סוגי פוביות וטיפולים
בעולמות הטיפול, אחת התלונות השכיחות ביותר, שמשפיעה על כמות האנשים הרבה ביותר, היא אודות פחדים ספציפיים, או במילה אחרת – פוביות.
הפחדים האלה יכולים להיות מוזנים מחוויות עבר, ממצבים נפשיים איתם האדם מתמודד, או להתקיים בפני עצמם כפחדים בלתי רציונליים. ננסה להכיר כמה סוגים של פוביות, ואת שיטות הטיפול היעילות ביותר בפוביות אלה.
כל אחד מאיתנו מרגיש פחד. הפחד הוא רגש שמניע אותנו, כמו כל סוג אחר של רגש, ויש לו מקום חשוב בהתפתחות שלנו כאנשים ובפיתוח תחושות הזהירות והאחריות הנחוצות לנו כבני אדם בוגרים. עם זאת, ישנם גם פחדים שלא מסייעים לנו, אלא מעכבים אותנו ופוגעים ביכולת התפקוד היומיומית שלנו. אלו יכולים להיות פחדים מפני סיטואציות, מפני חפצים, מפני אנשים או בעלי חיים, או כמעט כל דבר אחר. פחד כזה, מפני דבר ספציפי ומסוים, מכונה פוביה, ומדובר באחד התחומים הנפשיים החשובים ביותר בעולם הטיפול כיום. חשוב להכיר את סוגי הפוביות השונות, וחשוב גם להבין כיצד מטפלים בפוביות כאלה בכדי לספק למטופל יכולות התמודדות עימן ושיפור של איכות החיים.
מה זה בדיוק פוביה?
ברמת ההגדרה היבשה, פוביה מוגדרת כמצב נפשי של פחד או בעתה כרוני ולעיתים חסר פרופורציות – ממצב או אובייקט מסוים – שמשבש באופן משמעותי את חיי האדם. במרבית המקרים, האנשים שסובלים מפוביות מודעים לכך שהפחד שלהם הוא בלתי רציונלי, אך לא מסוגלים להתמודד עימו למרות ההבנה הזאת.
אחד המצבים המורכבים והקשים שמתפתחים כתוצאה מפוביה הוא הימנעות – מצב בו המטופל מקפיד להימנע מחשיפה לאובייקט או למצב ממנו הוא פוחד, וכך למעשה הוא פוגע בשגרת החיים היומיומית שלו. לדוגמה, אנשים בעלי פחד ממקומות פתוחים והומי אדם (אגורופוביה) נוטים להימנע מסיטואציות חברתיות וממקומות ציבוריים, גם במחיר של חוסר יכולת לתפקד ולבצע משימות יומיומיות שדורשות התמודדות כזאת.
כיצד מאבחנים פוביה?
על פי ספר האבחנות הפסיכיאטרי הבין לאומי (DSM), בכדי לאבחן פוביה יש לעמוד בחמישה קריטריונים אבחנתיים הכרחיים:
- תחושת פחד הנגרמת מחשיפה לאובייקט או מצב מסוים, או אפילו מציפייה לחשיפה כזאת
- תחושת הפחד צריכה להיות חסרת פרופורציה למידת הסכנה שנשקפת מאותו מצב או אובייקט
- חשיפה למצב או לאובייקט תוביל לתגובת חרדה, ועשויה אף להוביל להתקף חרדה
- פגיעה בתפקוד היומיומי כתוצאה מהימנעות מחשיפה למצב או לאובייקט הפוביה
- מצב מתמשך לאורך חצי שנה לפחות
מטופל שעומד בקריטריונים האלה ככל הנראה סובל מפוביה.
נסקור את סוגי הפוביות השונים, על פי הסיווג השכיח ביותר שלהם, שמתחלק לשלושה סוגים מרכזיים – אגורופוביה, פוביות ספציפיות ופוביות חברתיות.
אגורופוביה – פוביה שכיחה עם סיווג בפני עצמו
אגורופוביה מוגדרת כפחד מפני מקומות פתוחים ולעתים גם ציבוריים והומי אדם. הפחד מונע, במרבית המקרים, מהתחושה של האדם שהוא עלול להיקלע למצוקה במקום המוני ופתוח, ולא יוכל לקבל את העזרה שנחוצה לו.
תחת ההגדרה של אגורופוביה, נהוג לחלק את הפוביה לשני תתי סוגים – אגורופוביה שמופיעה בפני עצמה בלי הפרעה חרדה נלווית, ואגורופוביה שמופיעה על רקע הפרעת חרדה קיימת.
אגורופוביה יכולה להתבטא בצורה שונה מאוד בין מטופל אחד למשנהו, כאשר הסיטואציות הספציפיות מהן המטופל יפחד ויימנע יכולות להיות שונות באופן מהותי. חלק מהמטופלים פוחדים ממקומות פתוחים כמו שווקים, מגרשי ספורט ואפילו מגרשי חניה. חלק אחר מהמטופלים יפחדו ממקומות סגורים והמוניים כמו קניונים או בתי קולנוע. אצל רבים, החרדה מתבטאת בהקשר של תחבורה ציבורית – רכבות, אוטובוסים, מטוסים או ספינות (חשוב לציין שלא מדובר בפחד מפני הטיסה, ההפלגה או הנסיעה עצמה). אצל אחרים, הפחד פשוט יהיה כתוצאה מהימצאות לבד כשהם מחוץ לבית.
פוביות ספציפיות – מה זה וכיצד זה מתבטא?
פוביות ספציפיות מוגדרות בהתאם ל-5 הקריטריונים שצוינו, ועליהן להופיע בפני עצמן וללא קשר לאבחנה נפשית נלווית. כאמור, הן יכולות להיות מאובייקטים, ממצבים יום יומיים או אפילו מפעילויות מסוימות. הפוביה מתאפיינת בכך שלמעט תחושת הפחד מפני האובייקט או המצב הספציפי, האדם מתפקד בצורה רגילה – אך לעתים הוא יכוון ויתכנן את חייו בצורה מדוקדקת כך שלא ייחשף לגורם שמעורר את הפוביה.
נכיר כמה סוגים שכיחים של פוביות:
- פחד גבהים: החרדה מפני מקומות גבוהים וסיטואציות בהן האדם נמצא בגובה, שמתבטאת גם כאשר הגובה בו האדם נמצא אינו נחשב למשמעותי כל כך. חשוב לציין שתחושת פחד מפני מקום גבוה ומסוכן מאוד היא טבעית ואפילו הישרדותית, אך אנשים שסובלים מפחד גבהים ירגישו חרדה לעיתים גם כשהם עומדים על כיסא במרחק של עשרות סנטימטרים ספורים מהקרקע.
- פחד קהל: חרדה שכיחה מאוד מפני הימצאות בסיטואציות בהן האדם צריך לדבר מול קהל או להופיע בפני ציבור כלשהו. גם כאן, תחושת חרדה קלה מפני סיטואציה כזאת היא טבעית מאוד ויכולה אפילו להניע אנשים לפעולה, אך פחד קהל של ממש יגרום לאדם להימנע מלדבר ולחוות תחושה של התקף חרדה גם בישיבה שגרתית בעבודה עם עמיתים שהוא מכיר היטב.
- פוביה מכפתורים: פוביה מכפתורים, או קומפאונופוביה, היא תחושה של חרדה מפני כפתורי ביגוד, שמתבטאת בסלידה מפני מרקם הכפתור או תחושת פחד כאשר הוא בא במגע עם הגוף. ישנם מקרים בהם תחושה זו היא חלק מאבחנה רחבה יותר של הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD), אך ישנם גם מצבים בהם היא מופיעה בפני עצמה. עוד סוג נדיר יותר של פוביה מכפתורים הוא פחד מכפתורי לחיצה – מצב שיכול לשבש באופן משמעותי מאוד את חיי היום יום הרגילים של אדם בעולם המודרני.
- פוביות חברתיות – פוביות הקשורות למצבים ולא לאובייקטים: חרדות חברתיות הן תחום טיפולי מוכר ורחב מאוד, שבא לידי ביטוי אצל מטופלים שנמנעים ממצבים חברתיים מסוימים הגורמים להם לחרדה. חרדה חברתית כללית היא חרדה מפני סיטואציות ואינטראקציות חברתיות באופן כללי – מצב שיכול לפגוע מאוד באיכות החיים של מי שסובל ממנו. ישנן גם חרדות חברתיות ספציפיות, כמו חרדות מפני מפגשים זוגיים, חרדות מפני מפגשים משפחתיים, חרדות מפני אנשים מסוימים, ואפילו חרדה מפני בעלי חיים.
כיצד מטפלים בפוביות?
טיפול בפוביה הוא תחום רחב ומגוון מאוד, החובק במסגרתו גישות שונות שיכולות להועיל למטופלים שונים, בהתאם לגורם העומד בבסיס החרדה שלהם. הגישות הטיפוליות השכיחות ביותר הן הגישה הדינמית והגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית CBT. בגישה הדינמית מתייחסים באופן נרחב לגורם החרדה, ורואים בה שריד מתקופת הילדות והינקות. בטיפול מנסים לרדת לשורש החרדה ולנתק את הקשר בין הגורם הזה לבין האדם הבוגר. הגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית (שהיא השכיחה יותר כיום) מתייחסת לא לגורם אלא להתנהגות של האדם הבוגר, ומנסה לנתק את ההתניה שגורמת לתחושת הפחד. בטיפול CBT מבצעים חשיפה מדודה לגורם הפחד, ומסגלים למטופל הרגלים התנהגותיים חדשים, שגם אם לא ימנעו לחלוטין את הפחד – הם יאפשרו לו לתפקד במסגרתו.
טפיול בפוביה באמצעות שיטת NLP – ישנן כמה טכניקות אשר מאפשרות לעשות שינוי דרמטי במספר טיפולים בודדים, קרא/י עוד על טיפולי NLP
מרכז gaya – מרכז נפשי איכותי לטיפול בפוביות
במרכז gaya תוכלו למצוא צוות רב-תחומי ומיומן בכל מה שנוגע לטיפול בפוביות. עם פסיכולוגים, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכותרפסטים, מטפלי CBT, NLP, מטפלי גוף נפש ועוד – התהליך הטיפולי הוא ראשית הגעה למפגש ייעוץ ראשוני שאחריו נוכל לכוון אתכם על מנת לקבל את המענה הטיפולי המיטבי המתאים לך לצורך התמודדות עם הפוביה שפוגעת בתפקוד היומיומי.
אפשר לעשות שינוי, פנו אלינו לתיאום מפגש ייעוץ ראשוני: 09-8855246