cover

פחדים מוזרים: הפוביות האזוטריות ביותר

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » פחדים מוזרים: הפוביות האזוטריות ביותר

פחד הוא רגש שכולנו מכירים היטב, וסביר להניח שלכל אחד מאיתנו יש גם איזשהו פחד קצת מופרז לעומת רמת הסיכון שהוא מהווה על חיינו. עם זאת, במאמר זה ננסה להכיר כמה מהפחדים המוזרים ביותר שקיימים בעולם הטיפולי כיום, ונכיר כמה פוביות אזוטריות באמת. החל בחשש בלתי מוסבר מפופיקים ועד פחד ממילים ארוכות, זה הזמן להכיר את הפחדים המוזרים, הנדירים ואם להיות כנים – גם המצחיקים ביותר.

פוביה היא לא מצב שאפשר להקל בו ראש. בעוד פחד הוא רגש אנושי בסיסי שכולנו מכירים, פוביה היא מצב שבו הפחדים שלנו עוברים לנהל אותנו, ואנחנו מרגישים תחושת פחד ואימה בלתי רציונליים מול גירויים מסוימים גם אם הם אינם מסוכנים כל כך. את הפוביות השכיחות ביותר כנראה שכולנו מכירים – פחד גבהים, פחד טיסות, פחד במה, פחד ממקומות קטנים וסגורים ועוד. עם זאת, תחום הפוביות הוא אחד המגוונים והגדולים ביותר, פשוט משום שאנשים ממשיכים לפתח פוביות מפני יותר ויותר דברים, והאובייקטים או המצבים מהם אנחנו מפחדים הולכים והופכים ליותר ויותר אזוטריים. משום כך, העולם הטיפולי מכיר כיום כבר בכמה וכמה פוביות מוזרות באמת.

 

פחד ממילים ארוכות

נתחיל במובן מאליו והמשעשע ביותר. השם ה"רשמי" של פחד ממילים ארוכות הוא היפופוטומונסטרוססקוויפדליופוביה. ניתן להבין, אם כן, שגם האנשים שהגדירו את הפחד הזה לראשונה ונתנו לו את שמו מצאו את ההומור בסיטואציה, והחליטו לתת לחרדה הזאת את השם הכי מפחיד שהיה ניתן לתת עבור מי שסובל ממנה. למעשה, מדובר במילה הארוכה ביותר בחלק מהמילונים האנגליים. מבחינה טיפולית, לא מדובר בדיוק בפוביה עצמאית והיא לא מוכרת על ידי גורמי בריאות הנפש הפורמליים, אבל בהחלט כן מכירים בפחד ממילים ארוכות כחלק מחרדה חברתית או חרדה לימודית, ומקשרים את המצב הזה לסיטואציות מוקדמות בהן ציפו מילדים לבצע פעולה של איות והגיבו בצורה לא בריאה כשהם כשלו בכך – מה שהוביל להתפתחות של פחד מפני כל מילה ארוכה ומורכבת לאיות.

 

פחד מכסף

פחד מכסף, שידוע גם בתור פלוטופוביה, הוא פחד הרבה פחות מצחיק והרבה יותר מורכב מרוב הפחדים האחרים שעליהם נדבר. אנשים שסובלים ממצב של פלוטופוביה יחששו מבעלות על כסף רב, מנשיאה עליהם של כסף ואולי אפילו מפני אנשים בעלי ממון. מדובר במצב נדיר יחסית, אך גם כזה שהסובלים ממנו נמצאים במצב בעייתי באמת, ועלולים לקבל החלטות כלכליות גרועות מאוד מהחשש פן יתעשרו. מבחינת מקור הפחד, יכולים להיות מצבים שונים שמובילים לאותה הנקודה – החל מפחד מפני האחריות או הסמכות שמגיעה עם כסף, דרך הפחד מלהיות מנוצלים, ועד הפחד הפשוט מפני שוד ואלימות שמופנית כלפי אנשים עם כסף.

 

פחד מפופיקים

אומפלופוביה היא הפחד מפני פופיקים, ולמרות השעשוע הבסיסי שמגיע ממחשבה על המצב הזה, מחשבה שנייה תוביל להבנה שמדובר במצב מורכב למדי. אומפלופוביה היא לרוב מצב שמתפתח בעקבות סוג מסוים של דיסמורפיה (תפיסה מעוותת של מראה העצמי) או של חרדה חברתית שקשורה לגוף של אנשים אחרים. ישנם מקרים קיצוניים בהם אנשים עם אומפלופוביה מכסים את הפופיק שלהם באופן קבוע, ונרתעים מכל סיטואציה אינטימית בה הפופיק שלהם עשוי להיות חשוף או אפילו לבוא במגע עם אדם אחר. לרוב, אנשים שסובלים מפחד זה אינם סלקטיביים באשר לפופיקים מהם הם מפחדים, וירתעו מהפופיק שלהם עצמם בדיוק כפי שהם נרתעים מפופיקים אחרים. ניתן להבין שלא מדובר באוכלוסייה שמבלה את הזמן שלה בחופי תל אביב.

 

פחד ממראות

פחד ממראות מוכר במספר שמות מקצועיים, אך המוכר ביותר שבהם הוא איזוטרופוביה. זהו אולי הפחד המורכב ביותר שבו נגענו מבחינה הגורמים שיכולים להוביל להתפתחותו, והוא גם מורכב טיפולית משום שהוא יכול לייצג סימפטום של הפרעות מורכבות עוד יותר. דימוי עצמי נמוך והפרעות שקשורות למראה החיצוני של האדם יכולות להתבטא בתור סלידה מכל מראה או משטח שיקופי אחר, ובמצבים כאלה צריך לרדת לשורש הבעיה ולא רק לטפל בפחד עצמו. עוד גורמים אפשריים לפחד מפני מראות הם האמונות התפלות השכיחות בציבור לגבי מראות או השבירה שלהן, והייצוגים התרבותיים המפחידים שקיימים לגבי הכוח של מראות מבחינה מיסטית. בכל מקרה, פחד מפני מראות הוא בהחלט פחד שפוגע בשגרת החיים של מי שסובל ממנו, ובמצבים בהם הוא קשור לדימוי עצמי או לדימוי גוף הוא בהחלט יכול גם להוות שלב בדרך להתפתחות של דיכאון.

 

פחד מבלונים

על אף שבלונים מהווים חלק רצוי ואהוב במסיבות, ימי הולדת ואירועים אחרים, ישנם גם אנשים שעבורם בלונים הם חפצים מעוררי חרדה ותו לא. גלובופוביה, או פחד מפני בלונים, מתפתחת לרוב בקרב ילדים בשל אירוע טראומתי כלשהו שנגרם בעקבות בלון – פיצוץ של בלון ליד הילד או פחד מליצנים שמתפתח לכדי פחד מבלונים שמגיעים יחד עם אותם ליצנים. במידה ויש ילד שסובל מפחד מפני בלונים, והפחד הזה מאריך ימים למשך יותר מכמה חודשים, חשוב לטפל במצב הזה – שכן החשיפה של ילדים (ומבוגרים) לבלונים היא בדרך כלל שבועית לכל הפחות, והפחד הזה יכול להוביל לפגיעה של ממש באיכות חייהם.

 

פחד להיות בלי הטלפון הנייד

העולם המודרני מביא איתו גם פחדים מודרניים, וסביר להניח שאין פחד מודרני יותר מהפחד להימצא ללא הטלפון הנייד שלנו, שידוע גם בתור נומופוביה. אנשים שסובלים ממצב זה מתארים תחושת חרדה הולכת וגוברת במצבים בהם הם נמצאים בלי הטלפון שלהם או שהסוללה שלו נגמרה. למעשה, ישנם כבר תיאורים של התקפי חרדה של ממש שהתחילו באובדן או בכיבוי כפוי של הטלפון, כשהתחושה שמתוארת במידה הרבה ביותר בהתקפי החרדה הזאת היא של אסון מתקרב ללא יכולת לדעת עליו בשל חוסר הזמינות בלי הטלפון.

בעולם שבו יותר מ-75% מהאוכלוסייה מעידה כי היא בודקת את הטלפון הנייד שלה לפחות 35 פעמים ביום, וכ-25% מוגדרים כבעלי התמכרות כלשהי לטלפון הנייד שלהם, ברור מדוע מדובר במצב ששכיחותו הולכת ועולה, כשיש קשר הדוק בין הפחד הזה לבין התמכרות לטלפון.

בקרב בני דור ה-Y וה-Z, מדובר בפחד שהשכיחות שלו הולכת ועולה, וכך גם הרלוונטיות שלו בעולם הטיפולי הולכת ועולה. כך, למרות שנומופוביה עודנה מוגדרת היום כפוביה נדירה, ישנם יותר ויותר קולות שקוראים להכיר בה כפוביה של ממש עם הגדרות רפואיות פסיכיאטריות – וקשה להעריך עד כמה מדובר בבעיה שתהפוך למשמעותית יותר עם השנים.

 

גם הפחדים האזוטריים ביותר צריכים לקבל מענה טיפולי איכותי במרכז gaya

אחרי שהכרנו כמה מהפחדים המוזרים, האזוטריים ואפילו המצחיקים ביותר שקיימים כיום, חשוב לדבר גם על הטיפול בהם. טיפול בפוביות, גם האזוטריות ביותר מתוכן, הוא לא דבר שאפשר להקל בו ראש. בשביל לטפל בפוביה בצורה יעילה, צריך לרדת לשורש שלה, לעבוד על דפוסי המחשבה הקשורים אליה, ולפתח דפוסי התנהגות בריאים יותר סביבה.

במרכז טיפולי רב תחומי כמו מרכז gaya, בו פועלים אנשי טיפול מתחומים כמו טיפול CBT , טיפול התנהגותי  NLP, פסיכותרפיה, רפואה משלימה ועוד – ניתן לקבל את המענה המקצועי והרחב שנחוץ באמת בשביל לטפל בצורה יעילה בפוביות.

כך, גם אם אתם סובלים מהפחד המוזר ביותר שאפילו לא חשבנו עליו – מרכז gaya ייתן לכם את המענה נכון עבורכם.

פנו אלינו לתיאום מפגש הערכה ראשוני והתחילו את תהליך הריפוי: 09-8855246

טיפול פסיכולוגי

פחד ממחלות

 

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר