הפרעה טורדנית–כפייתית או בשמה הלועזי המוכר והמקוצר OCD, היא אחת ההפרעות שמקבלות הכי הרבה יחס בתרבות הפופולרית. שם ההפרעה כבר הפך למטבע לשון, כאשר לכולנו יצא לשמוע פה ושם אנשים שמתארים את עצמם כ"קצת OCD". זאת כאשר הם מתייחסים לתכונות כמו קפדנות, העדפה לסימטריה או פשוט להיותם מסודרים במיוחד. לעיתים קרובות, השימוש במונח OCD בא כדי לתאר תכונות שנתפסות כחיוביות ומועילות, אך האמת על ההפרעה היא רחוקה מאוד מהתדמית שהיא מקבלת. מדובר בהפרעה נפשית הגורמת סבל רב לאלה המתמודדים איתה, ומשפיעה בצורה דרסטית על רבים מתחומי החיים שלהם.
מהי הפרעה טורדנית–כפייתית?
הפרעה טורדנית-כפייתית, או Obsessive Compulsive Disorder (בראשי תיבות OCD) היא הפרעה נפשית, שמתאפיינת במחשבות טורדניות ופולשניות, שבאות לידי ביטוי בביצוע חזרתי של פעולות מסוימות, בעלות אופי "טקסי". המטרה של הטקסים היא להפיג את החרדה שנגרמת כתוצאה מהמחשבות הפולשניות, ולהפחית את הסבל הכרוך בהן. אנשים שמתמודדים עם OCD מדווחים לרוב כי המחשבות הפולשניות גורמות להם לתחושה של מצוקה ושל חרדה מוגברת, שעוצמתן יורדת רק עם ביצוע הפעולות הטקסיות. על אף שהטקסים מסייעים להפחתת החרדה, עצם הביצוע שלהם בצורה חזרתית גורם למצוקה ולסבל נוסף.
האם OCD היא הפרעת חרדה?
בעבר OCD סווגה כהפרעת חרדה במדריכי אבחנות פסיכיאטריים להפרעות נפשיות. במהדורה האחרונה של מדריך האגודה האמריקאית לפסיכיאטריה, DSM-5, סווגה ההפרעה תחת קטגוריה חדשה ונפרדת. קטגוריה זו כוללת את ההפרעה לצד הפרעות נוספות הקרובות לה, ביניהן הפרעת גוף דיסמורפית, הפרעת אגירה, טריכוטילומניה (תלישת שיער קומפולסיבית) ועוד.
איך מאבחנים הפרעה טורדנית–כפייתית?
אבחנה של הפרעה טורדנית-כפייתית נעשית על ידי פסיכיאטר, ועל מנת לבצע אותה חייבים להתקיים מספר תנאים:
- מחשבות חזרתיות, בין אם מילוליות או ויזואליות, שגורמות לאדם מצוקה ונחוות כלא-רצויות, פולשניות או טורדניות.
- ניסיונות של האדם להדחיק את המחשבות, להתעלם מקיומן או לגרום להן להפוך ל"טבעיות" דרך מחשבות או פעולות מסוימות – כלומר, ביצוע פעולות בעלות אופי טקסי.
פעולות בעלות אופי טקסי (שנקראות "קומפולסיות") מוגדרות כפעולות חזרתיות, בין אם פיזיות כמו שטיפת ידיים חזרתית, ובין אם מנטליות כמו לדוגמה ספירה בלחש. האדם מבצע את הפעולות מתוך צורך חזק שעולה בו כתגובה למחשבות האובססיביות, או בהתאם לסט נוקשה של חוקים שהוא מאמץ ומקפיד על קיומם.
לקומפולסיות יש ביטוי נוסף: פעולות שהאדם מבצע על מנת להפחית תחושת חרדה, או כדי למנוע מאירוע או מצב מטריד להתרחש. פעולות אלו לא מעוגנות במציאות, ולא תואמות לדרכים "ריאליסטיות" לפתרון בעיות מסוג זה.
מאפיין נוסף של הפרעה טורדנית-כפייתית הוא, שהפעולות הטקסיות מהוות גורם גוזל זמן בחייו של האדם. כלומר, האדם מעביר יותר משעה ביום בביצוע פעולות קומפולסיביות.
על מנת לאבחן במובהקות OCD, על הפעולות לגרום לפגיעה בתפקוד היומיומי בתחומי המשפחה, העבודה או החיים החברתיים של האדם. ההפרעה תאובחן רק אם לא תימצא על ידי הפסיכיאטר סיבה אחרת להופעת התסמינים, ובמידה שלא ניתן להסביר אותם על ידי הפרעה אחרת – כגון הפרעת חרדה כללית, הפרעת גוף דיסמורפית (הגורמת לעיסוק יתר בגוף ובנראות שלו) או הפרעות אכילה (הכרוכות בעיסוק מוגבר באוכל שמלווה לעתים בטקסים).
סוגים שונים של OCD
להפרעה טורדנית כפייתית יש תסמינים מובהקים שנחווים על ידי המאובחנים בהפרעה, אך ניתן לבצע חלוקה נוספת על סמך אופי המחשבות האובססיביות. קיימות אובססיות נפוצות במיוחד, אשר קיבלו תת-סיווג משלהן בתוך האבחנה.
אובססיה לניקיון וחרדה מפני זיהום
המחשבות הטורדניות המאפיינות את סוג האובססיה הזה סובבות סביב הפחד מלכלוך, חיידקים ומחלות. הטקסים שמתלווים אל המחשבות הטורדניות כוללים פעולות חזרתיות הקשורות לניקיון והיגיינה – שטיפת ידיים חזרתית, ניקיון של הבית או הדירה בתדירות גבוהה במיוחד ובלי קשר למצב הלכלוך האמיתי, ועוד. המטרה של הטקסים היא להפיג את החרדה מפני חיידקים או זיהום באמצעות פעולות חזרתיות שנועדו להרחיק אותם.
אובססיה לשליטה ופחד מאובדן שליטה
באופן כללי, הצורך בשליטה והחשש מאובדן שליטה הוא דפוס שמופיע אצל רבים מהסובלים מ-OCD. במקרים מסוימים, החרדה מאובדן שליטה היא הביטוי העיקרי של ההפרעה, כאשר המחשבות הטורדניות כוללות פחד לפגוע באדם אחר, לעבור על חוק (למשל לגנוב משהו), או להגיד משהו פוגעני או שאינו במקום. הסובלים מאובססיה זו מתמודדים עם החשש להגיב בצורה אלימה או אגרסיבית, וגם עם מחשבות העוסקות בעבר – החשש שאולי העליבו או פגעו באדם אחר מבלי להתכוון.
אובססיה לבטיחות וביטחון אישי
אצל חלק מהסובלים מ-OCD, קיימת רמה גבוהה של חרדה ממצב בו האדם עצמו או הקרובים אליו ייפגעו בגלל חוסר זהירות. הם חוששים מפריצה לביתם, משריפה שתתחיל בגלל סיר שנשאר על הגז, או מאובדן של חפץ חשוב כמו ארנק או תעודת זהות. חרדות אלה באות לידי ביטוי במחשבות טורדניות, ובצורך לבצע בדיקות חזרתיות – לוודא מספר פעמים שהבית נעול, שהגז כבוי ועוד.
אובססיה לסדר ולנהלים
במקרים אלו, המחשבות הטורדניות באות לידי ביטוי בחשש שדברים לא נעשים "כמו שצריך" או לא מסודרים "כמו שצריך". "כמו שצריך" יכול להיות תלוי בדבר חיצוני (למשל, הקפדה יתרה על טקסים דתיים) או במערכת כללים פנימית שהאדם בונה לעצמו (למשל, שהספרים בבית צריכים להיות מסודרים לפי הגובה). הטקסים שמתלווים לסוג זה של OCD כוללים סידור וארגון קפדני וחזרתי, ניהול של לוחות זמנים מפורטים או של רשימות ארוכות.
אובססיות סנסוריות (ממוקדות גוף)
במקרים מסוג זה, ההפרעה הטורדנית-כפייתית מתבטאת במודעות יתר לגוף ולפעולות שלו, רצוניות ובלתי רצוניות כאחד. אנשים הסובלים ממודעות יתר לגוף, יקדישו תשומת לב גדולה לפעולות שרובנו עושים על אוטומט. לדוגמה, הם יכולים לספור את המצמוצים שלהם, להיות מודעים בכל רגע לכמות הרוק שהם בולעים, או להתמקד באופן לא רצוני בצורה שבה הם נושמים או במנח כף הרגל בכל צעד. לעיתים קרובות משתלבת האובססיה הסנסורית עם חרדה לבריאות (היפוכונדריה), מתוך מודעות יתר לפעולת הגוף.
אובססיה רומנטית – R-OCD
סוג זה של הפרעה טורדנית כפייתית מתבטא גם הוא במחשבות טורדניות ובטקסים קומפולסיביים, אלא שבמקרים של R-OCD, המחשבות והטקסים סובבים סביב מערכת היחסים הרומנטית של האדם המתמודד עם ההפרעה.
מדובר בתת-קטגוריה חדשה יחסית, ורק לאחרונה החלו חוקרים לעסוק במאפיינים הספציפיים שלה. בגדול, האדם הסובל מהפרעה-טורדנית כפייתית רומנטית, יפתח חרדה הקשורה בבן או בבת הזוג, וההתנהגות הכפייתית תתבטא בחיפוש של רמזים לבגידות של בני הזוג. בנוסף, הסובלים מסוג זה של OCD יביעו בפני בני הזוג שלהם דרישה להתנהגויות מסוימות, שיאששו את המשיכה הרומנטית שלהם. הם עלולים לפרש התנהגות של בני הזוג שלהם כסימנים המאשרים את החרדות שלהם. לדוגמה, עייפות של בת הזוג שתתפרש כעצלנות או כתירוץ להעדר משיכה, או מצב רוח ירוד של בן הזוג שיתפרש כניסיון להתרחק או ככעס.
אובססיה לזהות מינית – H-OCD
ספקות לגבי הנטייה המינית הם טבעיים, ורבים חווים אותם בשלבים שונים בחיים. כאשר מדברים על אובססיה לזהות מינית לא מדברים על הספקות הטבעיים האלו, אלא על עיסוק מוגבר במחשבות טורדניות שהתוכן שלהן קשור לזהות המינית. חשוב לציין כי מדובר בתת-קטגוריה שאינה רשמית.
אובססיה לזהות מינית באה לידי ביטוי בהקפדה ובחינת יתר של כל סימן, שעלול להצביע על משיכה מינית שונה מההגדרה תחתיה האדם חי כיום. עבור הסובלים מההפרעה, המחשבות הפולשניות גורמות להם לפקפק בנטייתם המינית עקב סימנים שאחרים היו פוטרים כחסרי חשיבות. למשל, תקופה של חוסר חשק לקיום יחסי מין עם בת הזוג עלולה לגרום לסובל מההפרעה לחשוד כי הוא הומוסקסואל או א-מיני. מחשבות אלו פוגעות בתפקוד המיני, ועלולות לפגוע במערכות יחסים קיימות.
בגדול, החרדה שקיימת בבסיס ההפרעה קשורה במשיכה מינית, שנתפסת על ידי האדם המתמודד איתה כ"טאבו". אצל אנשים מסוימים היא יכולה להתבטא כחרדה ממשיכה הומוסקסואלית. במקרים אחרים, מי שסובלים מההפרעה עלולים לחוות מחשבות טורדניות הקשורות במשיכה לילדים. מקרים נדירים יותר הם של אנשים המזדהים כהומוסקסואלים, ומדווחים על מחשבות טורדניות הקשורות במשיכה לבני המין השני.
אל המחשבות הפולשניות מתלווים טקסים, שנועדו להחליש את עוצמתן. למשל, הימנעות מפורנו או צפייה קומפולסיבית בפורנו מז'אנר מסוים.
אובססיה דתית
הסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית בעלת מאפיינים מעולם הדת, שייכים בדרך כלל לספקטרום הדתי – חרדים או דתיים. עם זאת ההפרעה אינה בלעדית להם ויכולה להופיע אצל אנשים מאמינים מכל מגזר.
בהפרעה הזאת, הבסיס לחרדה קשור בחשש לחלל את הדת או לפגוע באל בדרך כלשהי. לעיתים קרובות, הסובלים מההפרעה פונים אל התפילה ואל קיום מצוות בצורה אדוקה במיוחד על מנת להחליש את עוצמת המחשבות הפולשניות. במקרים אלו, עצם התפילה ואורח החיים הדתי הופכים לפעולות קומפולסיביות. הסובלים מהפרעה זו חווים לעתים קרובות תחושות של חרדה, חוסר אונים ורגשות אשם.
טיפול בהפרעה טורדנית–כפייתית
הצעד הראשון בטיפול בהפרעה טורדנית כפייתית הוא אבחון אצל איש או אשת מקצוע מוסמכים. הטיפול בהפרעה נעשה בדרך כלל בשילוב של טיפול פסיכולוגי עם טיפול תרופתי, הכולל בדרך כלל תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI. טיפול פסיכותרפי קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוכח כבעל יעילות גבוהה בהתמודדות עם הפרעה טורדנית כפייתית ותסמיניה.
בנוסף, בטיפול בהפרעה זו יש חשיבות גדולה במיוחד למעטפת המשפחתית והחברתית של המטופל. ההתנהגות הנדרשת מהקרובים למטופל היא הימנעות מהתייחסות לטקסים, כדי למנוע מהמטופל תחושות אשמה או בושה, לצד הימנעות משיתוף פעולה עם הטקסים של המטופל.
טיפול בהפרעה טורדנית כפייתית במרכז gaya
מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב-תחומי, המתמחה בהתאמת טיפול אישי לטווח רחב של גילאים ואוכלוסיות. הצוות במרכז gaya כולל בעלי מקצוע עם תחומי הכשרה מגוונים, ביניהם פסיכולוגים, פסיכיאטרים, פסיכותרפיסטים ועובדים סוציאליים קליניים, המנוסים בעבודה עם מטופלים הסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית לסוגיה.
הצוות במרכז gaya מחויב לטיפול מסור, מקצועי ואמפתי עבור כל מטופל ומטופלת.
לייעוץ ראשוני פנו אלינו עכשיו והתחילו את תהליך השינוי: 09-8855246