cover

התמכרויות למסכים – התמכרות הרסנית שמצריכה טיפול

מרכז גאיה » טיפול בהתמכרויות » התמכרויות למסכים – התמכרות הרסנית שמצריכה טיפול

מחשב, טלוויזיה, וכמובן הסמארטפון – מסכים נמצאים סביבנו כל הזמן, ומלווים את רוב הפעילות היומיומית שלנו. לשימוש בטכנולוגיה הזאת, שהלכה ונעשה משוכללת יותר במהלך שני העשורים האחרונים, יש יתרונות לא מעטים. הביטוי שלהם הגיע לשיא בתקופת הקורונה: בלי זום, רשתות חברתיות, שירותי סטרימינג ומשלוחים, משבר הקורונה היה מאתגר אף יותר.

אבל לשימוש במסכים עלולים להיות גם צדדים שליליים. התמכרות למסכים היא מצב שבו השימוש במחשב ובסמארטפון הופך למוגזם, והאדם המכור מרגיש הזדקקות עזה למסך בצורה שפוגעת בחיי היומיום שלו – ועדיין לא מסוגל להפסיק. למרות שהתמכרות למסכים היא תופעה חדשה, היא עומדת באותה קטגוריה כמו כל התמכרות אחרת, והשפעתה על חיי המכורים עלולה להיות הרסנית.

רובנו רגילים לשייך את המושג "התמכרות" לבעיות קשות ונפוצות בחברה שלנו, דוגמת סמים קשים, אלכוהול, הימורים וכד'. במרוצת העשור האחרון, במקביל לכניסה המאסיבית של הטכנולוגיה לחיינו באמצעות שלל מכשירים אלקטרוניים משוכללים, נוצר סוג חדש של התמכרויות – התמכרויות למסכים.

בשונה מהתמכרות לאלכוהול או סמים קשים, ההתמכרות למסכים שונים לא קיבלה עדיין את ההכרה לה "זוכות" ההתמכרויות האחרות, הוותיקות יותר. בעוד כולם יודעים ומסכימים כי התמכרות לסמים קשים, אלכוהול או הימורים הינה תופעה חמורה ומדאיגה אשר יכולה במהירות להרוס את חייו של המכור, מרבית האנשים עדיין אינם מכירים בבעייתיות העצומה הכרוכה בסוג ההתמכרות החדש – התמכרות למסכים.

כדאי להכיר ולהבין את סוג ההתמכרות החדש הזה, ואת ההשלכות ההרסניות שעלולות להיות למצב זה על חייהם של אותם מכורים ומכורות.

 

מתי שימוש במסכים הופך להתמכרות?

התמכרות למסכים היא מצב שבו השימוש במסכים הופך לבלתי נשלט, וכולל התנהגות חריגה של צריכת מסכים, הפוגעת בהתנהלות ובתפקוד היומיומי. כמו בכל התמכרות אחרת, גם התמכרות למסכים מוגדרת כחוסר השליטה של המכור על השימוש במסכים. כמו שלא נגדיר אדם ששותה כוס יין מדי פעם כמכור לאלכוהול, כך אדם שמשתמש במחשב בצורה מידתית (גם אם הוא מבלה מולו שעות רבות בעבודה, למשל), לא ייחשב למכור למסכים. הבעיה מתחילה כאשר ההיפרדות מהמסכים יוצרת אצל האדם מצוקה קשה, שרק החזרה לפעילות מול מסך יכולה להקל עליה. באופן זה, צריכת המסכים משתלטת על החיים של המכור עד כדי ניתוק מהעולם החיצון.

קיימים מספר סוגים של התמכרות למסכים, כאשר הנפוצה מביניהן היא התמכרות למשחקי מחשב, אך היא יכולה להתבטא גם בהתמכרות לרשתות חברתיות או לקניות ברשת. כמו בכל סוגי ההתמכרות, גם התמכרויות אלו משפיעות על התפקוד המוחי ועל ההתנהגות של המכור. במקרים קיצוניים, התמכרות למסכים עלולה להגיע למצב של הזנחה עצמית קיצונית ואף לקריסה פיזית.

התופעה נפוצה בעיקר בקרב בני נוער, אך יכולה להשפיע גם על מבוגרים.

 

כיצד מזהים התמכרות למסכים?

מאחר והשימוש במסכים הוא חלק נורמטיבי מחיי היומיום של רובנו, התמכרות למסכים היא לא תמיד קלה לזיהוי. עם זאת, כאשר מדובר באדם קרוב שאנחנו חושדים שסובל מהתמכרות למסכים, יש מספר נורות אזהרה שרצוי לשים לב אליהן:

עצבנות וחוסר שקט:

כאשר האדם המכור לא נמצא מול מסך, הוא עצבני, נוטה להתרגז וחסר סבלנות. הסיבה לכך היא שהניתוק מהמסך יוצר תחושת מצוקה, שבאה לידי ביטוי ברגזנות וחוסר שקט. התחושה של המכור כשהוא נאלץ לבצע פעילות שלא קשורה למסך, היא שמפריעים לו – גם אם מדובר בפעילות שאמורה להיות מהנה, כמו טיול או מפגש עם חברים.

קונפליקטים חוזרים ונשנים סביב השימוש במסכים:

מכורים נוטים להזניח את חובותיהם ואת מערכות היחסים שלהם עם אנשים קרובים. אם אתם שמים לב שהשימוש במסך בא על חשבון הקשר איתכם ועם שאר בני הבית, ושהנושא של שימוש במסכים עולה שוב ושוב בקונפליקטים בבית, יתכן שמדובר בהתמכרות.

הלילה הופך ליום:

התמכרות למסכים מתאפיינת לעתים קרובות בדחיית שעת השינה כדי לבלות עוד זמן מול המסך. האדם המכור ילך לישון מאוחר אחרי לילה של שימוש במחשב, ויקום בשעה מאוחרת בבוקר או בצהריים. הוא יחזור למחשב או לסמארטפון זמן קצר לאחר ההתעוררות.

שיבוש בהרגלי האכילה:

המסך שואב את רוב זמנו של המכור, והוא נותר במצב שאין לו זמן או חשק להכין ארוחה מאוזנת או לשבת לאכול ליד השולחן. מכורים למסכים נוטים להעדיף מזון שאפשר לצרוך תוך כדי השימוש במסך ושלא דורש זמן הכנה, מה שהופך ג'אנק פוד וחטיפים לבחירה מועדפת.

המסך נמצא בראש סדר העדיפויות:

מכורים למסכים יעדיפו לבלות מול המסך בכל עת – זו ברירת המחדל שלהם, ולכן הם נוטים להימנע ממפגשים חברתיים או משפחתיים. לעתים קרובות, התמכרות למסכים משפיעה יותר על אנשים שמראש מתקשים בסיטואציות חברתיות.

 

כיצד מטפלים בהתמכרות למסכים?

בניגוד לטיפול בהתמכרויות מסוגים אחרים, כאשר מדובר בהתמכרות למסכים אין אפשרות להימנע לחלוטין משימוש במסכים. גמילה ממסכים יכולה להתחיל במעבר לשימוש בטלפון "טיפש" והגבלת השימוש במחשב לצורכי עבודה או לימודים, אבל לטווח הארוך קשה מאוד להתמיד בכך.

מסיבה זו, טיפול בהתמכרות למסכים חייב להתמקד בשורשי הבעיה. התמכרויות הן לרוב סימפטום של מצוקה נפשית אחרת, כאשר ההתמכרות משמשת ככלי לפורקן הכאב. מצוקות אלו יכולות להתבטא כדיכאון, קשיים חברתיים, חרדות ועוד. טיפול מוצלח בהתמכרות למסכים יעסוק ברכישת כלים להתמודדות עם המצוקה שבבסיס ההתמכרות, ולא רק בסימפטומים שלה.

בדיוק כמו במקרה של התמכרויות אחרות ומוכרות יותר, גם במקרה של התמכרות למסכים רצוי מאוד להתחיל לטפל כמה שיותר מוקדם. כאמור, הנפגעים העיקריים מהתמכרות זו בינתיים הם ילדים ובני נוער, אשר נולדים וגדלים לתוך עולם המוצף במסכים. עבור בני נוער אשר נראה כי מתחילים לפתח התמכרות של ממש למסכים השונים ואינם יוצאים מהבית או עוזבים את המחשב או הסמארטפון ליותר משתי דקות, כדאי ורצוי ביותר להגיע לטיפול בשלב כמה שיותר מוקדם. רק על ידי התמודדות אמיתית ומקצועית עם הבעיה, בהנחיית אנשי המקצוע המתאימים, ניתן לשמור על התמכרות זו בשליטה, ולפתח חיים נורמאלים המתאפיינים באיזון נכון ובריא.

 

טיפול בהתמכרות למסכים במרכז gaya

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב תחומי, המספק מענה רגשי למגוון רחב של בעיות ולכל קשת הגילאים. הטיפול במרכז gaya מבוסס על גישה הוליסטית, הרואה קשר בלתי נפרד בין הגוף לנפש. מסיבה זו, הטיפול במרכז הוא מותאם אישית לכל מטופל ומטופלת.

במרכז פועל צוות רב תחומי של בעלי מקצוע המנוסים בטיפול בהתמכרויות, בין היתר התמכרות למסכים. הגישה הטיפולית במרכז gaya שמה דגש על המצוקה הנפשית שבבסיס ההתמכרות, על מנת לסייע למטופלים לרכוש כלים להתמודדות בריאה ולהתמיד בגמילה.

פנו אלינו היום כדי לתאם פגישת ייעוץ ראשונית ולהתחיל בתהליך השינוי!

 

צור קשר