cover

פחד מחתולים

מרכז גאיה » פסיכולוגיה » פחד מחתולים

פחד מחתולים

פחד מחתולים הוא אחד מסוגי הפחדים השכיחים ביותר, תחת הקטגוריה של פחד מבעלי חיים. מצב זה, שנקרא בלועזית גם גטופוביה, יכול לנוע בין חוסר השפעה משמעותי על חיי הסובלים  ממנו, לבין מצב של שיתוק מוחלט ופגיעה אנושה בשגרת החיים היום יומית. מה משפיע על הפחד הזה, מה גורם לו, וכיצד ניתן להתמודד איתו ולטפל בו בצורה היעילה ביותר? נכיר מעט יותר לעומק את הפוביה המדוברת.

 

גטופוביה – פחד שלא כדאי להתעלם ממנו

גטופוביה (גטו=חתול; פוביה=פחד) בלטינית, ופחד מחתולים בעברית – זוהי פוביה ספציפית שמשתייכת לתחום הפחדים מפני בעלי חיים. כשחושבים על הפחד הזה בשלב ראשוני הוא אולי לא נשמע נורא כל כך, שכן פוביה מבעל חיים ספציפי לא אמורה לכאורה לפגוע מאוד בתפקוד היום יומי של מי שסובל ממנה. עם זאת, כדאי לזכור עד כמה אנחנו מוקפים בחתולים. גם ברחובות ובשטחים פתוחים וגם בלא מעט בתים, החתול הוא החיה בעלת הנוכחות והנראות הגבוהה ביותר בישראל. בהתחשב בכך, פחד מחתולים כבר לא נשמע כמו מצב פשוט כל כך, אלא ככזה שחשוב מאוד לדעת איך להתמודד איתו באופן שוטף, ובמידת היכולת גם לדעת כיצד לטפל בו ואולי להיפרד ממנו לתמיד.

 

מהי פוביה מחתולים, וכיצד היא מתבטאת?

תחת ההגדרה של הפרעות הקשורות לפחד ולחרדה, פוביות הן חלק מרכזי שחשוב להתייחס אליו באופן נרחב. זאת גם אם לפעמים הן אינן זוכות לתשומת הלב הרבה שהפרעות החרדה זוכות לה. פוביות הן למעשה פחד מפני אובייקט, חפץ, אדם או יצור ספציפי, כשהחשיפה לאותו טריגר פוביה יכולה להוביל להתקף חרדה לכל דבר ועניין.

במצב של גטופוביה, הפוביה הזאת מופנית כלפי חברינו ההולכים על ארבע, מתפנקים, מגרגרים ולעתים גם שורטים – החתולים. פחד מחתולים מתבטא כאשר בעת חשיפה לחתול, אדם מגיב בתגובה חרדתית, שיכולה להיות תגובה רגשית, מחשבתית, התנהגותית או אפילו פיזית. תחושות פחד, בהלה ואפילו חוסר אונים הן המתוארות במידה הרבה ביותר לאחר החשיפה לחתולים. גם מאפיינים פיזיים כמו הזעה, רעד או חולשה יכולים להופיע לעתים קרובות למדי כשמדובר בהתקף חרדה של ממש.

ישנם מאפיינים התנהגותיים ומחשבתיים, כמו פחד מפני הופעה של חתול גם כאשר אין חתול בקרבת מקום, או ניסיון להימנע מהליכה לצד פחי אשפה ציבוריים מחשש שיהיו בהם חתולים. מצבים אלה כבר יכולים לחרוג מההגדרה של פוביה ספציפית, ולהתחיל "להתנהג" כמו הפרעת חרדה של ממש ברמת הפגיעה בחיי היום יום של הסובלים מהם.

 

מה יכולות להיות הסיבות לפחד הזה?

כמו לכל פוביה ספציפית אחרת, כך גם לפחד מפני חתולים יכולים להיות מספר גורמים. רובם נטועים בתקופת הילדות שלנו ובחוויות שחווינו במהלכה.

הסיבה הברורה ביותר מאליה היא טראומה ישירה שקשורה לחתולים – מי שעבר בתור ילד תקיפה של חתול, נשרט או ננשך או חווה כל סוג של חוויה שלילית אחרת. זה המצב שנקרא למידה והתפתחות של פחדים על בסיס התנסות ישירה.

המצב האפשרי השני הוא חוויה של התנסות עקיפה – מי שבשלב מוקדם למד לפחד מחתולים בשל ספיגת ההתנהגות הזאת מהסביבה שלו, או אפילו מסדרות טלוויזיה או משחקי מחשב. משחק מחשב שבו חתול מרושע רודף אחרי השחקן, או לחילופין תגובה מפוחדת ומוגזמת של הורה בתגובה לחתול ליד הילד, יכולים לסייע להתפתחות של פוביה מחתולים גם ללא חוויה מרתיעה ישירה.

המצב הנוסף שיכול לגרום לפוביה ספציפית מחתולים הוא השפעה של גורמים סביבתיים ואמונות תפלות על חתולים. מצב זה יחסית ייחודי לחתולים (אם כי לא בלעדי) בשל השיוך של חתולים שחורים למזל רע ואמונות דומות אחרות. תגובות אגרסיביות או נרתעות מחתולים בסביבה של ילד, בעקבות אמונות תפלות או כל מצב סביבתי אחר, יכולות ללמד את הילד לפחד ולהירתע מחתולים בעצמו כאדם בוגר.

 

מהן ההשלכות האפשריות של פוביה מחתולים?

ברמה הבסיסית ביותר, פוביה מחתולים תגרום לאדם לתגובה של חרדה ושל פחד כשיימצא בנוכחות של חתול או בעל חיים אחר ממשפחת החתוליים. תחושה זו של פחד יכולה להתבטא גם בצורה פיזית, כאשר האדם שסובל מהפוביה מגלה קווים של התקף חרדה של ממש – הזעה, רעד וכדומה.

מבחינה מחשבתית, תחושת החרדה יכולה להימשך גם זמן רב לאחר החשיפה לחתול שגרם לחרדה, ולהוביל להתנהגות מתגוננת ומפוחדת מול גירויים כמו פינות רחוב, פחי אשפה וכדומה.

מבחינה התנהגותית, ההשלכה החמורה ביותר שיכולה להתפתח כתוצאה מפחד מפני חתולים היא התנהגות נמנעת. מצב זה הוא כבר התפתחות של פחד מחתולים, שמוביל לכך שעצם הפחד מפני החשיפה האפשרית לחתולים ימנע מהאדם ביצוע פעולות בסיסיות, מפגשים חברתיים או משפחתיים או אפילו יציאה מהבית. הימנעות כזאת מהווה כבר פגיעה של ממש באיכות החיים של מי שסובל ממנה.  גם אם הגורם לכך נראה גורם שולי ולא מסוכן כמו חתולים – זה לא הופך את המצב הזה לפחות חמור (ובמקרים מסוימים אולי אפילו ליותר – בשל הבושה וחוסר הנכונות לקבל עזרה בעקבות הפוביה). במצבים אלה של התנהגות נמנעת שמתפתחת כתוצאה מפחד מחתולים, כמו גם במצבים קלים יותר בהם האדם מרגיש שהפחד שלו מפני חתולים פוגע פגיעה של ממש באיכות חייו, יש צורך לפנות לאפשרות של טיפול מקצועי. אין להשאיר את הפחד כמנהל המרכזי של שגרת החיים שלנו.

 

איך אפשר לטפל בחרדה מפני חתולים?

טיפול בפחד מפני חתולים הוא בבסיסו טיפול נגד פחדים וחרדות. יש לא מעט אפשרויות טיפול יעילות במצבים אלה. דוגמה קלאסית ומובהקת לטיפולים יעילים במצב של פחדים ספציפיים ושל פחד מפני חתולים בפרט היא טיפולי NLP – טיפולים שמנטרלים את הקשר השלילי שהאדם שסובל מהפוביה יוצר כלפי גורם הפחד. הטיפולים מסייעים בהרגעה וביצירת תגובה מאוזנת רגשית והתנהגותית בתגובה לחתולים. עוד טיפול שיכול להיות יעיל בטיפול בחרדות הוא CBT, שעובד על הקשר בין דפוסי המחשבה החרדתיים לבין דפוסי ההתנהגות הללו. מי שמרגיש שהוא נכנס להתקפי חרדה של ממש בעקבות חשיפה לחתולים יכול גם לפנות לאפשרות של טיפול תרופתי נוגד חרדה או טיפול תרופתי מרגיע בכדי לטפל במצב הזה. עם זאת, חשוב לציין שטיפולים תרופתיים לא יכולים לרפא את הגורם לחרדה אלא רק להקל על הסימפטומים. בכדי להיפרד מהפחד אחת ולתמיד, יש לפנות לאפשרות של טיפול נפשי כלשהו, בנוסף או בנפרד מהטיפול התרופתי.

 

מחפשים מענה מקצועי ורב-תחומי לטיפול בחרדות? הגעתם למקום הנכון

מרכז gaya הוא מרכז טיפולי רב-תחומי שבו פועל צוות מגוון הכולל מטפלים ומטפלות פסיכותרפיים, CBT, NLP, עובדים סוציאליים, אנשי ונשות רפואה משלימה ועוד. אצלנו כל מטופל ומטופלת מוערכים ונמדדים בכלים מקצועיים ובצורה רב-תחומית, ורק לאחר מכן מותאמת להם מעטפת הטיפול הנכונה ביותר עבורם. אחד מהתחומים בהם ההתמחות שלנו היא המשמעותית ביותר הוא טיפול בחרדות ובפוביות ספציפיות, וביניהן גם בפחד מפני חתולים – יש לנו ניסיון לא מועט בטיפול ובסיוע. כך, אם אתם או מישהו מסביבתכם סובל ממצב של פחד מפני חתולים, הדבר הנכון ביותר שתוכלו לעשות הוא לפנות למרכז gaya ולקבל את המענה המקצועי ביותר. הדבר יגדיל לאין ערוך את הסיכוי שלכם להיפרד מהחרדה הזאת אחת ולתמיד.

פנו אלינו לתיאום פגישת הערכה ראשונית והתחילו בתהליך השינוי עכשיו: 09-8855246

טיפול פסיכולוגי

פחד מחרקים

פסיכולוגיה

גאיה בפייסבוק

צור קשר