אמיגדלה – גרעין החרדה והתוקפנות במוח
המחקר העדכני בתחום מדעי המוח מתמקד בהשפעה של תהליכים מוחיים שונים ושל חלקים שונים במוח על תחושות, תפקודים ומחשבות. אחד החלקים החשובים ביותר והנחקרים ביותר בהקשר זה הוא האמיגדלה – גרעין מוחי שנמצא כבעל חשיבות עצומה בכל מה שקשור לתחושות חרדה, לחץ והתנהגויות תוקפניות. ננסה להבין מה היא בדיוק האמיגדלה, ומה התפקיד שלה במוח ובהתנהגות שלנו, וכך גם נוכל להבין מה התפקיד של האמיגדלה בטיפול.
במשך הרבה מאוד שנים, ההבנה שלנו את המוח הייתה יחסית מוגבלת. גם לאחר שהרפואה המודרנית התפתחה והתקדמה, כל מה שקשור לתפקיד של המוח ושל המרכיבים השונים בו בהתנהגות ובתחושות שלנו, נשאר כתעלומה למשך שנים רבות. בעשרות השנים האחרונות חל שינוי משמעותי בתחום, עם אפשרויות כמו מיפוי חשמלי של המוח ומעקב בזמן אמת אחרי תפקודים מוחיים שונים תוך כדי ביצוע פעולות שונות. המחקרים האלה הולידו את ההבנה המעמיקה שיש לנו כיום על התפקיד של האמיגדלה – אחד המרכזים המוחיים החשובים ביותר, שקשור קשר הדוק למצבים כמו חרדה, פחד או תוקפנות.
קצת אנטומיה
לפני שנדבר על התפקיד של האמיגדלה, נבין בדיוק במה מדובר. האמיגדלה היא מבנה מוחי בצורה של בלוט או של שקד, בתוכו מצויים 13 גרעינים מוחיים שונים, שעובדים בנפרד וביחד לוויסות תחושות ותפקודים שונים. המיקום שלה הוא במרכז המוח, בחלקו הקדמי, והיא נחשבת חלק מהאונות הטמפורליות, כשהיא ממוקמת בחלקן המרכזי והפנימי – כך שלמעשה יש 2 אמיגדלות במוח אנושי רגיל.
הפעילות של האמיגדלה היא פעילות חשמלית מוחית, והיא נחשבת חלק מ-2 מערכות מוחיות קריטיות: המערכת הלימבית ומערכת גרעיני הבסיס. מבחינת מערכת יחסי הגומלין של האמיגדלה, היא מקבלת מידע מהאזור המוחי המכונה VTA (טגמנטום גחוני), כשהוא כבר מעובד מבחינה חושית. האמיגדלה היא זו שמכריעה אודות התגובה לגירויים הללו, ואחראית על ספקטרום ההתנהגויות שבין תגובה קיצונית ותוקפנית לגירוי לבין קיפאון וחוסר תגובה אליו. את המידע שעובר דרכה, האמיגדלה מעבירה הלאה לאונה הקדמית של המוח, בה מתבצעת הפעילות הקוגניטיבית, הרגשית וההתנהגותית העיקרית.
איזה תחושות נמצאו כקשורות לאמיגדלה?
כפי שהסברנו בקצרה, האמיגדלה מקבלת גירויים שונים מהסביבה כשהם כבר מעובדים מבחינה חושית, ומכריעה על אופי התגובה לאותם גירויים. ניתן לחשוב על האמיגדלה, בצורה פשטנית מאוד, כמתג "ווליום" שקובע את רמת המוטיבציה שלנו והתוקפנות שלנו מול גירוי מסוים. ניתן להבין מכך שלאמיגדלה יש תפקיד משמעותי בכל מה שקשור לוויסות תחושות של פחד ושל חרדה. האמיגדלה מווסתת בעיקר גירויים רגשיים, ויש לה תפקיד מרכזי במערכת הדופמין והאדרנלין, שאחראית על תגובות לחץ (fight or flight). לאמיגדלה תפקיד חשוב גם ביצירת זיכרונות, בעיקר בהקשר של זיכרונות רגשיים – כלומר התגובות הרגשיות האוטומטיות שלנו לגירויים רגשיים שאותם כבר חווינו בעבר, לטוב ולרע.
הפרעות נפשיות שונות והקשר שלהן לאמיגדלה
האמיגדלה היא חלק בלתי נפרד מהתיווך ומנגנון הפעולה של הפרעות נפשיות ורגשיות שונות. הדוגמה הברורה ביותר לכך היא הפרעות חרדה. פעילות מוגברת של האמיגדלה, בין אם בשל גורמים גנטיים ובין אם בשל השפעה סביבתית מעוררת חרדה, נמצאה כקשורה קשר הדוק להתפתחות של הפרעות חרדה שונות. הדבר נכון גם לגבי הפרעות חרדה "קלאסיות" ומוכללות, וגם בהקשר של הפרעות חרדה פוסט-טראומטיות או התקפי חרדה (הפרעות פניקה). פגיעות פיזיות או ניווניות באמיגדלה יכולות להוביל להתנהגות תוקפנית, לחוסר יכולת שלנו להבין רגשות שליליים של הסביבה שלנו, ובמקרים הפוכים (שהם נדירים יותר אך קיימים) – גם להשפעה מרגיעה על ההתנהגות שלנו, בשל הקושי שלנו להגיב בתוקפנות ובחרדה לגירויים מסוימים.
ברור, אם כן, מדוע אנחנו רוצים לרתום את הידע שלנו בכל מה שקשור לאמיגדלה ליישומים טיפוליים. אז איך נראה בהקשר של אמיגדלה טיפול, ומה אנחנו יודעים לעשות היום עם הידע שלנו על התפקוד שלה?
איך כל זה עוזר לנו בטיפול?
בהקשר של אמיגדלה, טיפול הוא לא בהכרח טיפול ייחודי שמבצע מניפולציות פיזיות או חשמליות על האמיגדלה עצמה. למעשה, רבים מהטיפולים המוכרים לנו מעולם הטיפולים הנפשיים כיום, הוכחו כבעלי יעילות לא מבוטלת בשיפור המנגנון המוחי שקשור לאמיגדלה. יתכן שאותם שינויים באמיגדלה הם אלה שגורמים לשינוי ההתנהגותי, ויתכן שהמצב הוא בדיוק הפוך – החשיבות הטיפולית של השאלה הזאת היא שולית לעומת היעילות של הטיפולים עצמם. אם זה נשמע לכם קצת מבלבל, ניתן דוגמה:
טיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים (CBT) הינם בעלי יעילות לא מבוטלת עבור הפרעות חרדה שונות. בסוג טיפול זה מבצעים תהליך של חשיפה ממושכת ומניעת תגובה, כאשר מעמתים את המטופל עם אותם גורמים המעוררים בו חרדה או תגובה טראומטית. למעשה, מבחינה מוחית, אנחנו מפעילים באופן חוזר ונשנה את התגובה שמתווכת באמיגדלה. כשמבצעים את החשיפה הזאת בצורה הדרגתית, מבוקרת וטיפולית, יוצרים תופעה של עמידות – האמיגדלה נחשפת ליותר ויותר גורמי חרדה, ומניעת תגובת החרדה מובילה לפעילות מופחתת של האמיגדלה מול גירויים שבעבר היא "התרגלה" להגיב בעוצמה מולם. זהו למעשה חלק בלתי מבוטל מהבסיס המוחי שמאפשר לנו להבין את היעילות של הטיפולים הללו בהפרעות חרדה. לאחר שסף הרגישות של האמיגדלה עולה ותגובת החרדה הפיזית והנפשית מופחתת, ניתן לבצע טיפול קוגניטיבי בו יוצרים הרגלים והתניות חדשות מול הגירויים שבעבר עוררו חרדה.
הבנה של המוח היא שלב בלתי נפרד בהבנה של הנפש
ההבנה שלנו את המוח מאפשרת לנו לטפל טוב יותר בנפש ובגוף גם יחד. בדוגמה שהבאנו כאן, כתוצאה מההיכרות המדעית עם המבנה והתפקוד של אמיגדלה נולד טיפול יעיל, שיכול לשפר באופן משמעותי את התפקוד היום יומי ואיכות החיים של מטופלים רבים.
כמובן שזוהי רק דוגמה אחת – המוח הוא מערכת עצומה ועדינה, עם יחסי גומלין רבים ועם השפעות עצומות שנגרמות בעקבות שינויים מזעריים. ככל שאנחנו מבינים יותר את המוח והמערכות השונות בו, כך אנחנו משפרים גם את הטיפולים הנפשיים שלנו, גם את הטיפולים התרופתיים שלנו, וגם את היכולת שלנו ליצור את הטיפול המתאים ביותר לכל מטופל ומטופל. עם זאת, חשוב גם לזכור שהנפש שלנו, והמצבים הנפשיים השונים שאנחנו חווים, הם יותר מאשר פעילות מוחית בלבד. בכל מצב של מצוקה נפשית הגורם המשמעותי ביותר, שמשפר את איכות החיים בצורה הטובה ביותר, הוא טיפול נפשי. ככל שהטיפול הנפשי הוא איכותי ומתאים לצרכי המטופל במידה רבה יותר, כך התוצאות שמתקבלות הן תוצאות שמשפרות את חייו בצורה משמעותית יותר. ההבנה שלנו את המערכות המוחיות השונות היא חלק בלתי נפרד מזה, והיא מאפשרת לנו לאמץ פרקטיקות טיפוליות טובות ומהימנות מבחינה מדעית – אך בבסיס כל התהליך עומד הטיפול שמתאים לצרכי המטופל.
אם חיפשתם מרכז טיפולי מקצועי שיודע לטפל במוח ובנפש – הגעתם למרכז gaya
מרכז gaya הוא מרכז טיפולי המתמחה בטיפולים רגשיים בגישות שונות, אנחנו עוסקים רבות בנושא חרדות, בעזרת צוות מקצועי רב-תחומי הכולל פסיכולוגים, מטפלי CBT, עובדים סוציאליים קליניים, מטפלי NLP, אנשי רפואה משלימה ועוד. כל מטופל שמגיע אלינו עובר פגישת אינטייק, אחריה נציע את המענה הטיפולי המתאים ביותר לצרכיו – גם מתוך ההבנה שלנו את המדע שמאחורי כל מצב נפשי, אך לא פחות ואפילו יותר מכך – מתוך ההיכרות שלנו עם המטופל וההבנה שלנו את הצרכים שלו.
התחילו עכשיו בתהליך השינוי ופנו אלינו לפגישת ייעוץ ראשונה: 09-8855246