cover

דיכאון לפני לידה

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » דיכאון לפני לידה

הריון יכול להיות אירוע משמח עבור נשים, במיוחד כאשר מדובר בהריון מתוכנן שהאישה ציפתה לו. גם ברמה החברתית מצופה מאישה בהריון לשמוח, ולא סתם אומרים על נשים הרות שהן "זוהרות". אבל לא תמיד ההיריון הוא חוויה חיובית, גם עבור נשים שציפו להריון ורצו בו.

 דיכאון לפני לידה, או דיכאון בהריון, הוא תופעה נפוצה יחסית. בין 10 ל-20 אחוז מכלל הנשים ההרות סובלות ממנה. תסמיני הדיכאון עלולים להחמיר מתוך תחושת בדידות ואשמה, שנובעת מהציפייה של הסביבה שהאישה תהיה שמחה במהלך ההיריון. עם זאת, עם טיפול מתאים ניתן לסייע רבות לסובלות מדיכאון לפני לידה, ולהעלות משמעותית את איכות החיים בזמן ההיריון.

 

כדי לפתור בעיה צריך קודם כל להכיר בה

אחד הקשיים הגדולים הטמונים בהתמודדות עם דיכאון לפני לידה נובע מהמפגש בין התחושות של האישה ההרה לבין הציפיות של הסביבה. מאחר וברמה החברתית אנחנו מצפים כי הריון יהיה תקופה מאושרת בחייה של אישה, הסימפטומים של דיכאון לפני לידה יכולים ליצור אצל האישה המתמודדת איתם תחושות קשות של בושה ורגשות אשם. אם בן או בת הזוג, המשפחה והחברים מצפים כולם שההיריון יהיה חוויה מרגשת וחיובית, במקרים של דיכאון לפני לידה האישה ההרה יכולה להרגיש צורך להסתיר את הרגשות שלה כדי להימנע מתגובות שיפוטיות. לכן, קיימת חשיבות למודעות לתופעה ולשיח פתוח בנוגע לתחושות ולרגשות במהלך ההיריון, גם כאשר מדובר ברגשות שליליים.

במקרים אחרים, נשים החוות דיכאון במהלך ההיריון יכולות להניח שהתחושות השליליות הן פשוט דכדוך טבעי שבא עם ההיריון, ושאין צורך בטיפול מיוחד. למרות זאת, במידה ותחושת האומללות לא עוברת, חשוב לפנות לעזרה מקצועית.

 

איך נראה דיכאון לפני לידה?

דיכאון יכול להתבטא בדרכים שונים, והתסמינים של דיכאון לפני לידה יכולים להשתנות מאישה לאישה. עבור אישה אחת דיכאון לפני לידה יכול להתבטא במחשבות שליליות ותחושות של אומללות וחוסר ערך עצמי. עבור אישה אחרת, דיכאון לפני לידה יכול לגרום לעצבנות, סף תסכול נמוך ונטייה לבכי. דיכאון לפני לידה ישפיע על מצב הרוח של האישה, והוא עלול לפגוע גם בתפקוד היומיומי שלה, במוטיבציה, וברצון לקחת חלק באינטראקציות חברתיות.

רופאים יכולים לאבחן דיכאון לידה על פי תסמינים שמאפיינים דיכאון מג'ורי, הכוללים קשיים בריכוז, בעיות שינה, שינויים בהרגלי האכילה – חוסר תיאבון או  תיאבון מוגבר, קוצר רוח, תחושת חרדה הנמשכת זמן רב, חוסר עניין בפעילויות שבעבר נחשבו מהנות, דפוסי מחשבה שליליים ונטייה לבכי.

בנוסף, קיימים גם תסמינים הקשורים בחוויית ההיריון, כמו חרדה מוגברת לבריאות של העובר והערכה עצמית נמוכה של המסוגלות האימהית.

 

מה גורם לדיכאון בהריון?

הריון כשלעצמו הוא אירוע גדול בחיים, היכול להביא לחרדה מפני שינוי ומתחים נוספים. שינויים הורמונליים המתרחשים במהלך ההיריון עלולים להשפיע לרעה על מצב הרוח ועל היציבות הנפשית.  כאשר להריון מתלווים לחצים ומתחים חיצוניים, שיכולים לנבוע ממצב כלכלי לא יציב, קושי בתקשורת עם בן או בת הזוג, בעיות במערכת היחסים הזוגית או המשפחתית – גובר הסיכון לדיכאון לפני לידה.

הכנסה נמוכה יכולה להיות גורם סיכון לדיכאון לפני לידה, במיוחד כאשר לאישה יש ילדים נוספים. חרדה שנובעת מחוסר ביטחון כלכלי עלולה ליצור ספקות בנוגע ליכולת של המשפחה לדאוג לילדים ולתינוק שבדרך, ולהעלות את הסיכוי של האם לסבול מדיכאון במהלך ההיריון.

גם אירועי חיים קשים שמתרחשים על רקע ההיריון, כגון פיטורים מהעבודה, גירושים או אפילו מעבר דירה למקום חדש, יכולים להוות טריגר להתפרצות של דיכאון לפני לידה.

נשים שנמצאות במערכת יחסים רעילה או אף מתעללת נמצאות בסיכון גבוה יותר לחוות דיכאון במהלך ההיריון. לעתים, מערכת יחסים יכולה להפוך למתעללת באופן מובהק על רקע ההיריון, גם אם קודם לכן היא לא הייתה כזו. במקרים כאלה, חשוב מאוד ליצור קשר עם גורם מקצועי – על אף הקושי. גם רופאת המשפחה יכולה לסייע לאישה החווה התעללות לקבל את העזרה המקצועית הדרושה לה.

נשים שחוו קשיים נפשיים בעבר, כגון אפיזודות דיכאוניות או חרדה, עלולות גם הן להיות בסיכון מוגבר לפתח דיכאון לפני לידה או דיכאון בשנה הראשונה אחרי הלידה.

 

האם דיכאון לפני לידה משפיע על העובר?

בעשורים האחרונים בוצעו לא מעט מחקרים סביב הנושא של דיכאון במהלך הלידה ואחריה. כיום, אנשי מקצוע יודעים כי לרווחה הנפשית של האם יש השפעה גדולה על הרווחה הנפשית והפיזית של הילד, בשלב ההיריון ואחרי הלידה. לדיכאון וחרדה במהלך ההיריון עלולות להיות השפעות שליליות לא רק על האם אלא גם על העובר. הם עלולים להביא ללידה מוקדמת, להשפיע על ההתפתחות התקינה של העובר, וקיים קשר בינם לבין שימוש בסמים ואלכוהול במהלך ההיריון. במחקר שנערך בארה"ב נמצא כי לדיכאון במהלך ההיריון יש השפעה שלילית על התפתחות המערכת החיסונית של העובר.

 

איך מטפלים בדיכאון לפני לידה?

תקופת ההיריון היא תקופה מאתגרת עבור כל אישה, ולכן יש חשיבות גבוהה ביצירת סביבה תומכת. החשיבות של סביבה כזאת רק עולה כאשר מדובר בדיכאון לפני לידה. על פי מחקר נורווגי של חברת "ביומד סנטר", נשים שהיו במערכת יחסים תומכת ומכילה היו בסיכון נמוך יותר לחוות תחושות של דיכאון וחרדה במהלך ההיריון, ודיווחו על יכולת התמודדות גבוהה יותר עם תחושות קשות שעלו בהן במהלך ההיריון.

התפקיד של בן או בת הזוג במהלך ההיריון הוא חשוב במיוחד, וזוגיות בריאה יכולה לסייע רבות בהתמודדות עם דיכאון לפני לידה. במידה ויש קשיים בזוגיות במהלך ההיריון, טיפול זוגי אצל מטפל או מטפלת מקצועיים יכול לסייע בשיפור הקשר וביצירת מערכת תמיכה מתאימה בתוך הזוגיות. עבור נשים שלא נמצאות בזוגיות, חשוב לוודא כי קיימת מעטפת תמיכה חלופית.

טיפול תרופתי בדיכאון לפני לידה עלול להיות בעייתי. למרות שתרופות נוגדות דיכאון מהדור החדש הן בטוחות לשימוש ויעילות, עדיין אין מספיק מידע בנוגע לבטיחות השימוש בהן במהלך ההיריון וההנקה. מדובר בתרופות חוצות-שלייה, כלומר, הן מגיעות לעובר. השפעתן לטווח הרחוק עדיין לא ידועה, אך ידוע כי אצל חלק מהתינוקות הן גרמו לתופעות של רעידות ועצבנות, שחלפו לאחר שבוע או שבועיים.

לכן, במקרים של דיכאון לפני לידה מקובל להפנות לטיפול אינטגרטיבי, הכולל טיפול פסיכותרפי לצד טיפולים אלטרנטיביים כגון עיסויים וטכניקות של מיינדפולנס. גם לאימון גופני ויוגה עשויות להיות השפעות חיוביות על דיכאון במהלך ההיריון. גם טיפול פסיכולוגי לטווח קצר, כגון טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, יכול להיות מועיל להתמודדות עם דיכאון לפני לידה.

בין אם בוחרים בטיפול פסיכולוגי, תרופתי או טיפולים אלטרנטיביים, יש חשיבות עצומה לטיפול בדיכאון במהלך ההיריון. הזנחה של דיכאון לפני לידה עלולה לסכן את האם ואת התינוק, ולכן חשוב לפנות לעזרה – גם אם זה לא קל.

 

איך אנחנו יכולים לעזור במרכז gaya?

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי, המתמחה במתן מענה נפשי לטווח גילאים רחב ולמגוון של קשיים רגשיים. המרכז מציע טיפולים פרטניים, זוגיים או קבוצתיים, תוך התאמה לקשיים הספציפיים המאפיינים את תקופת ההיריון והתחשבות במצב הנפשי, הפיזי והמשפחתי של המטופלת. הטיפול במרכז מותאם באופן אישי לכל מטופלת, על מנת לסייע בהתמודדות עם מצבים של דיכאון בהריון, דיכאון אחרי לידה, חרדה ועוד.

במרכז פועל צוות מקצועי מנוסה, הכולל פסיכותרפיסטים, פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים ועוד, שיסייע ביצירת מעטפת תומכת, אמפתית ורגישה, ויעניק טיפול אישי ומסור.

את לא צריכה להישאר לבד עם הקושי, פני אלינו עכשיו לקבלת ייעוץ והכוונה ראשונית: 09-8855246

 

דיכאון לידה

טיפול פסיכולוגי

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר