cover

פחדים אצל ילדים בגיל 8

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » פחדים אצל ילדים בגיל 8

כל אחד מאיתנו חווה פחדים כאלה ואחרים בשלבים שונים של חייו. אצל ילדים, פחדים הם מרכיב מעצב באישיות ובהתבגרות החל משלב הינקות ועד לסיום גיל ההתבגרות וההגעה לחיים בוגרים ועצמאיים. חשוב להבחין בין השלבים השונים של ההתבגרות בהקשר זה, ולהכיר את הפחדים הייחודיים שמאפיינים גילאים שונים. כך, נוכל להכיר בצורה טובה יותר את המצבים השכיחים שאין סיבה לדאוג מהם, ולדעת גם מתי אנו עדים למאורע חריג שבו אנחנו צריכים להתערב מבחינה טיפולית. אז אילו פחדים מאפיינים ילדים בגיל 8? נבין מעט יותר לעומק.

פחד הוא תחושה שכל אחד מאיתנו מכיר היטב. ישנם מעט מאוד אנשים בעולם האמיתי שיכולים להגיד שהם חיים בלי פחד. כל אחד מאיתנו חושש מדברים אחרים – בין אם מדובר בחרדות שקשורות לחיי היום יום שלנו, ובין אם מדובר בפחדים מפני חפצים, סיטואציות וישויות.

בעוד הפחדים אצל מבוגרים הם בדרך כלל יותר מובחנים וספציפיים לאופי ולחוויות שכל אחד עובר, אצל ילדים המצב הוא מעט שונה. התהליך ההתפתחותי ותהליך ההתבגרות הם תהליכים שפחד מהווה רגש בלתי נפרד מהם – אנחנו פוחדים ודרך זה אנחנו מתבגרים. משום כך, ישנם פחדים אופייניים לגילאים שונים, ואת הפחדים האלה כדאי מאוד להכיר כהורים שמלווים את הילדים ומנסים לעזור להם בכל עת. גיל 8 הוא בהחלט גיל עם תכונות ספציפיות בהקשר זה, והוא מלווה בפחדים שמאפיינים אותו, ושכדאי מאוד שאנחנו כהורים נכיר היטב.

 

תחושות פחד בגיל 8 הן לא דבר שצריך לפחד ממנו

העובדה שהילדים שלנו חשים רגשות משמעותיים של פחד סביב גיל 8 לא צריכה לערער אותנו, או להעלות לנו חשד שמדובר במצב לא תקין. כאמור, הפחדים שלנו הם כוח מניע משמעותי מאוד בחיים שלנו, ובגיל 8 הפחדים הללו חיוניים בשביל שהילדים שלנו יפתחו תכונות של אחריות, זהירות והתנהגות חברתית תקינה. ואכן, רוב הפחדים השכיחים בקרב ילדים בגיל 8 הם פחדים שקשורים בראש ובראשונה לקשרים חברתיים (שהופכים משמעותיים מאוד בחיי הילדים בגיל זה), קשרים משפחתיים או למאורעות גדולים ומסוכנים.

כהורים, אנחנו לא צריכים להגיב לתחושות והבעות פחד אצל הילדים שלנו בצורה קיצונית – ההיפך הוא הנכון. אנחנו צריכים להגיב בסבלנות ולנסות להתייחס לפחדים בצורה רציונלית, מבלי שנבטל אותם. צריך לתת לפחד לגיטימציה ולתת לילד להרגיש שהוא לא חריג בכך שהוא מרגיש פחדים כאלה מצד אחד, ומצד שני צריך גם להסביר לו בצורה סבלנית ואחראית מדוע ההיתכנות שהפחדים שלו יתגשמו היא נמוכה יחסית. התנהגות סבלנית כזאת תאפשר לילדים שלנו להמשיך לפתח את ההתנהגויות הנחוצות המונעות מהפחדים שהם מרגישים מצד אחד, ומצד שני גם לתת לפחד הזה פחות ופחות מקום ככל שהם מתבגרים.

 

פחדים חברתיים – השלבים הראשונים של ההתפתחות החברתית

כאמור, הפחדים השכיחים ביותר של ילדים בגיל 8 קשורים לחברה ולמשפחה. הפחדים החברתיים האלה מונעים מהשלבים בהם הילדים שלנו נמצאים בגיל זה – אלה הן שנות בית הספר הראשונות, בהן לראשונה ילדינו מבלים עם חברים בני גילם זמן רב, לעיתים אפילו יותר מכפי שהם מבלים איתנו. משום כך, החשיבות של הקשרים החברתיים עם בני המעמד שלהם (כלומר, ילדים אחרים בני גילם) גדלה מאוד עבורם לעומת מה שהייתה קודם – וכך גם הפחד שלהם מפגיעה במעמדם החברתי. ילדים שחווים מעבר דירה או מעבר כיתה ובית ספר בגיל זה, יכולים להגיב בצורה מפוחדת מאוד לסיטואציה החדשה אליה הם נכנסים, אפילו יותר מאשר בגילאים אחרים. פחד נוסף הקשור לחיי בית הספר שהילדים שלנו מתחילים לפתח בשלב זה הוא הפחד מכישלון, מציונים נמוכים או מבעיות אחרות הקשורות להתנהגות בבית הספר – זאת בשל כניסת ההישגיות לחייהם לראשונה.

פחד נוסף  של בני ובנות 8 שקשור לסביבה חברתית הוא מפני גירושין או פרידה של הוריהם. בגיל זה ילדים לרוב מבינים לראשונה את המושג של גירושין ופרידה, ואפילו נחשפים לראשונה להורים גרושים אצל חברים שלהם, ובהחלט יכול להתפתח פחד מובן מפני מצב כזה אצלם. לפחד כזה, בין אם יש לו אחיזה במציאות ובין אם לא, חשוב להתייחס. אין לנסות "לטאטא מתחת לשטיח" תחושות כאלה של הילד מולנו, אלא לתקשר איתו עליהן באופן פתוח.

 

פחדים מפני אסונות, פציעות ומאורעות דומים

סביב גיל 8, הילדים שלנו מתחילים לקרוא ולחקור בעצמם, להקשיב לדיווחים חדשותיים כאלה ואחרים ולצפות בתכנים תרבותיים מעט יותר בוגרים שלא מכוונים רק לילדים. לכן, בגיל הזה רבים מהם גם יפתחו פחדים מאסונות כמו רעידות אדמה או מלחמות. בנוסף, ילדים יכולים להתחיל לפחד מפציעות גרוטסקיות שיכולות לקרות להם או לאנשים הקרובים אליהם סביב גיל זה – שוב, כי זה הגיל בו הם נחשפים לראשונה לאפשרויות כאלה ולאנשים שחוו מצבים כאלה.

ההתייחסות שלנו לפחדים כאלה צריכה להיות זהירה – אנחנו לא רוצים לבטל אותם ולתת לילדים שלנו להרגיש שהם חסיני כל, משום שהם אינם כאלה. מצד שני, אנחנו גם לא יכולים לתת לילדים שלנו להתנהל בפחד קיצוני מפני מאורעות שככל הנראה לא יקרו להם לעולם. לכן, כאן חשוב במיוחד לשבת עם הילדים שלנו ולהסביר להם בצורה סבלנית ככל הניתן איך דברים כאלה עובדים, ומה אפשר לעשות בשביל להיות זהירים ובטוחים גם מפני דברים מסוכנים מאוד.

 

מתי צריך להתערב במצב של פחדים אצל ילדים בגיל 8?

במצבים רגילים בהם הילדים שלנו מרגישים תחושת פחד מפני הדברים שהם "אמורים" לפחד מהם, לא נדרשת התערבות מיוחדת מצד גורם מקצועי, מלבד ההתערבות שלנו כהורים כפי שפירטנו. עם זאת, בהחלט ישנם מצבים בהם יש צורך להתערב. מדובר במצבים שבהם הילד מביע פחדים שלא תואמים את גילו, או מצבים בהם הפחדים האלה הופכים למשמעותיים יותר ופוגעים בתפקוד היום יומי שלו. ילד שהולך לבית הספר ופוחד שיצחקו עליו אחרי שהסתפר, זהו לא מצב שבו צריך להתערב מקצועית, אלא מצב שבו צריך לתמוך ובמידת הצורך לערב גורם חינוכי בכדי לוודא שהילד לא סובל מלעג. מצד שני, מצב בו ילד מסרב ללכת לבית הספר בתוקף, ומגיב בפאניקה של ממש מהאפשרות שיהפוך למושא לעג – הוא מצב שצריך להדליק לנו נורה אדומה על התפתחות הפרעת חרדה חברתית.

יש לשים לב לפחדים חריגים מחושך, מפלצות ודמיונות נוספים, וכן חרדות נטישה קיצוניות ופחד מפני אנשים זרים – כשאלה מופיעים בעוצמה אצל ילדים בגיל 8. פחדים כאלה שמופיעים ברמת עצימות ובשכיחות גבוהות יחסית, הם פחדים שמאפיינים גילאים צעירים יותר. הופעה עוצמתית שלהם בגיל 8 יכולה להעיד על עיכוב התפתחותי מסוים, או על התפתחות הפרעת חרדה מפני מושא הפחד הספציפי. ובכל מקרה שבו אתם מרגישים שהפחד פוגע באיכות החיים של הילד ובשיגרת חייו, פוגע בשינה שלו, במפגשים חברתיים, בלימודים, מומלץ כן לפנות ולקבל עזרה מקצועית משום שבטיפול מקצועי ונכון בהחלט ניתן לעשות שינוי ולהגדיל את הביטחון של הילד ולהוריד את מפלס הפחד והחרדה.

 

טיפול בפחדים במרכז gaya

במרכז gaya תוכלו למצוא צוות רב-תחומי שמתמחה בין היתר בטיפול בפחדים ובפוביות,  בצוות הרב-תחומי שלנו נמנים פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, תרפיסטים בהבעה ויצירה, אנו עובדים בשיטות של טיפול התנהגותי, טיפולי NLP, משלבים גם טיפול בדיקור סיני, פרחי באך ועוד. כולנו יחד פועלים בשביל לספק לכל מטופל ומטופלת את המעטפת הטיפולית הנכונה ביותר עבורם – דבר שחשוב במיוחד בהתמודדות ובטיפול בילדים ככלל, ובתגובות פחד קיצוניות אצל ילדים בפרט.

פנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית ונתאים עבורכם את המטפל ושיטת הטיפול הטובה ביותר: 09-8855246

פחדים אצל ילדים בגיל 7

טיפול פסיכולוגי

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר