תרופות נגד דיכאון ללא מרשם
עם השנים, המודעות למחלת הדיכאון הקליני, וכך גם הטיפול בדיכאון קליני, הולכים והופכים לרחבים ואיכותיים יותר.
מה שבעבר נחשב לדכדוך, בדידות או עצבות – מקבל היום התייחסות מרכזית וטיפול טוב מאי פעם בעבר, ומדובר בתהליך חשוב ומבורך.
טיפול בדיכאון יכול להיות טיפול רגשי במגוון של שיטות טיפול, חלק מהטיפול בדיכאון הוא גם טיפול תרופתי – כאשר מטבע הדברים, ככל שיותר אנשים חשים את הצורך בתרופות נוגדות דיכאון, כך גם הולך וגובר הצורך בתרופות ללא מרשם בתחום זה.
מחלת הדיכאון הקליני, או הדיכאון המז'ורי, היא אחת המחלות השכיחות בעולם. הערכות עדכניות מדברות על 5% מכלל האוכלוסייה שסובלים ממחלה זו, כאשר עד 16% יסבלו ממנה בימי חייהם. בישראל, השכיחות גבוהה יותר ועומדת על 10% מכלל האוכלוסייה.
הדבר החשוב ביותר, בכל מצב דיכאוני, הוא לפנות לטיפול. מחקרים מראים שהפנייה לטיפול במצב של דיכאון היא הגורם המשמעותי ביותר בפתרון המצב הזה, ובמניעת מצב של דיכאון כרוני ומתמשך. בשנים האחרונות, מתרחש תהליך בו אנו כחברה הופכים למודעים יותר למחלה הזאת ולצורך הקריטי בטיפול יעיל בה – וכך גם השכיחות של אנשים שפונים לטיפול מסוגים שונים.
כיצד מטפלים בדיכאון?
הטיפול בדיכאון, כיום, מתחלק לשני סוגים עיקריים – טיפול נפשי רגשי וטיפול תרופתי. את חשיבות הטיפול הנפשי אנו מכירים היטב, וניגע בה מעט יותר לעומק בהמשך. על הטיפול התרופתי חשוב להרחיב, מתוך ההבנה שהשימוש בתרופות נוגדות דיכאון נעשה שכיח יותר.
בכל מקרה גם מי שמטופל בטיפול תרפותי, מומלץ מאד לשלב אותו עם טיפול רגשי, טיפול פסיכולוגיאו טיפול רגשי אחר
מרבית התרופות נוגדות הדיכאון, כפי שנבין בהמשך, הן תרופות מרשם – תרופות שדורשות לכל הפחות מענה של רופא משפחה, ובמרבית המקרים של פסיכיאטר. לאור המצב הזה, עולה צורך משמעותי יותר ויותר בתרופות נוגדות דיכאון שאינן תרופות מרשם. נכיר את הטיפול הזה מעט יותר לעומק, ונבין מהן האפשרויות ללא מרשם שקיימות כיום.
תרופות נגד דיכאון ללא מרשם – מה האפשרויות הקיימות כיום?
תרופות נוגדות דיכאון ללא מרשם קיימות כיום הן בעולם הרפואה הטבעית והן בתרופות סימפטומטיות שלא דורשות מרשם רופא. תרופות מדף שיכולות לסייע במצב דיכאוני הן ברובן תרופות נוגדות חרדה. הקשר בין חרדה לדיכאון הוא קשר הדוק, ולעתים קרובות הפרעות חרדה ומצבים חרדתיים שונים הם השלב המקדים להתפתחות מצב דיכאוני אקוטי או כרוני. תרופות כמו ולריאן, רסקיו ורגיעון הן תרופות מדף שמראות יעילות בהקלה על מצבים חרדתיים – מה שיכול לסייע במידה רבה גם למי שסובל מדיכאון. חשוב להדגיש שתרופות אלה הן לא תרופות קבועות למצב של דיכאון כרוני. מדובר בתרופה שיכולה לסייע לשיפור התפקוד ולהפחתת תחושת החרדה שנלווית ולעתים גם מקדימה מצב דיכאוני.
בתחום הרפואה הטבעית, לעומת זאת, קיימות תרופות שנרשמות כטיפול קבוע שיכול לסייע במניעה של מצבי דיכאון וכטיפול אחזקה למי שנוטה למצבים דיכאוניים למניעת הישנות המחלה. נעבור עליהן בקצרה:
-
כורכומין:
החומר הפעיל בתבלין שאנו מכירים בתור כורכום, הוא חומר שנחקר כבעל יעילות מסוימת כטיפול בדיכאון. בדומה לתרופות מרשם שונות בתחום זה, משוער כי הכורכומין פועל על מערכת הסרוטונין במוח. אחד הממצאים של שימוש בכורכומין מצביע על שיפור בפעולה של תרופות מרשם נוגדות דיכאון, הגברת ההיענות לטיפול בהן, וכך הפחתה בתסמיני הדיכאון.
-
טריפטופן:
טריפטופן היא חומצת אמינו שקיימת במזונות רבים, ומהווה חומר חיוני המסייע ביצירת סרוטונין ומלטונין. משום ששני החומרים הללו הם בעלי תפקיד חשוב בוויסות מצב הרוח ובמניעה של תחושה דיכאונית (ויעידו על כך תרופות המרשם שמתבססות עליהם), הטריפטופן בצריכה ישירה הוא בעל ערך חיובי בטיפול במצבים דיכאוניים. חשוב לציין כי אין לצרוך טריפטופן בשילוב תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI, בשל פרופיל תופעות לוואי מסוכן.
-
ECEG :
חומר שמוכר בתור ECEG הוא חומר שקיים במשקאות תה ירוק, והוא מוכר זה מכבר כחומר שמסייע בהפחתת תחושת דיכאון ובעיקר במניעה של חרדה. ECEG הוא חומר שפועל על מערכת ה-GABA – נוירוטרנסמיטור שאחראי בין השאר על תחושת הרוגע. במצבי דיכאון המלווים בחרדה וסטרס, נמצא כי שתייה קבועה של תה ירוק הכולל ECEG היא בעלת יעילות משמעותית.
מרבית התרופות נוגדות הדיכאון הן תרופות מרשם
למרות שקיימים חומרים טבעיים ותרופות מדף שנמצאו כבעלי יעילות מסוימת במניעה של דיכאון ושל חרדה, התרופות היעילות ביותר וטיפול הקו הראשון במצבי דיכאון היה ועודנו תרופות מרשם.
ישנן מספר משפחות של תרופות פסיכיאטריות שנמצאו כבעלי יעילות גבוהה בטיפול בדיכאון. המשפחה הראשונה היא תרופות מסוג SSRI, שמעלות את כמות הסרוטונין במוח על ידי מניעת פינוי הסרוטונין מהתאים. תרופות אלה נחשבות בטוחות לשימוש ועם פרופיל תופעות לוואי יחסית מינורי, ולכן מדובר בתרופות הפופולריות ביותר בעולם הרפואי כיום. בין תרופות אלה ניתן למנות תרופות פופולאריות כמו ציפרלקס, פרוזק, לוסטרל וסרוקסט.
משפחה נוספת של תרופות, שפועלת בצורה דומה אך משפיעה בנוסף על הסרוטונין גם על נוראדרנלין, היא ה-SNRI. תרופות כמו סימבלטה ו-ויאפקס הן בעלות יעילות גבוהה בטיפול בדיכאון, אך גם עשויות לגרום להעלאת לחץ הדם ולפגיעה בתפקוד המיני.
ישנן תרופות נוספות ממשפחות שונות – בורפרופיון, למשל, היא תרופה שבנוסף לטיפול בדיכאון גם לא פוגעת ולעתים אפילו משפרת תפקוד מיני.
בכל מקרה, בכדי להשתמש בתרופות אלה יש לקבל מרשם מפסיכיאטר וכל שימוש או הפסקה שלהן מחייבים ייעוץ רפואי.
התרופה הטובה ביותר לדיכאון היא טיפול
התרופה היעילה ביותר לדיכאון, שהיא בפני עצמה תרופה ללא מרשם, היא טיפול נפשי רגשי. כל מחקר שנעשה בנושא דיכאון והטיפול בו מוצא כי התוצאות היעילות ביותר, בין אם משתמשים בתרופות ובין אם לא, שייכות למטופלים שפונים לטיפול פסיכותרפי.
טיפול פסיכותרפי איכותי הוא המענה היעיל ביותר לדיכאון, בין אם מדובר במצב דיכאוני פעיל ובין אם מדובר במטופלים הסובלים מדיכאון מז'ורי כרוני, וזקוקים לטיפול בכדי להפחית את הישנות ההתקפים והמחלה.
ישנן פרקטיקות רבות מאוד של טיפול נפשי – טיפול פסיכואנליטי קלאסי, טיפול דינמי, טיפול התנהגותי CBT לדוגמה. לכל אחד מהטיפולים האלה יש יעילות שונה בטיפול במצבים שונים – חלקם מתאימים יותר למצבים חרדתיים ולדיכאון משולב OCD, ואילו חלק אחר מהם מתאים יותר להתערבות במצבי דיכאון אקוטיים. בכל מקרה, יש להתייעץ עם אנשי מקצוע ולהבין מה סוג הטיפול המתאים ביותר למצב בו אתם נמצאים, ולפנות למטפלים מוסמכים, שידעו להתאים לכם את המענה הנפשי היעיל ביותר.
מרכז gaya – מרכז רב תחומי לטיפול רגשי
במרכז gaya אנו עוסקים בטיפול רגשי במצבי דיכאון. אצלנו במרכז עובד צוות רחב ורב-תחומי הכולל, בין היתר, פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, מטפלים התנהגותיים, מטפלים המשלבים עבודת גוף נפש אנשי ונשות רפואה טבעית, עובדים סוציאליים ועוד. הצוות שלנו מתאים את הטיפול המלא והאיכותי ביותר לכל מטופל ומטופלת, ובמצב של דיכאון מז'ורי ישנה חשיבות מכרעת לטיפול שיודע להשתמש בפרקטיקות שונות על מנת להתאים את המענה הנפשי האיכותי ביותר לכל מטופל.
פנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית,
אחריה נוכל לכוון אתכם למטפל המתאים ביותר עבורכם 09-8855246