cover

אלימות בקרב ילדים בגיל הרך

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » אלימות בקרב ילדים בגיל הרך

אלימות בקרב ילדים בגיל הרך

אף אחד מאיתנו לא רוצה לגדל ילדים אלימים. אנחנו עושים כל שביכולתנו בשביל לתת לילדים שלנו את החינוך והערכים הטובים ביותר, שיהפכו אותם לאנשים בוגרים טובים לעצמם ולסביבה שלהם. משום כך, ברור מדוע גילויי אלימות אצל הילדים שלנו יוצרים אצלנו חשש. אלימות שכזו יכולה להתבטא כבר בשלבים המוקדמים ביותר של חייהם, כשהילדים שלנו עוד נמצאים במה שמכונה הגיל הרך. איך מתבטאת אלימות בקרב ילדים בגיל הרך ומה ניתן לעשות לגביה? ננסה להבין יחד.

 

התנהגות אלימה היא התנהגות שמרבית האנשים בחברה שלנו מקבלים כהתנהגות פסולה. בדיוק כמו שאנחנו רוצים שלא ינהגו כלפינו באלימות, כך אנחנו גם אמורים להשתדל שלא לנהוג כלפי הסביבה שלנו באלימות. מרבית המחקרים שנעשו בנושא התנהגות אלימה מצאו שהשורשים שלה וההתחלה שלה נטועים, במרבית המקרים, כבר בשלבי הילדות המוקדמים ביותר שלנו. בדיוק כמו שהילדים שלנו סופגים מאתנו דפוסי התנהגות אחרים ולומדים מאיתנו מה נכון ומה לא נכון, כך הם גם יכולים לספוג מאיתנו או להיות מושפעים מאיתנו בדפוסי התנהגות פחות בריאים, כשהדוגמה הבולטת ביותר לכך היא התנהגות אלימה. לכן, חשוב להבין מה מוביל להתפתחות של התנהגות אלימה, גם בקרב ילדים בגיל הרך, ובעיקר חשוב להבין מה אנחנו כהורים יכולים וצריכים לעשות מול התנהגויות אלימות של ילדינו.

 

כיצד מתבטאת אלימות בגיל הרך?

הגיל הרך הוא הגיל שבו הילדים שלנו מוגדרים, על פי רוב, לפני שהם נכנסים למערכות החינוך הפורמליות, כלומר מלידתם ועד גיל 5 או 6. בהתאם לכך, במרבית המקרים ההגדרה של הגיל הזה היא בכלל הגדרה חינוכית ולא ביולוגית – אנחנו מגדירים את הגיל הרך כגיל שבו הילדים שלנו נמצאים במסגרות חינוכיות לגיל הרך. בגילאים האלה הילדים שלנו מפתחים את דפוסי האישיות וההתנהגות הבסיסיים ביותר שלהם, סופגים מהסביבה שלהם המון, וחוקרים את הגבולות שאליהם הם יכולים להגיע.

חלק כמעט בלתי נמנע מהתהליך הזה הוא גם התפתחות של התנהגות אלימה, בין אם מדובר באלימות פיזית מכוונת של ממש ובין אם בניסיונות לחקור את הגבולות והכוח של הסביבה. יתכן שהילד שלנו ירביץ, ינשוך, יבעט, ימשוך בצמות או בזנב של בעל חיים, ועוד דוגמאות רבות אחרות של התנהגויות אלימות שמאפיינות ילדים בגיל מוקדם. במצבים כאלה, חשוב להבין בראש ובראשונה למה הילד מתנהג בצורה אלימה, וחשוב עוד יותר לשמור על תגובה נכונה לאותה אלימות.

 

למה הילד אלים?

יש כמה וכמה סיבות אפשריות שבגינן הילד מתנהג בצורה אלימה, בין אם באופן מכוון ובין אם מחוסר הבנה של סוג ההתנהגות:

הסיבה הראשונה והמורכבת ביותר היא שילדים מתנהגים בצורה אלימה כשהם סופגים התנהגות אלימה מהסביבה שלהם. אלימות מכוונת, כלומר מכות מכוונות של הילד כלפיכם או כלפי ילדים אחרים, מתפתחת לרוב לאחר שהילד מבין שאלימות שכזו משתלמת ומשיגה את המטרות אליהן הוא שואף. מרבית הילדים שמכים לא בהכרח סובלים או עדים לאלימות בבית שלהם (אלה מקרים קיצוניים למדי), אבל בהחלט יתכן שהם סופגים התנהגות אלימה במסגרת החינוכית מילדים אחרים, מהאחים, או אפילו מהטלוויזיה והטלפון.

עוד דרך שבה הילד מבין שהאלימות "משתלמת" לו היא כשההתנהגות האלימה שלו משיגה לו את מה שרצה. אם הילד רוצה שוקולד ונותן לנו מכות ברגל עד שאנחנו מביאים לו שוקולד, הוא מבין שמכות הן דרך טובה להשיג שוקולד. הבנה שכזו קשה להחזיר אחורה, גם בגילאים מבוגרים ואחראיים יותר.

עוד סיבה, שהיא כנראה הסיבה השכיחה ביותר להתנהגות אלימה בקרב ילדים בגיל הרך, היא פשוט בדיקה של הגבולות המותרים של הילד. כל ילד צריך לחקור את הגבולות המותרים לו כחלק מתהליך ההתבגרות וההתפתחות שלו, והדבר נכון גם לגבי אלימות ברוב המקרים.

 

מענה הורי נכון לאלימות בגיל הרך

יש הרבה מאוד תיאוריות וספרות בנושא הורות, והרבה מהמידע הזה נוגע באופן ספציפי בתגובה נכונה למניעת אלימות בקרב ילדים. אם אפשר לסכם אנציקלופדיות שלמות של מידע לפסקה, אפשר להגיד שהמענה ההורי הנכון לאלימות בגיל הרך הוא מענה רגוע, אך תקיף.

מצד אחד, לא נכון להיות רכים מדי כשזה נוגע לאלימות של הילדים שלנו. הילד חייב להבין באופן מידי וחד משמעי שההתנהגות שלו לא מקובלת בשום צורה. אמירות רפות על כך שזה לא יפה להכות תוך שהילד ממשיך להכות ללא השלכות כלשהן – ככל הנראה לא ישיגו את מטרתן.

מצד שני, תגובה אלימה להתנהגות האלימה של הילד רק תלמד אותו שאלימות שמגיעה בתגובה לאלימות היא תקינה והגיונית, ואולי לא תפתח אצלו התנהגויות אלימות פיזית אבל בהחלט כן נפשית ומילולית. לכן, אם הילד מכה, הוא צריך לא לקבל את מה שהוא רוצה בעקבות האלימות, חשוב שלא לתת לגיטימציה לאלימות ואפילו להגיד לילד שהוא צריך להיות רחוק וללכת לחדר או לא להיות לידכם לזמן מה, אך גם להתנהג ברגישות ולנסות לשאול אותו למה הוא מרביץ ומה מפריע לו.

 

דברים שמהם חשוב להימנע

מן הסתם, חשוב מאוד להימנע מאלימות כשאנחנו מנסים לטפל באלימות של הילד. חשוב להבין שהתנהגות אלימה שלנו, בהקשר הזה, היא לא רק סטירה שנותנים לילד חס וחלילה – אלה התנהגויות שכבר ברור מאוד לכמעט כל האוכלוסייה שאין להן לגיטימציה או יעילות. התנהגות אלימה שלנו היא גם צעקות מוגזמות, קללות, איומים וכדומה. חשוב לזכור שמרבית הילדים לא הופכים למבוגרים אלימים פיזית, אך אלימות מילולית ורגשית עדיין פושה באוכלוסייה שלנו באופן רחב למדי, ואין סיבה לטפל באלימות פיזית באמצעות חינוך לסוגים אחרים של אלימות.

עוד דבר שממנו חשוב מאוד להימנע הוא לגיטימציה לאלימות באמצעות מענה לרצון. אם הילד מרביץ בעקבות זה שהוא רוצה את הטלפון, רוצה לראות טלוויזיה או רוצה ממתק כלשהו – הדבר הגרוע ביותר שנוכל לעשות הוא לתת לו את מה שהוא רוצה בעקבות האלימות. למעשה, התגובה הנכונה היא הפוכה בדיוק – להבטיח לילד שהוא יקבל את מה שהוא רוצה אך ורק אם הוא יצליח להעביר זמן מה בלי להתנהג בצורה אלימה, ושכל התנהגות אלימה תשלול ממנו את הדברים שהוא רוצה.

 

לא מצליחים להשתלט על המצב? יש לפנות לטיפול

ילדים בגיל הרך לרוב מתנהגים בצורה אלימה פשוט משום שהם סופגים את הסביבה שלהם וחוקרים את הגבולות שלהם, וחלק קטן מאוד מכלל הילדים שמתנהגים בצורה אלימה כלשהי בגיל הרך אכן יתפתחו ויהפכו למבוגרים אלימים. עם זאת, במקרים האלה בדרך כלל יהיו סימנים מוקדמים, עם התנהגות אלימה ובלתי נשלטת של הילד בגן ובבית כבר משלב מוקדם יחסית. במצבים כאלה צריך לפנות לאפשרות מקצועית של טיפול – עם התאמה ספציפית למצב שמציג הילד שלכם כמו כן הדרכת הורים קריטית בגיל הרך.

מרכז gaya – מרכז טיפולי למבוגרים, מתבגרים וילדים

כשהילד מתנהג באלימות בלתי נשלטת, ואתם מבינים שיש צורך בטיפול, מרכז gaya מהווה את הכתובת האיכותית והיעילה אליה תוכלו לפנות. אנשי המקצוע שלנו, אשר כוללים פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, מטפלים התנהגותיים, הבעתיים ועוד, בעלי נסיון רב בטיפול בילדים בגיל הרך וכן בהדרכת הורים, יודעים לתת מענה ייחודי לילדים ולסייע ביצירת פתרון טיפולי וחינוכי שלם. בעזרת הצוות הרב-תחומי שלנו, נתאים לילדכם ולמשפחה כולה מעטפת טיפולית מדויקת, ונפתח ביחד התנהגויות בריאות יותר.
לא צריך להמשיך ולסבול, אפשר לעשות שינוי.

התחילו את השינוי עכשיו – פנו אלינו לתיאום פגישת הערכה ראשונית והכוונה למטפל המתאים ביותר עבורכם: 09-8855246

 

טיפול פסיכולוגי

אלימות אצל ילדים

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר