cover

אסרטיביות בזוגיות

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » אסרטיביות בזוגיות

על חשיבות האסרטיביות והבעיה בהעדרה

אסרטיביות, או בעברית דעתנות, היא תכונה שלעתים יש לה הקשרים חיוביים ולעתים שליליים. רובנו מתייחסים לאסרטיביות כאל כלי שצריך להפעיל מפעם לפעם, אך מייחסים לאנשים אסרטיביים באופן אגרסיבי תכונות שליליות. עם זאת, מדובר בתכונה שבהחלט חשוב שתתקיים וחשוב לדעת כיצד ומתי נכון להפעיל אותה. אנשים שלא מצליחים להתנהג בצורה אסרטיבית כלל סובלים מכך לא פעם. לכן, חשוב לנו להסביר את החשיבות באסרטיביות, את הבעייתיות בהתנהלות נעדרת אסרטיביות, וכן את הכלים בהם ניתן להשתמש בשביל לשפר את התחום הזה.

במשך שנים רבות, נהגו להתייחס לאסרטיביות כאל תכונה של אנשים מסוימים, שניחנים בה ושמאופיינים בעיקר בה. התדמית של אדם אסרטיבי הייתה של אדם  דעתן, שמביע את עמדתו ומנסה לנקוט בצעדים שהוא מאמין בהם בכל תנאי. אנשים אסרטיביים אמנם נתפסו כחיוניים עבור ארגונים ומערכות שונות, אך לרוב הועסקו הרבה יותר עובדים "פשוטים" וצייתנים מאסרטיביים. כיום ברורה הבעייתיות הכפולה בתפיסה המיושנת הזאת. ראשית, משום שעולם התעסוקה והעבודה השתנה והיום נדרשת יותר אסרטיביות גם מהעובדים הזוטרים ביותר בארגון. שנית,  משום שברור שתכונות אסרטיביות והתנהגות אסרטיבית נחוצות לא רק בהקשרים מקצועיים אלא גם בהקשרים אישיים, רגשיים, משפחתיים ונפשיים.

 

איך אפשר להגדיר אסרטיביות?

ההגדרה היבשה והמילונית של אסרטיביות היא התנהגות בה אדם מביע תקיפות, נחרצות וביטחון בדעותיו ועמדותיו, בשילוב של רצון ודרישה "לקבל את המגיע לו". אם מנסים להגדיר את התכונה הזאת מעט יותר לעומק, מבינים שההבדל המרכזי בין אסרטיביות לאגרסיביות או אלימות הוא, שהתנהגות אסרטיבית היא מטבעה התנהגות שרוצה לקדם את האדם ואת זכויותיו ואמונותיו, אך מבלי לפגוע בזכויות, האמונות והעמדות של אדם אחר. למעשה, אסרטיביות מוגדרת פחות כתכונה ויותר כדפוס התנהגות – כזה שדוגל בהתנהגות נחושה וברורה, הן עבור האדם והן בשביל סביבתו. בהתחשב בהגדרה הזאת, ברור שהתפיסה המיושנת לפיה אנשים אסרטיביים הוגדרו כאגרסיביים, היא תפיסה שגויה, ושיש מקום לאימוץ של דפוסי התנהגות אסרטיביים גם אצל אנשים שלא תופסים עצמם ככאלה. יש בכך יתרונות – הן בחיים המקצועיים והן באלה האישיים.

 

אסרטיביות במקום העבודה

עולם התעסוקה הוא התחום בו אסרטיביות נתפסה תמיד כחיובית ונחוצה יותר. גם היום, כמו פעם, מי ששואף להתקדם מקצועית בתפקידים, בשכר ובמעמד, צריך לסגל לעצמו התנהגות שדורשת ומקבלת את מה שמגיע לו. כאן חשוב לעמוד על דוגמאות בהבדלים בין אנשים אסרטיביים לאגרסיביים. עובד אסרטיבי שנחוש לקבל קידום והעלאה בשכר, יעבוד קשה, יוכיח את עצמו ויראה לממונים עליו שהוא מתאים לקבלת אחריות נוספת. אדם אגרסיבי יתנהל בצורה רומסת, וישקיע לא פחות משאבים בהקטנה וזלזול במועמדים האחרים, בצורה שתקדם אותו על חשבונם.

בעולם התעסוקתי של ימינו, בו ישנו עודף רב של מועמדים בעלי הכשרה וניסיון לא מועט על כל מקום עבודה נחשק – אסרטיביות היא משאב שחשוב מאוד לדעת להשתמש בו. פחות ופחות אנשים חיים בשלום עם עבודה בתפקיד זוטר בשכר ממוצע לאורך שנים רבות. אנשים מחפשים את ההתקדמות ואת ההתפתחות, ומתוקף המצב הזה סביבת העבודה הממוצעת היא אסרטיבית הרבה יותר.

 

אסרטיביות בחיים האישיים ובזוגיות

בחיים האישיים חשוב לדעת איך להיות אסרטיביים, לא פחות משחשוב לדעת כיצד להיות כאלה בחיים המקצועיים. אסרטיביות בזוגיות היא דבר חשוב מאוד – מרבית האנשים מעדיפים בני ובנות זוג שיהיו אקטיביים וידעו ליזום, לתקשר בצורה פעילה ולהשקיע במערכת היחסים. פסיביות נחשבת, באופן כללי, להתנהלות יחסית שלילית בהקשר של מערכות יחסים. אמנם מדובר פה בעניין של טעם וריח וברור שישנן העדפות שונות לאנשים שונים, אך אין ספק שעולם הזוגיות השתנה. התנהגות אסרטיבית בזוגיות היא פחות התנהגות דורשת וחותכת, אלא יותר התנהגות יוזמת, משקיעה ומתקשרת – תכונות שחשובות בכל מערכת יחסים, לא משנה מה המין והמגדר.

גם בחיים האישיים שמחוץ לזוגיות, ההתנהלות מול הורים, ילדים, אחים ואחיות וחברים, צריכה להיות אסרטיבית במידה. לעתים יש צורך לקבוע גבולות ברורים במערכות יחסים אישיות, ולעתים יש גם צורך להפגין דאגה ואהבה אקטיביות – ובשביל שתי המטרות הללו אין ספק שיש צורך באסרטיביות.

 

אסרטיביות כצורך ומשאב נפשי

עד כאן דיברנו על אסרטיביות בעיקר כדפוסי התנהגות מול אנשים אחרים – בעבודה ובחיים האישיים. עם זאת, אסרטיביות היא לא פחות מכך גם משאב נפשי שלנו מול עצמנו. לכל אחד מאיתנו יש מטלות ומשימות אותן אנחנו צריכים לבצע, ורבים מאיתנו דוחים ומדחיקים דברים שעלינו לעשות פשוט מתוך עצלנות, דחיינות ובמקרים קיצוניים גם חרדה. בהתחשב בכך, גם מול עצמנו אנחנו צריכים לדעת מתי להיות אסרטיביים, ומתי לקבוע לעצמנו משימות ברורה ולהתנהג בצורה נחושה עבור הצרכים האישיים שלנו. אפילו ההחלטה ללכת לטיפול היא החלטה אסרטיבית, ולא תמיד קל לקבל אותה כשאנחנו רגילים להתנהל בצורה פסיבית. אנשים שסובלים ממצב של חוסר אסרטיביות מוחלט, גם מול עצמם, עלולים להזניח את עצמם במובנים רבים – מה שיכול לגרום לפגיעה של ממש באיכות החיים שלהם, ובהחלט מהווה גם מצב בו צריך לטפל.

 

מה עושים כשמרגישים שאין אסרטיביות?

יתכן ואתם מרגישים שחסרה לכם אסרטיביות ואתם עומדים במקום בחיים המקצועיים שלכם. יתכן ואתם מרגישים שחסרה לכם אסרטיביות בזוגיות, ואתם לא מצליחים לקדם את הזוגיות הקיימת או למצוא אחת חדשה. ויתכן שדווקא מול עצמכם אתם מרגישים שחסרה לכם אסרטיביות ומשמעת עצמית. בכל מצב אפשרי כזה יכולה להיות פגיעה באיכות החיים ובמטרות שלכם, וכל אחד מהמצבים האלה הוא מצב בו אפשר וכדאי לטפל.

אם אתם מרגישים שחסרה לכם אסרטיביות, ושאתם רוצים להשקיע בתחום הזה על מנת להיות מסוגלים לקדם את עצמכם ואת המטרות שלכם, התשובה הברורה והחד משמעית היא טיפול.

 

מסגרת טיפולית איכותית יכולה לעשות שינוי משמעותי

ישנם כמה תחומים ודוקטרינות טיפול באמצעותם ניתן לבצע צעדים לשיפור ההתנהגות האסרטיבית. אחת הדוגמאות הבולטות והחשובות ביותר בהקשר זה היא טיפול בשיטת NLP – טיפול שמשלב בין עשייה, קביעת מטרות ועמידה בהן, לבין טיפול נפשי שמנסה לרדת לשורש החסמים שיש לנו, לפענח אותם ולטפל בהם מהשורש. טיפולי NLP הוכיחו את עצמם כבעלי יעילות לא מועטה ביצירת דפוסים והתנהגויות אסרטיביות אצל אנשים שסבלו מבעיות בתחום זה.

עולמות הטיפול האלטרנטיבי מציעים גם הם כמה וכמה אפשרויות בכל מה שנוגע לטיפולים משפרי אסרטיביות, בהתאם למומחיות של כל איש ואשת טיפול בתחומם.

במצבים בהם בעיות האסרטיביות נובעות מבעיות עמוקות יותר וקשורות להפרעות חרדה, דיכאון או מצבים דומים – ניתן לפנות לשיטות טיפול כמו NLP או CBT כמו גם לטיפול פסיכותרפי ארוך טווח.

 

מרכז gaya – מרכז רב-תחומי טיפולי שמסייע בהתפתחות האישית

אם אתם מרגישים שאתם צריכים לעבוד על האסרטיביות שלכם במסגרת טיפולית, מרכז gaya מציע לכם את כל האפשרויות שיכולות להידרש לכם, והכל ברמה הגבוהה ביותר. החל ממטפלים מומחים בשיטות ה-NLP, דרך טיפולים פסיכותרפיים וטיפולי CBT, וכלה בטיפולים משלימים מסוגים שונים. ברגע שתפנו אלינו, נבצע יחד הערכה על מנת להבין מה אופי הטיפול המתאים ביותר לצרכים שלכם, ואיש או אשת טיפול מקצועיים ילוו אתכם בדיוק עד לנקודה אליה תשאפו להגיע.

פנו אלינו עכשיו לתיאום מפגש הערכה ראשוני בעקבותיו נפנה אתכם למטפל המתאים ביותר עבורכם, התקשרו והתחילו את השינוי עכשיו!

טיפול פסיכולוגי

אני בדיכאון מה עושים

 

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר