cover

לחץ וחרדה תסמינים

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » לחץ וחרדה תסמינים

מהי חרדה?

בשגרת היומיום כולנו חווים פחד ברמות מסוימות. פחד הוא תגובה לתחושת איום ממשי, בעוד חרדה היא תחושה עמוקה מכך.
חרדה היא תגובה פיזית או פסיכולוגית, המתעוררת בשל תחושה שדבר רע כלשהו קרה או עומד לקרות.
תחושה זו אינה מהווה תגובה למקרה ספציפי אלא תוצר של מחשבה בלבד על איום, אמיתי או דמיוני, המעורר חרדה.

ההבדל המרכזי בין פחד לחרדה, הוא התחושה הנלווית אליהם. פחד מתעורר כתגובה לתחושת איום ממשית ולכן האפשרויות הקיימות בזמן הפחד הן להילחם או לסגת,
כאשר הפחד בלבד הוא זה שמציף אותנו. לעומת זאת, במצב של חרדה, אשר מתעוררת בשל מחשבה בלבד, אנו מוצפים בתחושת חוסר אונים בשל אי יכולתנו להתמודד עם דבר שקיים רק בראש שלנו.

פחד וחרדה אינם מצבים רעים ביסודם, שכן אלו תחושות אינסטינקטיביות הכרחיות לצורך זיהוי איום ולהתמודדות איתו. חרדה הופכת לבעיה כאשר היא מופיעה פעם אחר פעםוהסיבה לה אינה ידועה. בנסיבות כאלה, החרדה פוגעת בתפקוד היומיומי ועלולה לגרום לחוסר יכולת להתמודד עם שורש הבעיה.

 

מהם התסמינים של חרדה?

תסמיני החרדה מתחלקים לשתי קבוצות: התסמינים הפיזיים והתסמינים הפסיכולוגיים.

  • תסמינים פיזיים של חרדה

התסמינים המיידיים המופיעים בשעת התקף חרדה, אלו תגובות של מערכת העצבים הסימפטית, המהווה חלק ממערכת העצבים האוטונומית.
תפקידה של המערכת הסימפטית הוא להכניס את הגוף למצב של תגובה מיידית בזמני לחץ וחרדה.
באופן אוטומטי, המערכת מעלה את קצב פעימות הלב, את לחץ הדם ואת אספקת הדם לשרירי הגוף.
תופעות הלוואי הן קוצר נשימה, כאבי ראש, סחרחורות, כאבי בטן, בחילות וקשיים במערכת העיכול.
בהתאם למהירות אספקת הדם, תיתכן הזעה מוגברת ולעיתים גם טשטוש כללי ותחושת רפיסות.

המערכת אינה מתחשבת בהשלכות לטווח הרחוק, כיוון שהיא עסוקה בהישרדות עכשווית.
לכן, היא פועלת בצורה שעלולה להיות ברוטאלית לגוף שלנו. אחת מן ההשלכות המרכזיות היא בזבוז אנרגיה והצורך של הגוף באנרגיה חדשה.
בהתאם לכך, כל עוד תגובתה של מערכת העצבים הסימפטית היא לפרק זמן הגיוני, התגובה יעילה ומסייעת לנו להתמודד בצורה טובה יותר.
ברגע שהתסמינים הפיזיים נמשכים לפרק זמן ארוך יותר, נוצרות בעיות לטווח הרחוק כמו עלייה בלחץ הדם, הפרעות שינה וחולשה כללית.

נקודת השוני בין חרדה זמנית לבין חרדה שנמשכת, היא סוג החרדה. בחרדה מצבית, תגובת מערכת העצבים הסימפטית היא תגובה חיובית הדואגת להישרדות,
בעוד בחרדה תכונתית, תגובת מערכת העצבים הסימפטית קיימת לטווח ארוך יותר.
חרדה תכונתית היא סוג החרדה שתגובתה שלילית, היות והיא משקפת נטייה נפשית להיכנס למצב של חרדה מצבית על בסיס קבוע יחסית.

 

  • תסמינים פסיכולוגיים של חרדה

התסמינים הפיזיים הם בעצם השלכות גופניות של התסמינים הפסיכולוגיים. תסמיניה הפסיכולוגיים של חרדה הם בעיקר מתח, דאגה ופחד מפני הבאות.
הפחד מחוסר הוודאות בהעדר פתרון כלשהו באופק, יוצר מצב בו העיסוק במחשבות על פחד ודאגה הופך לאובססיה, שהולכת ומתפתחת בכל התקף חרדה למימדים גדולים יותר.
היות וחרדה היא תוצאה של תחושת איום הקיימת במחשבה בלבד, היא משבשת את תהליכי החשיבה הרציונאליים וההגיוניים, ומקשה על ניסיון חשיבה מושכלת.

כתוצאה מהעיסוק החוזר ונשנה במחשבות על דאגה ופחד, המחשבות הופכות לשליליות בצורה מוקצנת וגורמות לפגיעה ביכולת ההתמודדות, להטרדת המחשבה במצבים רנדומליים לא ברורים, ולפירושן לפי הלך המחשבה החרדתית.

 

השלכות נוספות של חרדה

השלכות מצויות נוספות של חרדה הן קשיים ומוגבלויות, שבאים לידי ביטוי בעיקר ביחסים בין אישיים פרטניים ויחסים חברתיים כלליים יותר.
השלכה זו של מוגבלות שמקורה בקושי נפשי, זהה לאחוזי הדיווח על מוגבלות שמקורה בקושי גופני.

השלכה נוספת היא הדחקה –  שיטה שעשויה להיות הכרחית לצורך הישרדות נפשית.
עם זאת, היות וחרדה נובעת מתחושת איום שמקורה במחשבה בלבד, שיטת ההדחקה אינה אפקטיבית כשאין איום ריאלי להדחיק.
כך נוצר מצב, בו אין יכולת להתמודד עם החרדה בצורה מושכלת בפעם הבאה בו היא תוקפת.

 

למה זה קורה לנו?

סיבות להתקפי חרדה הן אינדיבידואליות ומשתנות בין אדם לאדם. על פי רוב, תחושת חוסר ביטחון, אובדן פיזי או רגשי, "רעידת אדמה" פרטית כדוגמת פיטורין ממקום עבודה ושוברי שגרה שאינם צפויים, עלולים להציף תחושת חרדה. לעיתים, הסיבה לתחושת חרדה תכונתית מקורה ברגש עמוק יותר, כמו כאב ישן, טראומה, תסכול מתמשך בתקופת הילדות, חוויה שלילית והתעללות – גם אלו יכולים ליצור חרדה תכונתית ולגרור עיסוק במחשבות השליליות הנלוות אליה בצורה כפייתית.

סיבות לתסמיניה הפיזיים של חרדה, יכולות להיות נעוצות גם במרכיב גנטי, כמו נשא של מונונוקלאוזיס, נטייה לתחושת סחרחורת, בחילות וקשיי עיכול.
תסמינים אלו עלולים להתפרץ ביתר שאת בזמן התקף חרדה, והשילוב בין הנטייה הגנטית להשלכות ההתקף הוא שלילי במיוחד.

גם גיל הוא פקטור משמעותי בהקשר להתקף חרדה. מחקרים מראים כי הסיכויים לחוות התקף חרדה  הולכים ופוחתים עם עליית הגיל.

גורם מרכזי להתקפי חרדה הוא דווקא התקף החרדה עצמו. כלומר, כשהמחשבות השליליות לא מטופלות כראוי – הן משפיעות על תסמיניה הפיזיים של החרדה,
וכשתסמיניה הפיזיים של החרדה מופיעים – הם משפיעים על המחשבות החרדתיות.
כך נוצר מצב שמערכת התסמינים הפיזיים, שתפקידה הוא להבטיח יכולת הישרדות, נשחקת, ויעילותה פוחתת עד כדי חוסר יכולת להתמודד.

 

מה כדאי לעשות?

לאחר שהבנו מהי חרדה ומאיפה היא נובעת, השאלה היא כיצד נוכל לטפל בה ולהירגע בשעת החרדה, ומה כדאי לעשות כדי למנוע ממנה לתקוף שוב. בכדי להבין כיצד להתמודד עם החרדה, נצטרך קודם להבין באיזה סוג חרדה מדובר, לחקור אותה לעומק באופן פרטני ולהבין מאיפה היא נובעת.

שיטות הטיפול בחרדה משתנות גם הן בהתאם לצורך. אחת מן השיטות הרווחות היא טיפול תרופתי. טיפול זה נקבע על ידי פסיכיאטר, שמתאים את סוג התרופה ואת המינון שלה.

קיימות דרכי טיפול נוספות כמו שיטת CBT שהיא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. דרך הטיפול היא העמקה והתבוננות במקרי עבר של התקפי חרדה, הבנת מקור החרדה, עבודה על שינוי דפוסי חשיבה אסוציאטיביים ובחינת חלופות התנהגותיות מותאמות.

שיטה נוספת היא שיטת טיפול דינאמי משולב. דרך הטיפול היא על ידי NLP, דמיון מודרך ותרפיות שונות בהתאם לצורך. שיטה זו מתמקדת בהקניית דפוסי חשיבה חיוביים, בחשיפה רגשית ובשליטה בתודעה.

שיטה נוספת היא התמודדות קבוצתית, המפגישה בין אנשים החווים קשיים דומים, תוך עבודה משותפת על מקורות החרדה, על התסמינים ועל דרכי התמודדות מחשבתיים והתנהגותיים.

 

מה אנחנו מציעים במרכז gaya

gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי לכל טווח גילאים. במרכז gaya משלבים בין שלושת סוגי הטיפולים – הרגשי, הקוגניטיבי וההתנהגותי. קיימת שימת לב מרובה להבנה מעמיקה של גורמי החרדה, לזיהוי ממוקד שלהם ושל מחסומים רגשיים, ולרכישת יכולות פנימיות, מחשבתיות והתנהגותיות, להתמודדות עם החרדה. חלק נוסף הוא מתן דגש על אסכולת יכולות השליטה במחשבה, כמו קבלת החלטות מושכלת, התמודדות במצבי לחץ ורוגע נפשי. במקרים מסויימים, עשוי צוות הטיפול להמליץ גם על טיפול תרופתי במקביל לטיפול הרגשי.

על מנת לתת את המענה הטוב ביותר, פועל במרכז gaya צוות מקצועי ברמה גבוהה, הכולל פסיכיאטר, טיפול פסיכולוגי, עובדים סוציאליים, פסיכותרפיסטים ומטפלים נוספים, אשר נכונים לעשות את המיטב למענכם ולמען בריאות הנפש שלכם.

אפשר לעשות שינוי, אפשר לשפר את איכות החיים, מוזמנים ליצור איתנו קשר עכשיו ולהתחיל את תהליך השינוי שלכם!

 

 

 

 

 

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר