cover

בורדרליין הפרעת אישיות

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » בורדרליין הפרעת אישיות

בורדרליין הפרעת אישיות גבולית

מצבי רוח קיצוניים, מערכות יחסים סוערות והתנהגות סיכונית אלו הם חלק ממאפייניהם של הסובלים והסובלות מהפרעת אישיות גבולית. אלו מנהלים חיים שמתאפיינים בחוסר יציבות, ונשלטים על ידי רגשות עזים והפכפכים. לעיתים, מתארים הסובלים מההפרעה את החוויה שלהם, כ"חיים ללא עור", עם רגישות מוגברת לסביבה, שגורמת להתפרצויות רגשיות אותן הם מתקשים לווסת.

כמו בהפרעות אישיות אחרות, גם הפרעת אישיות גבולית מתבטאת בדפוסים קבועים של תפיסת עולם והתנהלות, אשר מתגלים פעם אחר פעם כלא יעילים להתמודדות עם החיים. תפיסת העולם המעוותת מביאה לדפוסי התנהגות שחוזרים על עצמם ופוגעים בתפקוד היומיומי, בעבודה, בבית, מול בני הזוג, המשפחה והילדים.

 

מהי הפרעת אישיות גבולית?

הפרעת אישיות גבולית, או Borderline personality disorder) BPD) היא הפרעה נפשית השייכת לאשכול ב' של הפרעות האישיות. היא מתאפיינת בתנודות גדולות בחיים הרגשיים לצד קשיים בוויסות הרגשות. חוסר יציבות זה מוביל לדימוי עצמי רעוע ולא יציב, לצד התנהגות אימפולסיבית וחרדות מנטישה – בין אם היא אמיתית או מדומה. על אף שבעבר היה נהוג להתייחס להפרעת אישיות גבולית כהפרעת אישיות בלבד, כיום אנשי מקצוע נוטים להתייחס אליה כאל הפרעה שנמצאת על ספקטרום הקשיים בוויסות הרגשי.

המושג "גבולית" ביחס להפרעה זו הוא מטעה. המקור שלו הוא בפסיכיאטריה של המאה ה-19, אז היה מקובל לחשוב שהפרעות נפשיות מתחלקות לשני סוגים: נוירוזה ופסיכוזה. האבחנה של נוירוזה ניתנה למטופלים שסבלו מהפרעות כגון דיכאון וחרדה – הפרעות רגשיות שבמסגרתן נשמר הקשר של המטופלים למציאות. האבחנה של פסיכוזה ניתנה למטופלים שסבלו מהפרעות אשר כללו דלוזיות, פראנויות או תחושות אחרות שלא הייתה להן אחיזה במציאות – למשל, מטופלים הסובלים מסכיזופרניה. אך היו גם מטופלים שלא התאימו לאף אחת מהקטגוריות בצורה מושלמת, מה שהביא את הפסיכיאטרים של התקופה למחשבה כי קיימת קטגוריה שלישית, הנמצאת על הגבול בין פסיכוזה לנוירוזה.

מטופלים הסובלים מהפרעת אישיות גבולית סווגו לקטגוריה זו מפני שהם הפגינו תסמינים משתי הקטגוריות – מצד אחד רגישות קיצונית ותנודות חריפות במצב הרוח, ומצד שני קשיים בתפיסה של המציאות. על כן, הם סווגו תחת הקטגוריה "הגבולית" – ומשם מגיע שם ההפרעה.

כיום, ההנחה שקיימת קטגוריה גבולית בין פסיכוזה לנוירוזה אינה מקובלת יותר בקרב המומחים, אך המונח "הפרעת אישיות גבולית" נותר עמום במידת מה. זאת אחת הסיבות שכיום יש נטייה להתייחס להפרעה כחלק מספקטרום של קשיים בוויסות הרגשי, על מנת לבנות תפיסה מעמיקה יותר של ההפרעה והקשיים המתלווים אליה.

 

איך מאבחנים הפרעת אישיות גבולית?

כאמור, הפרעת אישיות גבולית מתאפיינת בדפוסים של מערכות יחסים בין-אישיות בלתי יציבות, לצד תנודות חריפות בתחושת העצמי ובמצבי הרוח. למאפיינים אלה נלוות התנהגות אימפולסיבית משמעותית. דבר נוסף המאפיין את מבנה האישיות הזה הוא הקושי לייצר הבחנה קבועה בין הפנים לחוץ.

אבחנה להפרעה זו יכולה להינתן על ידי פסיכיאטר.

כדי לאבחן הפרעת אישיות גבולית, צריך שיתקיימו לפחות חמישה מבין המאפיינים המתוארים כאן:

  • חרדת נטישה קיצונית, המלווה במאמצים גדולים להימנע מחוויית נטישה – בין אם אמיתית או מדומה.
  • דפוס של מערכות יחסים בין-אישיות סוערות, שנעות בין אידיאליזציה של האדם השני לביטול ערכו.
  • תחושת העצמי והדימוי העצמי אינם יציבים ונעים בין קצוות קיצוניים.
  • התנהגות אימפולסיבית המביאה לנזק בשני תחומים לפחות, כגון התמכרויות לחומרים, אכילת יתר, התנהגות מינית חסרת אחריות או נהיגה חסרת זהירות.
  • נטיות אובדניות הבאות לידי ביטוי בהתנהגות אובדנית, או, לחלופין, פגיעה עצמית בלי כוונה אובדנית.
  • שינויים קיצוניים ועזים במצבי הרוח.
  • תחושה מתמשכת של ריקנות.
  • תחושה עזה של כעס לא פרופורציונלי לנסיבות, וקשיים בשליטה וניהול הכעס.
  • מחשבות פרנואידיות או דיסוציאציה (התנתקויות) במצבי לחץ.

 

 

האם מדובר ב"הפרעה של נשים"?

הפרעת אישיות גבולית היא מבין הפרעות האישיות השכיחות ביותר – בין אחוז ל-4 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים ממנה. עם זאת, שלושת רבעי (75 אחוז) מהמאובחנים עם הפרעת אישיות גבולית הן נשים.

הסיבות לכך קשורות בדרכים השונות שבהן ההפרעה מתבטאת אצל נשים לעומת אופן הביטוי שלה אצל גברים, דבר שמונע מחלק מהגברים לקבל את האבחנה המתאימה להם. נשים שסובלות מהפרעת אישיות גבולית, יסבלו בסבירות גבוהה גם מהפרעות מצב רוח, הפרעות אכילה, חרדה והפרעת דחק פוסט-טראומתית. זאת בעוד גברים שסובלים מהפרעת אישיות גבולית ייטו יותר להתפרצויות זעם, שימוש בחומרים ממכרים, אימפולסיביות, והתנהגות נרקיסיסטית או אנטי חברתית.

לרוב, גברים מבטאים את המצוקה שלהם באופן שונה מנשים. נשים נוטות להפגין יותר רגשנות, התנהגות תלותית או פגיעה עצמית -, תסמינים של הפרעת אישיות גבולית אשר משויכים לנשים באופן סטריאוטיפי. מאידך, גברים נוטים יותר להתפרצויות זעם או אימפולסיביות, שגם הם תסמינים של הפרעת אישיות גבולית, אך לעתים יאובחנו דווקא כתסמינים של הפרעת אישיות אנטי-חברתית, שהביטויים שלה נחשבים ל"גבריים" יותר בתרבות המערבית. על פי גישות פמיניסטיות, קיימת הטיה באבחון עקב ההבניות החברתיות בנוגע להתנהגות "גברית" או "נשית" ולתפקידי המגדר שנחשבים ל"נורמליים". כלומר, יותר נשים מאובחנות עם הפרעת אישיות גבולית, מפני שאנשי המקצוע משייכים את התסמינים של ההפרעה להתנהגות "נשית".

 

מה גורם להפרעת אישיות גבולית?

עד היום אין הסבר חד משמעי מדוע אנשים מסוימים מפתחים הפרעת אישיות גבולית, והגורמים להפרעה לא ידועים לחלוטין. עם זאת, הסברה הרווחת היא שמדובר בשילוב בין גורמים גנטיים, לבין מבנה המוח ואופן תפקודו, לצד גורמים סביבתיים העלולים להשפיע על הסיכויים להתפתחות ההפרעה.

ברמה הגנטית, אנו יודעים כיום כי ההפרעה שכיחה יותר אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה של מאובחנים – פי חמישה מהשכיחות באוכלוסייה הכללית. לצד זאת, יש לציין כי מחקרים בתחום הגנטי לא מצאו גורמים חד משמעיים להתפתחות ההפרעה, וקושרים את הגורם הגנטי להשפעתה האפשרית של פעולת מערכות הסרוטנין והדופמין על הוויסות הרגשי, עיבוד המידע ועל התנהגויות אימפולסיביות.

קיימים גם גורמים אפשריים הקשורים ישירות במבנה המוח, וגורמים אחרים הקשורים בתכונות מולדות כגון רגשנות גבוהה. בנוסף, קיים קשר חזק בין טראומה אישית בילדות, כגון התעללות או התעללות מינית, לבין התפתחות ההפרעה.

 

איך מטפלים בהפרעת אישיות גבולית?

הטיפול בהפרעת אישיות גבולית הוא מורכב, מאחר שהוא שואף לשנות דפוסי מחשבה שהתעצבו לאורך שנים ארוכות. עם זאת, ניתן להביא לשיפור במצב באמצעות טיפול המשלב בין תרופות ממשפחת נוגדי הדיכאון או תרופות נוגדות פסיכוזה, לצד טיפול פסיכותרפי. הטיפולים הפסיכותרפיים הנהוגים הם טיפול התנהגותי, טיפול דיאלקטי התנהגותי, טיפול מבוסס מנטליזציה ועוד.

המטרה של הטיפול היא לסייע למתמודדים עם הפרעת אישיות גבולית, לפתח דרכים בריאות יותר להתמודדות עם הקשיים, ובכך להפחית את המצוקה הנפשית. באמצעות טיפול ארוך טווח ניתן ליצור שיפור משמעותי באיכות החיים של המתמודדים עם ההפרעה.

 

איך אנחנו יכולים לעזור במרכז gaya?

מרכז gaya הוא מרכז רב תחומי, המיועד לתת מענה לטווח רחב של אוכלוסיות וגילאים. אנו מעניקים טיפול אישי, ומתאימים את אופן הטיפול לתסמינים ולאתגרים הייחודיים של כל מטופל ומטופלת.

במרכז gaya אנו מעסיקים צוות רב תחומי הכולל פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים קליניים ומטפלים נוספים בעלי הכשרה נרחבת, ששמים את הרווחה והבריאות הנפשית והפיזית שלכם בראש סדר העדיפויות.  במרכז gaya תקבלו את הליווי המסור, האישי והמקצועי ביותר.

התחילו את תהליך השינוי עכשיו, צרו קשר ותאמו שיחת ייעוף ראשונית: 09-8855246

טיפול פסיכולוגי
הפרעת חרדה תסמינים

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר