב להכיר את הפחדים האלה בצורה טובה בכדי לדעת כיצד להתמודד איתם בצורה יעילה ככל הניתן כהורים וכקהילה. אז אילו פחדים הם השכיחים ביותר בגיל 10, מה מוביל לפחדים האלה וכיצד מתמודדים איתם? ננסה לרכז עבורכם את כל המידע החשוב

תהליך ההתבגרות שלנו מגיל הילדות ועד היותנו בני אדם בוגרים, הוא תהליך בו אנחנו חשים באופן טבעי כמות לא מבוטלת של פחד. הפחד הזה הוא בעל חשיבות קיומית ואפילו אבולוציונית – כאשר ילד קטן מפחד מאש של גפרור או של נר, הוא למעשה חווה פחד שיגרום לו להפוך לאדם זהיר בעתיד. הפחד הוא אם כן רגש רציונלי וחשוב מבחינה התפתחותית, וכהורים חשוב שנכיר את הפחדים של הילדים שלנו בכדי ללוות אותם בתהליך ההתבגרות ועם הרגשות שהם חווים.

כמובן שישנם מצבים בהם הפחד הטבעי שהילדים שלנו מרגישים, בגיל 10 או בכל גיל אחר, הוא למעשה מצב של חרדה – מצב שדורש התערבות וטיפול מקצועי. את המצבים הטבעיים והבריאים כמו גם את המצבים דורשי הטיפול – חשוב להכיר היטב. ראשית, נבין מדוע הפחד הוא חשוב כל כך.

 

הפחד הוא רגש חשוב מבחינה התפתחותית

בגיל 10 כמו בכל גיל אחר, הילדים שלנו חווים פחדים שהם בעלי חשיבות התפתחותית. זהו לא מצב ייחודי, והוא מתחיל הלכה למעשה כבר בגיל של מספר חודשים. כאשר תינוק מופרד מהוריו, גם אם לפרק זמן קצר, הוא חווה תחושה של פחד שאנחנו מכירים בדרך כלל בתור בכי. התחושה הזאת קשורה להיקשרות של הילד להוריו – היקשרות שהיא חיונית עבור הישרדות הילד בגיל צעיר.

פחדים מפני החושך או מפני רעשים, שהולכים ונהיים שכיחים ככל שהילדים שלנו מתבגרים מגיל ינקות, מבטאים בתורם התפתחות בריאה של הדמיון ושל תחושת הזהירות של הילד מפני סכנות שונות.

בכל שלב בחיים הצעירים שלנו, וגם לאחר הגעתנו לגיל בוגר, הפחד הוא אמנם רגש שמקושר לתחושה שלילית וקשה – אך הוא משחק תפקיד חשוב מאוד בתפקוד הבריא והיום-יומי שלנו. וכפי שניתן להבין, בגיל 10 המצב לא שונה כלל.

 

אילו פחדים שכיחים בקרב ילדים בגיל 10?

הפחדים שהילדים שלנו חווים סביב גיל 10, ולמעשה החל מסביבות גיל 8 ועד תחילת ההתבגרות, הם במקרים רבים פחדים שקשורים להתנהלות חברתית. ילדים בגיל זה מרגישים לעתים קרובות פחד מחרם או מבידוד חברתי, וחרדים ממצב בו בני גילם וחבריהם לא יתייחסו אליהם או יתאכזרו אליהם. הפחד הזה הוא לא מנת חלקם הבלעדית של ילדים שחוו מצבים כאלה – לעתים קרובות, גם ילדים "מקובלים" ירגישו ביתר שאת את הפחד מפני בידוד חברתי, שיכול להוביל גם לא פעם להתנהגות בריונית מתוך רצון להיות בצד ה"חזק". מצבים שדורשים הסתגלות חברתית למצב חדש, כמו מעבר דירה או מעבר לכיתה חדשה בבית הספר, יגרמו במקרים רבים לתחושת חרדה משמעותית שיכולה אף להוביל לרצון להימנע מהסיטואציה הקשה.

כל הפחדים האלה מבטאים כוח התפתחותי משמעותי מאוד אצל הילדים שלנו, ולא בכדי הם קורים בשלב שבו הילדים שלנו מפתחים מיומנויות חברתיות. הכוח המניע שמהווה הפחד מפני דחייה חברתית, הוא בדיוק אותו הכוח שמאפשר לילדים שלנו לפתח את הכישורים החברתיים שלהם.

עוד פחד שמתפתח בשלב הזה מתפתח סביב ההבנה המתפתחת של הילדים את התא המשפחתי שלהם, ואת הקונספט המשפחתי ככלל. ילדים סביב גיל 10 יבינו, במקרים רבים בפעם הראשונה, שישנם תאים משפחתיים בהם ההורים גרושים או חד-הוריים, ועלולים לפתח פחד שכיח מאוד סביב הפרידה של הוריהם.

פחד נוסף שחשוב להכיר בגיל 10 הוא הפחד של הילדים מאיומים עליהם, אליו הם נחשפים מהחדשות או מהסביבה שלהם. מדובר באיומים שבמקרים רבים יכולים להיות אכן מפחידים מאוד, אך הפחד המופרז מהם לא בהכרח יהיה רציונלי. ילדים שישמעו על חטיפות ילדים, על אסונות טבע או על מלחמות, יכולים לפתח פחדים משמעותיים מהתרחשות של אירועים כאלה להם – גם אם הסיכוי שהדבר יקרה להם נמוך עד אפסי. הילד מתחיל להבין את האיומים הגדולים שיכולים להיות על העולם כפי שהוא מכיר אותו, ומפחד מההתערערות של אותו עולם. גם כאן, פחד שהוא כשלעצמו הגיוני מאוד, אך בקנה מידה שלא בהכרח יהיה רציונלי.

 

כיצד מתמודדים עם פחדים בקרב ילדים בגיל 10?

התמודדות עם פחדים של ילדים בכל גיל היא לא משימה כל כך פשוטה. באופן כללי, הקו המנחה שאנחנו צריכים לזכור תמיד כשאנחנו מתייחסים לפחדים של הילדים שלנו הוא שמדובר בתהליך טבעי של גדילה והתפתחות, ואין מה להגיב בלחץ ובפאניקה מתגובות פחד של הילדים שלנו.

מטבע הדברים, אנחנו לא רוצים שהילדים שלנו ירגישו רגש שלילי ואנחנו רוצים להשרות עליהם רוגע וביטחון. גם מול פחדים בגיל 10, שרבים מהם מונעים מכוח רציונלי ואולי אפילו מעוגנים במציאות – אנחנו צריכים לנטוע בילדים את תחושת הביטחון שהם צריכים לקבל מההורים שלהם. עם זאת, עלינו להיות ערניים ורגישים מספיק למצבים בהם הילדים שלנו חווים פחדים שפוגעים בתפקוד היום יומי שלהם. חשוב שנשב עם הילדים שלנו ונבין מה מניע את הפחדים שלהם, וכך גם נוכל להסביר להם עליהם בצורה בוגרת ורציונלית. אין לסתור את הילדים ולהגיד שהפחדים שלהם לא הגיוניים, אלא להבין מה הם מרגישים, לתת לפחד שלהם מקום, ולהסביר מדוע אין סיבה לפחד כל כך מאותם הדברים.

 

מתי יש צורך לפנות לטיפול?

הקו שמפריד בין מצבים שאליהם אנחנו מתייחסים בצדק כאל לא בעייתיים, ובין מצבים בהם צריכה להידלק לנו נורה אדומה שמעידה על צורך בטיפול – הוא לעתים קו דק למדי. אנחנו צריכים להיות ערניים ורגישים בעיקר לשני מצבים.

המצב הראשון הוא מצב בו הפחדים של הילד שלנו, גם אם הם טבעיים ורציונליים, פוגעים בתפקוד היום יומי שלו ויוצרים התנהגות נמנעת או מסוכנת מבחינה בריאותית. ילד שמסרב ללכת לבית ספר מחשש שלא יהיה מקובל או שיחווה חרם – צריך להדליק לנו נורה אדומה, ראשית כי הילד אולי חווה חרם חברתי, ושנית כי לא ניתן לאפשר לילד לא ללכת לבית הספר כלל. גם ילד שמפחד מחוטפים במידה בה הוא לא מוכן ללכת לישון בחדרו לבד, ומגיע כל לילה למיטת ההורים או שלא נרדם, מדגים פגיעה בתפקוד בסדר גודל שמצביע על צורך בטיפול.

המצב השני הוא מצב בו הפחדים שהילדים שלנו חווים חורגים מעבר לטווח הגיל המתאים לפחדים אלה באופן משמעותי. ילד שחווה חרדה מסיטואציות חברתיות באופן משמעותי או שמפחד באופן לא רציונלי מהחושך או מחוטפים דמיוניים גם כשהוא מגיע לגיל התבגרות מוקדם, בהחלט עשוי להזדקק לטיפול מקצועי.

 

מרכז gaya – הכתובת שלכם לטיפול בפחדים אצל הילדים שלכם

טיפול בפחדים אצל ילדים זוהי המומחיות שלנו במרכז גאיה, המרכז שלנו הוא מרכז רב תחומי, אנחנו עוסקים בטיפול פסיכולוגי , טיפול התנהגותי CBT, פסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס, NLP עם ילדים, תרפיות בהבעה ויצירה ועוד – הכול בשביל לתפור לכל מטופל ומטופלת את חליפת הטיפול המדויקת עבורם. אם הילד שלכם חווה פחדים מופרזים שפוגעים בתפקוד שלו, או שחורגים מטווח הגיל האופייני להם – פנו אלינו ותקבלו מענה ברמה הגבוהה ביותר.

התחילו את השינוי עכשיו, פנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית והכוונה למטפל/ת המתאים ביותר עבור הילד/ה שלכם: 09-8855246

 

כישורים חברתיים בגיל הרך .

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר