פחד מלהיות לבד
האדם הוא יצור חברתי, ובהתאם לכך אנחנו מבלים את רוב החיים שלנו כשאנחנו נמצאים בחברה של אנשים אחרים. עם זאת, אחת היכולות הנפשיות המשמעותיות ביותר שאנחנו יכולים לפתח היא היכולת שלנו להיות לבד, שהיא בעצם שיקוף ישיר של הבגרות הנפשית והעצמאות שלנו. אצל אנשים בהם היכולת הזאת לא מתפתחת בצורה תקינה, יכול להתפתח פחד מלהיות לבד, שמוכר בין השאר גם בתור מונופוביה. זהו מצב מורכב, שדורש טיפול איכותי, ונסביר עליו לעומק.
כשאנחנו תינוקות וילדים צעירים, אנחנו כמעט אף פעם לא נמצאים ממש לבד, אלא עם ההורים שלנו והמטפלים השונים שלנו. אחר כך אנחנו מוקפים בילדים אחרים, במורים, במשפחה, בחברים – הכל מתוך הצורך של הסביבה שלנו לחנך אותנו ולהשגיח עלינו, אבל לא פחות מכך גם מהצורך שלנו להתפתח כיצור חברתי בסביבה המודרנית. בגיל הילדות המאוחר או גיל ההתבגרות המוקדם אנחנו מתחילים לחקור את היכולת שלנו להיות לבד, ולפתח את היכולת שלנו לפעול בצורה עצמאית ולהיות אך ורק עם עצמנו. במצבים אלה, עלול להתפתח אצל אנשים רבים פחד מפני להיות לבד, שידוע גם בתור מונופוביה.
מהו פחד מלהיות לבד?
פחד מלהיות לבד הוא מצב שמוכר גם בתור מונופוביה, והוא למעשה מתאר אדם שמרגיש חרדה או פחד של ממש מהאופציה לפיה הוא יישאר לבדו, או נכנס למצב חרדתי מתקדם ואפילו להתקף חרדה כשהוא נמצא לבד. זהו מצב מורכב מבחינה נפשית, שהופך את האדם שסובל ממנו לבעל תלות גבוהה בסביבה שלו, ובדרך כלל גם פוגע ביכולת שלו להיות עצמאי ומשום כך גם באיכות החיים הבסיסית ביותר שלו.
חשוב להבין שלא כל מי שלא אוהב להיות לבד סובל מהפחד הזה – רוב בני האדם הם יצורים חברתיים, ורובנו הגדול שואף בסופו של דבר לבלות את החיים שלנו עם אנשים נוספים במערכות משפחתיות או אחרות. יש הבדל בין הרצון להיות עם אנשים לבין הפחד להיות לבד – הבדל שקשור ליכולת התפקודית ולרמת העצמאות שלנו. גם אם אנחנו אוהבים מאוד להיות עם אנשים ובחברה, אבל אנחנו מסוגלים לתפקד כשאנחנו לבד – לא מדובר פה במצב של מונופוביה. פחד מלהיות לבד הוא מצב שבאמת ובתמים פוגע בתפקוד העצמאי הבסיסי ביותר של מי שסובל ממנו.
מדוע מתפתח הפחד הזה?
יש לא מעט תיאוריות על ההתפתחות של מונופוביה אצל מתבגרים ומבוגרים שסובלים ממנה, ורוב התיאוריות קשורות לשלבים המוקדמים של ההתפתחות שלנו כתינוקות וילדים. בלא מעט מקרים, הפחד מלהיות לבד הוא סימפטום של הפרעת אישיות רחבה יותר, שמוכרת בתור הפרעת אישיות תלותית. הפרעה זו, והפחד מלהיות לבד כחלק ממנה, מתפתחים בדרך כלל כתוצאה מהורות מגוננת מדי שלא מאפשרת לילד ליצור לעצמו הרגלים עצמאיים. במצבים כאלה, הילד מתקשה להיות עצמאי גם בפעולות בסיסיות ביותר, ומצבים קיצוניים יכולים להוביל להתפתחות של פחד של ממש מלהיות לבד. את הפחד הזה רואים לא פעם גם אצל ילדים שבילו חלקים מוקדמים מהילדות שלהם בבתי חולים בשל טיפולים למחלה קשה כלשהי – במצבים אלה בהגדרה הילדים צריכים להיות בהשגחה תמידית ובפיקוח צמוד לאורך זמן רב, ובלית ברירה מתפתח גם הפחד מלהיות לבד כתוצאה מכך.
כמובן שהתבגרות והתפתחות היא לא מדע מדויק ב-100%, ויתכנו 2 ילדים שחוו חוויות זהות לחלוטין אך התוצאה של האופי שלהם היא הפוכה לחלוטין, ולכן אי אפשר להסתכל על התפתחות הפחד הזה כחוויה בינארית של סיבה ותוצאה – אך אלה התיאוריות המובילות בתחום כיום.
היכולת להיות לבד היא יכולת נדרשת מהאדם הבוגר
למרות שאנחנו מבלים את רוב הזמן שלנו בחברה, בשביל לתפקד בצורה עצמאית כאנשים בוגרים אנחנו חייבים לדעת גם להיות לבד ולתפקד בצורה תקינה. יש זמנים מסוימים שבהם כל אדם נמצא לבדו, ויש משימות מסוימות שצריך לדעת לבצע לבד גם בלי שיחזיקו לנו את היד. לכן, בשלב מוקדם של ההתפתחות פחד מלהיות לבד הוא אולי עדיין לא בעיה משמעותית, אבל ככל שאנחנו מתבגרים כך מדובר במצב שחייבים לדעת לטפל בו.
חוסר יכולת להישאר לבד, באדם בוגר, יכולה להוביל למצבים של תלות, חוסר יכולת להתמיד במקום עבודה, חוסר יכולת להתמיד במערכות יחסים ואפילו התנהגויות אובססיביות – והרבה יותר קל לטפל בפחד בשלב מוקדם מאשר לטפל בהתנהגויות בעייתיות באנשים בוגרים. לא פעם, אנשים שסובלים ממונופוביה הם אנשים שקשה להתמודד איתם באופן יום יומי והם בהחלט יכולים להוות גם מעמסה על סביבתם, וכך דרך אירוניה אכזרית הם עשויים להיות בודדים למדי ולסבול מכך מאוד, מה שממחיש עוד יותר את חשיבות הטיפול המוקדם. כמובן שלא כל מקרה של מונופוביה מתפתח עד כדי המצבים החמורים שאותם תיארנו – אבל באמצעות דוגמאות הקיצון האלה אפשר להבין את חשיבות הטיפול גם עבור מצבים פשוטים יותר.
כיצד מטפלים בפחד מלהיות לבד?
טיפול בפחדים הוא אף פעם לא משימה פשוטה, וכשמדובר בפחדים סביב דברים בסיסיים כמו להישאר לבד הטיפול יכול להיות מסובך עוד יותר. כמו עם הרבה פחדים אחרים, כך גם הטיפול בפחד מלהיות לבד קשור לדפוסי המחשבה שקשורים להישארות לבד, ולדפוסי ההתנהגות שמתורגמים מהם. בטיפול כמו CBT, למשל, עובדים על הקשרים שבין דפוסי המחשבה לדפוסי ההתנהגות, ומנסים לסגל למטופל דפוסי התנהגות חדשים ובריאים יותר כתגובה לדפוסי המחשבה השליליים. כך, הטיפול לא בהכרח מטפל בבעיה שעומדת בבסיס הפחד, אך מסגל התנהגויות בריאות יותר שמאפשרות התנהגות עצמאית – בדומה לאנשים רבים אחרים שלא אוהבים להיות לבד אבל מסוגלים לתפקד כך. עם זאת, הייחוד של הפחד מלהיות לבד לעומת פחדים אחרים הוא שמדובר בפחד שבו בהחלט כן כדאי מאוד לרדת לשורש הבעיה.
חשוב לרדת לשורש הבעיה בכדי להתאים לה מענה טיפולי מתאים
כפי שהסברנו, פחד מלהיות לבד קשור מחקרית לא פעם למצבים שמקורם בילדות. בין אם מדובר במצבים שונים של הזנחה או לחילופין במצבים של עיטוף יתר ושל ילדים שלא לומדים לפתח עצמאות כתוצאה מכך – חשוב להכיר את ההיסטוריה ואת המטען הרגשי שמוביל לדפוסי ההתנהגות השליליים הללו. לכן, במצבים קשים של מונופוביה, שהולכים לא פעם גם עם הפרעת אישיות תלותית או עם הפרעות אישיות אחרות, מקובל בהחלט גם להפנות לטיפול פסיכותרפי מעמיק ומקיף, שמתמקד לא רק במשימות קצרות טווח והשגתן אלא גם ברגשות והחוויות שעומדות ברקע דפוסי המחשבה הבעייתיים. אלה הם טיפולים ארוכי טווח, שההישגים בהם מגיעים בצורה הדרגתית והשינוי שהם יוצרים הוא שינוי עמוק ואיטי יותר – אך במצבי קיצון של פחד מלהיות לבד זהו הטיפול הנדרש על מנת להצליח לפעול בצורה עצמאית ובריאה.
מרכז gaya – מרכז טיפולי רב-תחומי ברמה הגבוהה ביותר
פחד מלהיות לבד, שהוא פחד מורכב שקשור לדפוסי האישיות והחוויות הבסיסיות ביותר שלנו, הוא מצב שצריך לדעת לטפל בו בצורה מקצועית ורב-תחומית. במרכז gaya תוכלו למצוא מענה גם עבור מקרים מורכבים כאלה, עם פסיכותרפיסטים מנוסים, שיודעים ליצור שגרת טיפול בריאה וארוכה טווח, מטפלים ומטפלות בשיטות יעילות כמו NLP ו-CBT, טיפולים קבוצתיים, טיפולים משפחתיים ועוד. במרכז gaya יודעים לתת מענה גם עבור מצבים מורכבים ורב-תחומיים כמו פחד מלהיות לבד – אם אתם או מישהו בסביבתכם סובל ממצב כזה, פנו אלינו בהקדם.
פנו אלינו לתיאום פגישה הערכה ראשונית והתחילו את תהליך השינוי! 09-8855246