cover

חרדה קיומית

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » חרדה קיומית

חרדה קיומית

 עולם החרדות והטיפול בחרדה מבחין בין סוגים שונים ורבים של חרדה, החל בחרדות מפני חפצים ועצמים ספציפיים ועד חרדה מפני סיטואציות ומצבים חברתיים. אחד מסוגי החרדה המוכרים ביותר והמורכבים ביותר, בתחום זה, הוא החרדה הקיומית. בעוד חרדה קיומית בסיסית קיימת אצל רבים מאתנו, ולא תמיד היא דורשת טיפול או התייחסות מיוחדת, ישנם מצבים רבים בהם חרדה כזו יכולה להוציא אדם משיווי משקל נפשי באופן משמעותי. במצבים אלה חשוב לדעת כיצד לטפל בצורה הנכונה ביותר.

חרדה היא תחושה מוכרת מאוד עבור כמעט כל בני האדם, והיא לא מצב שאפשר להקל בו ראש. תחושות חרדה, שהן למעשה ביטוי ממושך ובעל השלכות התנהגותיות לתחושת פחד, מתפתחות אצל רבים מאתנו בתגובה לטריגרים שונים וספציפיים אצל כל אדם. עם זאת, חרדה קיומית היא אולי המסובכת ביותר להגדרה מכל החרדות המוכרות לנו, משום שבמצב זה החרדה היא מעצם החיים והקיום שלנו על פני האדמה. מצב זה הוא לעתים קשה להבנה עבור מי שלא סבל או סובל ממנו, אך ככל שחוקרים את הנושא יותר, מבינים שכמעט כל אחד חשב מחשבות חרדה קיומיות בשלב כזה או אחר של חייו. לכן, חשוב להכיר את התחושות האלה לעומק לפני שניתן לדבר על הטיפול בהן.

 

מהי חרדה קיומית?

חרדה קיומית מוגדרת כחרדה הקשורה לעצם החיים והקיום של המטופל. יכולים להיות ביטויים שונים מאוד של החרדה הזאת, וחלקם גם יכולים להיות מנוגדים זה לזה. עם זאת, המכנה המשותף של כל הסובלים מפני החרדה הזאת הוא תחושת המתח והלחץ הממושכת הנלווית לחייהם מרגע שבו הם מתחילים לחוש את החרדה. ישנם אנשים שסובלים מחרדה קיומית ומפחדים באופן לא פרופורציונלי מהמוות, וישנם אנשים שהביטוי העיקרי אצלם הוא תחושת חרטה על החלטות וצעדים שביצעו בחייהם, וערגה אל קיום אלטרנטיבי בו לא היו מבצעים החלטות כאלה. כמו שניתן להבין, חרדה קיומית היא תחום מורכב שבמידה רבה גם ניתן למצוא בו סתירות – אך מי שסובל מהחרדה הזאת בהחלט יכול לתאר אותה בצורה מדויקת ולהבין במה מדובר.

 

ממה נגרמת חרדה קיומית?

הגורמים לחרדה קיומית הם לא תמיד ברורים, והיא שכיחה הן בקרב אנשים עם נסיבות חיים מורכבות וקשות והן בקרב אנשים שהחיים שלהם היו פשוטים ונעימים בהרבה. כיום, רבים מייחסים את היארעות החרדה הקיומית לחדירה של דפוסי מחשבה שליליים ומזיקים. כלומר, דפוסי המחשבה שהם עצמם הביטוי של החרדה הם גם הגורמים לה, והם יכולים להיות בלתי תלויים בנסיבות החיים הספציפיות של מי שסובל מהן.

הגישה הזאת לגבי החרדה הקיומית מובילה בעשרות השנים האחרונות לתוצאות טיפוליות איכותיות, והיא הרווחת ביותר בתחום כיום. עם זאת, אנחנו יודעים שחרדה קיומית גם מתרחשת ומתפרצת לאחר או לקראת אירועים משמעותיים בחיי המטופל, שגורמים לו לחשוב יותר על מסלול החיים שלו או על עצם הקיום שלו. אירועים כמו לידה של ילדים ראשונים, חתונה, גירושין מוות של אדם קרוב, מעבר דירה או שינויים בקריירה, מובילים לא פעם להתפרצות של דפוסי מחשבה ראשונים של חרדה קיומית, שיכולים להיות קשורים לאירוע המשמעותי או להתקיים בנפרד ממנו והרבה אחריו.

 

כיצד יכולה להתבטא חרדה קיומית?

חרדה קיומית מתבטאת בראש ובראשונה בתחושת מתח ולחץ ממושכים, שלא מצליחים בדרך כלל להיות מודחקים לאורך זמן. זהו לעתים המכנה המשותף היחיד בין מטופלים שונים הסובלים מחרדה קיומית, שיכולים כל אחד בתורו לבטא את החרדה הזאת בצורות שונות:

  • פחד מפני המוות: מטופלים הסובלים מחרדה קיומית מתארים לא פעם תחושת פחד עצומה ובלתי נשלטת מהמוות. לעתים, עצם המחשבה על הקונספט של מוות, ושל סיום הקיום על פני האדמה, מובילים את המטופל להטיל ספק במשמעות החיים שלו. הפחד מפני המוות יכול להיות פחד משתק של ממש, והביטוי הקיצוני שלו יכול להיות התנהגות נמנעת. במקרים רבים, המחשבות של פחד מפני מוות יכולות להיות מחשבות חזרתיות וטורדניות במיוחד, על מה יקרה איתנו ועם הסביבה שלנו לאחר המוות שלנו. פרט מעניין הוא שפחד מפני המוות יכול להתקיים יד ביד עם ביטוי נוסף של חרדה קיומית, שיכול להישמע כסתירה של ממש, ושמתואר בסעיף הבא.

 

  • פחד מפני החיים: אותה החרדה הקיומית שמובילה לפחד משמעותי מהמוות, יכולה כאמור גם להוביל לדפוסי מחשבה שמטילים ספק במשמעות החיים של המטופל. אותם דפוסי מחשבה יכולים להוביל לתחושת חרדה של ממש מפני חיי היום יום של האדם – תחושת חוסר משמעות לחיים ומיאוס, שמובילה למסקנה שהמוות טוב מהחיים. לא תמיד הדבר מתפתח לאובדנות של ממש, אך בכל מקרה יש לשים לב לדפוסי מחשבה מזיקים כאלה.

 

  • חרדה מפני שינוי: חרדה קיומית מתפרצת לא פעם סביב שינויים משמעותיים בחיים של האדם שסובל ממנה. לדוגמה, לקראת שינוי משמעותי בחיים המקצועיים של האדם (סיום לימודים, סיום התמחות או שינוי קריירה), אפשר לפתח מחשבות שמפקפקות בנכונות המסלול שבחרנו מבחינה מקצועית. הדבר נכון גם בשינויים משמעותיים בחיים האישיים – חתונה, גירושין או לידה. במצבים אלה, לפני האירוע המטופל יחוש חרדה משמעותית מפני השינויים שהוא יביא איתו, ולאחר האירוע יכולות להיות תחושות של חרטה בהקשר לשינוי שחל. גם כאן יכולות להופיע מחשבות של פחד מפני המוות או מפני החיים, ושינוי משמעותי כזה יכול בהחלט להיות גם מוות של הורה או של אדם קרוב אחר.

 

מצבי חרדה קיומית הדורשים טיפול מקצועי

לא כל מחשבה שמביעה חרדה קיומית דורשת בהכרח טיפול. ישנן מחשבות כאלה שהן חלק טבעי מהחיים שלנו, ושמגיעות לכל אחד מאתנו בשלב כלשהו, במיוחד סביב שינויים משמעותיים או אירועים אישיים בולטים. עם זאת, ישנם מצבים של חרדה קיומית שהופכים לדפוסי מחשבה חזרתיים, שבסופו של דבר מתפתחים להפרעת חרדה של ממש.

הפרעת חרדה, בפני עצמה, היא מצב לא פשוט שדורש טיפול. כשמדובר בחרדה קיומית, והפרעת החרדה הזו קשורה לעצם הקיום שלנו, הדבר נכון פי כמה וכמה. מצבי הקיצון של חרדה קיומית יכולים להיות דיכאון, אובדנות, ויכולה להתפתח גם התנהגות נמנעת ומסתגרת, שפוגעת בשגרת החיים ובסביבה שלנו כתוצאה מהחרדה.

 

כיצד ניתן לטפל בחרדה קיומית?

טיפול בחרדה קיומית הוא למעשה טיפול בהפרעת חרדה, שמתבצע על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר בגישה טיפולית שמותאמת למטופל. טיפול בחרדה יכול להיות טיפול פסיכותרפי, ובתחום זה הגישה הרווחת לטיפול בחרדה קיומית היא הקוגניטיבית-התנהגותית (CBT). בגישה זו מנתחים את דפוסי המחשבה השליליים והבלתי רצויים, ומסגלים הרגלים מחשבתיים בריאים יותר והתניות נכונות יותר. ניתן לשלב גם טיפול דינמי שמנסה לרדת לשורש הפרעת החרדה ולטפל בגורם הקדום – אך זו גישה שכיום מתייחסים אליה בעיקר כאל גישה נלווית בטיפול בחרדה קיומית. בעולם הפסיכיאטריה כמובן שיש אפשרות לשלב גם טיפול תרופתי נוגד חרדה – אך זה בדרך כלל גם כן בנוסף ולא במקום טיפול נפשי.
למעשה כל מטפל רגשי עוסק בטיפול בחרדה כך שקיימות גישות ושיטות טיפול רבות לנושא החרדה, פסיכותרפיסטים אשר התמחו בטיפול מבוסס מיינדפולנס, מטפלי NLP ודמיון מודרך, מטפלי גוף נפש ורפואה משלימה, כל אחד מטפל ומסייע בדרכו.

 

מרכז gaya – מרכז רב תחומי שמסייע לכם להתמודד עם חרדות

במרכז gaya תוכלו למצוא צוות רב תחומי ורחב של פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים קליניים, מטפלי גוף נפש, מטפלים בשיטת CBT, מטפלי NLP ,אנשי רפואה משלימה ועוד. כל מטופל מקבל מעטפת טיפולית המותאמת לצרכיו באופן מדויק, ובטיפול בחרדה קיומית שלעתים קרובות יהיה רב תחומי ומורכב יש בכך ערך רב.
אפשר לטפל בחרדה קיומית ולשפר את איכות החיים, פנו אלינו לתיאום מפגש ייעוץ ראשוני וקבלו הכוונה למטפל ושיטת הטיפול המתאימים ביותר עבורכם

 

טיפול פסיכולוגי

חרדה נוירוטית

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר