cover

איבוד שליטה

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » איבוד שליטה

מי מאיתנו אינו חושש מאיבוד שליטה? הפחד מאיבוד שליטה הינו הפחד האנושי הבסיסי ביותר וקשור למהות החיים.

אך לפני שנרחיב בנושא של איבוד שליטה, ננסה ראשית להבין מהי שליטה.

שליטה (וויסות) עצמית

שליטה או שליטה עצמית מוגדרת כיכולתו של האדם לבקר או להתאים את מחשבותיו, רגשותיו והתנהגותו לצורך השגת מטרה מסוימת או הסתגלות למצב נתון. על כן שליטה עצמית יכולה להיחשב גם כיכולת לוויסות עצמי. 

היכולת לשלוט בדחפים, לווסת ולכוון את האנרגיות של משאבי הקשב שלי, לווסת את התגובה הרגשית, ליזום ולתכנן להתמקד במשימות או בפתרון בעיות.

שליטה עצמית מבוססת על תהליכים קוגניטיביים שונים והם כוללים מיומנויות כמו שליטה על יכולת הקשב, דחיית סיפוקים, שימור מטרות ודרישות בזיכרון וכדומה. אחד ההיבטים החשובים של ויסות עצמי הוא היכולת לאתר ולתקן טעויות עצמיות. שליטה עצמית כרוכה במאמץ.

ישנה חשיבות רבה ליכולת של שליטה עצמית שכן שליטה עצמית מאפשרת לנו להתנהל במהלך חיינו בצורה יעילה, גמישה ומסתגלת. שליטה עצמית עוזרת לנו להתגבר על מצבים לא נעימים ומציאת פתרון יעיל היכול לסייע לנו להתגבר על בעיות שונות שאנו נתקלים בהן.

התפתחות השליטה העצמית

שליטה עצמית הינה יכולת הנרכשת ומתפתחת לאורך החיים. תינוק נולד חסר אונים ותלוי טוטאלית בסביבה על מנת לשרוד אך לאט ובהדרגה לומד לווסת את עצמו ולקיים אפילו רמה מינימאלית של שליטה עצמית. בהמשך, במהלך הילדות יכולת השליטה העצמית ממשיכה להתפתח. ישנם גורמים שונים היכולים להשפיע על תהליך  התפתחות השליטה העצמית. הגורמים מחולקים לגרומים פנימיים: תורשה, לבין גורמים חיצוניים: סביבה.

הגורמים התורשתיים הינם ההבדלים האישיותיים אשר ניכרים כבד מינקות. תינוקות נבדלים אחד מהשני בטמפרמנט, בתגובות וביכולת לווסת את עצמם. המבנה הגנטי הייחודי לכל תינוק הוא שונה, ישנן ראיות מחקריות המצביעות על כך שרמות מסוימות של הורמונים כגון דופמין וסרוטונין והאינטראקציה ביניהם משפיעות על יכולת הוויסות העצמי.

לצד הגורמים הגנטיים קיימת גם השפעה הסביבתית. אחד הגורמים המשמעותיים אשר יכולים להשפיע על התפתחות הוא הקשר שבין תינוק ופעוט לדמות המטפלת שלו. הורים כדמויות משמעותיות בחייו של הילד מהווים דמויות לחיקוי והוא בהדרגה מפנים אסטרטגיות של וויסות עצמי.

שליטה עצמית היא יכולת נרכשת לאורך חיינו. 

פגיעה בשליטה עצמית

קושי בשליטה עצמית בא לידי ביטוי בהתנהגות לא מווסתת, רגשית והתנהגותית, אימפולסיביות, קושי במיקוד ריכוז וקושי במיקוד. חוסר שליטה עצמית עשוי להביא לפגיעה משמעותית הן באדם עצמו והן בסביבה. ליקויים בוויסות רגשי עשויים להוביל לקושי חברתי, רגשי ועוד.

שליטה או חוסר שליטה – מאין זה נובע?

יהיה נכון לומר שכולנו, כבני אדם, נעים על פני הרצף שבין שליטה לחוסר שליטה והעיסוק בקונפליקט שבין לשחרר ולאבד שליטה לבין להיות בשליטה מלאה הוא קונפליקט שמלווה את כולנו מראשית החיים.

תינוק שמגיע לעולם הינו תלוי כמעט לחלוטין בדמות משמעותית המטפלת בו, חסר אונים ותלוי בסביבה. תחושת חוסר האונים היא אחת התחושות המרכזיות  האופייניות למצבים חסרי שליטה גם כאנשים בוגרים ומתפקדים. זהו מצב המעורר חרדה רבה. לאט ובהדרגה, ובסיוע הטיפול האימהי, התינוק לומד לרכוש שליטה, או תחושה של שליטה. הוא לומד שכאשר הוא בוכה, הוא מקבל חיבוק, הזנה או טיפול אחר אליו הוא זקוק. לאט ובהדרגה נבנית אצל הצינוק יכולת לשאת תסכול ולדחות סיפוקים מיידיים. למשל: יכולת להמתין דקות מספר עד שהבקבוק או השד משביעים את רעבונו. בהמשך הוא מסוגל לחייך חיוך רצוני, לתפוס או לשחרר מידיו צעצוע וכן הלאה. סביב גיל שנה התינוק לומד ללכת, לומד לדבר, לומד לשלוט בסוגרים שלו, לתת או לוותר על צעצוע, מתחילה שליטה בכעסים שלו ואפילו הוא לומד כיצד לשלוט בהורים שלו, באמצעות שהוא מפעיל אותם לעשות כרצונו באמצעות בכי למשל.

הגורמים להתפתחות היכולת לשליטה או איבוד שליטה

הרצון או השאיפה להיות בשליטה אם כך היא צורך הטבוע באדם, הוא חלק מהתפתחות טבעית ונורמלית ובעיקר היא מונעת מתוך השאיפה למנוע חרדה המציפה אותנו כשאנחנו חשים חסרי שליטה.

לצד זאת, כידוע, אין ביכולתנו להיות בשליטה מלאה כל הזמן, והחיים מפגישים אותנו עם מצבים שבהם לא הכל בשליטתנו. אלו מצבים שבהם היכולת שלנו להיות במצבים מעוררי חרדה, מלחיצים, או מתסכלים נמדדת. במילים אחרות נמדדת היכולת שלנו לשאת תסכול, לתפקד בשעת לחץ, להגיב באופן מווסת רגשית ובגדול – לא לאבד שליטה.

הגורמים להתפתחות היכולת הזו כמו רב היכולות והנטיות האנושיות מושפעות מגורמים ביולוגיים, גנטיים לצד גורמים סביבתיים.

גורמים גנטיים: נמצא כי כמות מסוימת של הורמונים כגון דופמין וסרוטונין ובעיקר האינטראקציה ביניהם קשורים ליכולת לוויסות עצמי וליכולת לשליטה עצמית. כל אדם בא לעולם עם מטען גנטי שונה, עם רגישויות מולדות. המטען הגנטי קובע את הטמפרמנט שלנו, את סף התסכול והיכולת להכיל תסכול, את היכולת לוויסות עצמי וכדומה.

בעיות בוויסות או שליטה יכולות לנבוע ממספר גורמים פיזיולוגיים: בעיות נוירולוגיות שונות, הפרעת קשב וריכוז ועוד. ישנם גורמים גופניים שהינם מולדים וישנם אחרים העלולים להיגרם כתוצאה מפגיעה כמו: חבלת ראש קשה.

גורמים סביבתיים: השפעת הסביבה על התפתחותו של אדם הינה חשובה ומשמעותית, בעיקר בשנים הראשונות של ההתפתחות והגדילה. על כן לסביבה קיימת השפעה גדולה על התפתחות היכולת לשיטה עצמית ומנגד על קשיים בשליטה ועד אובדן שליטה. בגיל הרך הקשר שבין פעוט לאימו או לדמות המטפלת בו הוא בין הגורמים המשמעותיים ביותר. 

סיטואציות של איבוד שליטה

כולנו מכירים את הביטוי "הגדיש את הסאה", כלומר, הכוונה למישהו שהגזים מעבר לסביר או למקובל, "עבר את הגבול". כלומר, הסאה שהיא כלי לקיבול נוזלים התמלאה אל מעבר לגדותיה, מעבר ליכולה להכיל. בדומה לכך גם אנחנו לעיתים גודשים את השאה של עצמינו, את היכולת שלנו לספוג עוד או להכיל, וכשזה קורה הנוזלים גולשים החוצה, ובאנלוגיה לעולם הרגשי – אנחנו מתפרצים ומאבדים שליטה.

לכל אדם יש כלי קיבול רגשי שונה, לחלקינו יכולת להכיל ולספוג תסכול גבוהה ולחלקינו פחות. אך כולנו בעלי פוטנציאל לאבד שליטה. כאשר אנחנו צוברים כעסים, פגיעות, תסכולים ולחצים עוד ועוד מבלי יכולת לשחררם באופן מבוקר או מווסת בסופו של דבר נתפרץ. במצבים כאלו, לכאורה דבר קטן או שולי יכול לגרום לתגובה לא בפרופורציה ולא בשליטה.

החיים במאה ה 21 מזמנים לנו חיים נוחים ומודרניים מחד ומנגד לחץ רב ומתמשך מאידך. המרדף היומיומי אחרי הצלחה, חומריות, הישגיות מובילים למצבי דחק רבים שמאיימים על בריאותנו הנפשית, ובין היתר על היכולת שלנו לחיות חיים רגועים.

מה עושים וכיצד מתמודדים עם איבוד שליטה?

  1. לומדים לאמץ ולתרגל אורח חיים מאוזן ובראי יותר: תזונה בראיה, פעילות ספורטיבית, השתתפות בפעילות נעימה ומשחררת ועוד.

  2. "לא להישאר עם זה לבד"- חשוב להכיר ביכולת שלנו המוגבלת לשאת תסכולים ולשתף אחרים משמעותיים בקשיים שלנו.

  3. ללמוד ולתרגל טכניקות של הרפיה ושל ויסות עצמי.

  4. פנייה לטיפול רגשי/פסיכותרפי. כיום ישנו מגוון רחב של שיטות טיפול יעילות מאד לטיפול באיבוד שליטה.

במרכז גאיה נוכל לעזור לך עם הקושי באיבוד שליטה

מרכז גאיה הינו מרכז טיפולי רב תחומי אשר ניתן למצוא בו מגוון של טיפולים תחת קורת גג אחת.
שילוב של גישות ושיטות יוצר את התמהיל הנכון והמדויק לאדם ולקשיים שאיתם הוא מתמודד.
במרכז גאיה ישנם טיפולים בגישות ממוקדות ומובילות כגון: EMDR CBT, NLP , טיפול פסיכולוגיטיפולים המשלבים גוף ונפש כמו מיינדפולנס ופסיכותרפיה גופנית,
טיפולים הבעתיים שונים כגון: טיפול בפסיכודרמה, טיפול באומנות, טיפול באמצעות בעלי חיים, לצד טיפול רגשי קלאסי (שיחתי).

כמו כן מרכז גאיה מתקיימות קבוצות של ניהול כעסים, מיועדות לבני 20 ומעלה, התהליך הוא של 12 מפגשים בני שעתיים, אנחנו משלבים כלים טיפוליים כמו CBT, NLP, מיינדפולנס
קראו עוד על סדנת ניהול כעסים

 

כל המטפלים במרכז גאיה הינם אנשי מקצוע מנוסים הכוללים: פסיכולוגים ועובדים סוציאליים
קליניים, פסיכותרפיסטים, מטפלים התנהגותיים, מטפלים ברפואה משלימה ועוד.

פנה אלינו עוד היום לקבלת שיחת ייעוץ ראשונית בטלפון: 09-8855246.

 

 

 

 

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר