cover

קשיים רגשיים

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » קשיים רגשיים

קושי רגשי זו הגדרה רחבה מאוד, שיכולה להתייחס להרבה מאוד מצבים אנושיים שגרתיים ובלתי שגרתיים כאחד. מצד אחד, קשיים רגשיים הם חלק בסיסי מהחוויה האנושית, וכולנו מרגישים קושי רגשי כזה או אחר לעתים קרובות. מצד שני, קשיים רגשיים גם יכולים להגדיר את החיים של אנשים מסוימים, ולפגוע בשגרה היום יומית שלהם עד כדי חוסר תפקוד. אז מה זה בדיוק אומר, ואיך מתמודדים עם קשיים רגשיים? זה מה שננסה להבין יחד.

הרגשות שלנו הן במידה רבה הכוח המניע של דפוסי ההתנהגות והמחשבה המרכזיים שלנו. לדעת רבים, הרגשות שלנו הן מה שמגדיר אותנו בצורה הטובה ביותר כבני אדם, ומנעד הרגשות הרחב שאנחנו מרגישים הוא מה שהופך אותנו לאנושיים. בהתאם לכך, גם קושי רגשי הוא מצב אנושי ביותר, שכמעט ואי אפשר למצוא בשום סוג אחר של יצור חי. קשיים רגשיים הם, אם כן, חלק בסיסי מהחוויה האנושית – אך גם חלק שרבים מתקשים להתמודד איתו בצורה טובה. בשביל להבין איך להתמודד עם קשיים רגשיים בצורה נכונה ומיטיבה, צריך להבין בראש ובראשונה מה זה בדיוק אומר.

 

מה זה בדיוק קשיים רגשיים?

ברמה המקצועית והטיפולית, ישנו הבדל חד וברור בין קשיים רגשיים לבין רגשות שליליים. רגשות שליליים הם דבר שכמעט כל אחד מאתנו מרגיש מדי יום – רגשות כמו עצב, כעס, פחד, תסכול, גועל וסל רחב של רגשות מורכבים יותר הכוללים אותם. על אף שהחוויה של הרגשות האלה היא שלילית, התוצאה שלהם יכולה להיות חיובית – אם אנחנו כועסים על משהו אנחנו עשויים לפעול בשביל לשנות אותו, ואם אנחנו מפחדים ממשהו ככל הנראה ניזהר ממנו ונתנהג בצורה בטוחה. קשיים רגשיים הם מצב אחר, בו אנחנו מתקשים לעבד את הרגשות שלנו (שליליים או חיוביים), מרגישים ניתוק רגשי מסוים, מוצפים רגשית בקלות רבה בעקבות גירויים קלים, ועוד. כל תגובה רגשית שאינה מתאימה לתגובה המקובלת או הרצויה, או שגורמת לנו לקושי בפני עצמה – היא למעשה קושי רגשי.

 

מה יכול לגרום להיווצרות קשיים כאלה?

יש לא מעט סיבות אפשריות להיווצרות קשיים רגשיים, והמוקדמים שבהם מתפתחים כבר בשלב הילדות המוקדמת ונספגים מהסביבה שלנו. ילד שגדל בבית שבו הבעת רגשות היא דבר שפוגש בכעס, בזלזול או בחוסר יחס, הוא ילד שילמד לכבוש את הרגשות שלו ולא לעבד אותן. ילד כזה יכול לפתח קשיים רגשיים כבר בגיל מוקדם מאוד, שילכו ויחמירו ככל שהוא יתבגר ללא טיפול. מאידך, גם אנשים שגדלים בבית נורמטיבי לחלוטין עשויים לפתח קשיים רגשיים בעקבות חוויות חיים קשות – מאובדן של אדם קרוב ועד חוויות אלימות וקיצוניות. במצבים כאלה, הקשיים הרגשיים שאנחנו מפתחים יתבטאו לא פעם בניתוק ובתחושת טראומה, שמהווים מנגנון הגנה מפני התמודדות עם רגשות או זיכרונות קשים – גם כאן על חשבון העיבוד שלהם. לבסוף, צריך גם לציין הפרעות נפשיות שונות – דיכאון מז'ורי, הפרעות חרדה, הפרעות פוסט-טראומתיות ואפילו סכיזופרניה – שמתבטאות באופן עיקרי בקשיים רגשיים, שהם גם השלב הראשון בהתפרצות ההפרעות.

 

קושי רגשי הוא לפעמים שלב בתהליך

לא כל קושי רגשי הוא בהכרח דבר שלילי, ולעתים קשיים רגשיים הם שלב הכרחי בתהליכים רגשיים שאנחנו עוברים. דוגמה טובה לכך היא מודל 5 שלבי ההתמודדות עם אבל של קובלר-רוס. במודל זה מדברים על 5 שלבים: הכחשה, כעס, מיקוח, דיכאון והשלמה. למעשה, 3 מתוך 5 השלבים האלה מביעים קושי רגשי הכרחי בתהליך האבל – הכחשה היא חוסר התמודדות עם הרגשות שאנחנו מרגישים, מיקוח הוא ניסיון לדחות את ההתמודדות עם הרגשות האלה, ודיכאון הוא סוג של "כניעה" להם. עם זאת, הקשיים הרגשיים הללו קיימים בכדי שנתפתח מהם ושנלמד מהם, כך שהם מהווים שלבים חשובים בתהליך שהוא, בסופו של דבר, בריא. זוהי דוגמה בולטת אחת, אך יש עוד דוגמאות רבות למצבים בהם קושי רגשי הוא מה שמאפשר לנו להתפתח מבחינה רגשית.

 

אם קשיים רגשיים פוגעים בשגרת החיים, צריך לטפל בהם

למרות שיש מקרים בהם קשיים רגשיים הם בריאים והכרחיים, יש גם מצבים רבים אחרים בהם הקושי הרגשי שמרגישים יכול לפגוע פגיעה משמעותית בשגרת החיים שלנו, גם לטווח ארוך. מצבים אלה מתוארים בשמות כמו דיכאון או חרדה, אך האבחנות עצמן הן פחות חשובות מהרגשות שהאדם מרגיש או לא מרגיש. כך למשל אפשר לתת דוגמה קלאסית של דיכאון, שהוא לא רגשות רציפים של עצב אלא דווקא קושי רגשי רציף. אנשים בדיכאון לא בהכרח מתארים שהם עצובים לאורך תקופה ארוכה, אלא שהם לא מרגישים הנאה מדברים שהם הרגישו לפני כן, וחווים קהות רגשית. בהקשר זה, אדם דיכאוני גם עשוי להתקשות להרגיש עצב משמעותי אם הוא חווה או רואה דבר עצוב – בדיוק כפי שהוא מתקשה להרגיש הנאה. מצבים כאלה מהווים כמעט תמיד פגיעה משמעותית בשגרת החיים ובאיכות החיים של מי שסובל מהם, וצריך לטפל בהם בצורה מקצועית. אם אתם או מישהו מסביבתכם סובל מקושי רגשי, ומתקשה לעבד אותו ולהתקדם ממנו, הדבר הטוב והחכם ביותר שאפשר לעשות הוא לפנות לטיפול.

 

איך אפשר לטפל בקשיים רגשיים מסוגים שונים?

טיפול בקשיים רגשיים צריך להתבצע בהתאם לסוג הקשיים שהאדם מרגיש, ואין 2 מטופלים זהים בכל מה שנוגע לקשיים רגשיים. עם זאת, הטיפול הראשון שצריך לדבר עליו, שהוא טיפול הבחירה ברוב מצבי הקשיים הרגשיים, הוא טיפול רגשי. גם כאן מדובר בהגדרה רחבה מאוד, שכן טיפול רגשי יכול להיות טיפול פסיכולוגי "סטנדרטי", טיפול בשיטות כמו NLP או CBT שמוכוונות יותר למטרות ספציפיות, או אפילו טיפול עם בעלי חיים או באומנות. לכל הטיפולים הללו יש מרכיב רגשי מרכזי, והתהליך שמבצעים במסגרתם הוא תהליך שמאפשר למטופל להתמודד עם הרגשות שלו ולעבד אותם בצורה בריאה יותר. לא פעם, אם כן, המסגרת הטיפולית של טיפול רגשי איכותי תהיה מסגרת רחבה יחסית, שתשלב בין אפשרויות טיפול שונות להשגת התוצאות הטובות ביותר עבור המטופל. כל מטופל שמתמודד עם קשיים רגשיים צריך בראש ובראשונה להיות מאובחן, ועל המטפלים להבין קודם כל מה אופי הטיפול המתאים ביותר לקשיים שהוא חווה. לאחר מכן אפשר להתחיל ביצירת תוכנית טיפולית ייעודית עבורו, ועם מסגרות טיפול מקצועיות ומנוסות להגיע לתוצאות הטובות ביותר.

 

מרכז gaya – מרכז טיפולי רגשי ברמה הגבוהה ביותר

אם אתם או מישהו בסביבתכם חווים קשיים רגשיים, מרכז gaya הוא הכתובת הטובה והמקיפה ביותר עבורכם. במרכז פועל צוות רב-תחומי של מטפלים מתחומים ומשיטות שונות – החל בטיפולים פסיכולוגיים רגשיים, דרך מטפלי ומטפלות NLP ו-CBT וכלה בטיפולים משלימים. הצוות שלנו מתייחס לכל מטופל באופן אישי, ומתאים עבורו את המסגרת הטיפולית הנכונה ביותר לצרכיו. כך, מטופלים שחווים קשיים רגשיים מקבלים את המענה המקיף, האנושי והתומך ביותר, כפי שנחוץ להם על מנת להתקדם ולהתפתח מהמצוקה שהם חווים. בשביל להפוך את הקושי הרגשי לעוד שלב בדרך, לצמוח ממנו למקום בריא יותר, ולמנוע ממנו להגדיר אתכם ואת התנהגותכם – נדרש מרכז טיפולי רגשי ברמה הגבוהה ביותר – מרכז gaya.

פנו אלינו לתיאום פגישת הערכה והתחילו בתהליך השינוי: 09-8855246

 

קשיים חברתיים

 

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר