על הקשר שבין חרדה לבין רעד בגוף
רעד בגוף זו תחושה לא נעימה, שרובנו חווינו בשלב כזה או אחר של חיינו, מסיבות שונות. עם זאת, הסיבה השכיחה ביותר לתחושות של רעד בגוף, בוודאי בקרב אנשים צעירים ובריאים יחסית, היא מצב של התקף חרדה. אז מה בדיוק הקשר הקיים בין רעד בגוף ובין חרדה, מה בדיוק גורם לנו לרעד בגוף כשאנחנו מרגישים חרדה, והאם יש משהו שניתן לעשות בכדי לטפל במצבים האלה? ננסה להבין ביחד.
יש לא מעט דברים שיכולים לגרום לתחושה של רעד בגוף. לפני שאנחנו מדברים על התקפי חרדה, חשוב גם להכיר את הסיבות האחרות שיכולות להוביל למצב הזה – מחלות נוירולוגיות שונות כמו פרקינסון, מצבים אנדוקריניים של חוסר בהורמונים מסוימים ועוד. למעשה, ישנה מחלה נוירולוגית ששמה הוא "רעד ראשוני בגוף", והסימפטום העיקרי שלה הוא (כפי שניתן להבין) רעד. המצבים בהם אנחנו נתמקד הם מצבים אחרים, בהם מהווה רעד בגוף חרדה, שמתבטאת בהתקף אקוטי עם סימפטומים פיזיים.
נתחיל בלהבין מה הוא בדיוק התקף חרדה
ההגדרה של התקף חרדה היא הופעה פתאומית של תחושת פחד או אימה, המלווה בסימפטומים גופניים או נפשיים שונים. התקף החרדה יכול להיגרם כתוצאה מחשיפה לטריגר ספציפי (למשל בהפרעת חרדה פוסט טראומטית או בפוביות ספציפיות), והוא יכול גם להיגרם באופן ספונטני. אנשים שסובלים מהתקפי חרדה באופן קבוע מוגדרים כסובלים מהפרעת פאניקה. חשוב לציין שהתקף חרדה הוא לא סתם תחושה של פחד בעקבות גירוי מפחיד, שחולפת לאחר הסוף של אותו גירוי מפחיד. התקף חרדה הוא מצב ממושך, שמתרחש בממוצע לאורך כחצי שעה, שאינו פרופורציונלי לרמת האיום או הסיכון שמשקף הטריגר להיווצרותו (אם יש כזה). עם זאת, הדרך הטובה ביותר לאבחן התקפי חרדה היא באמצעות הסימפטומים שלהם – סימפטומים שחשוב מאוד להכיר בין אם אתם סובלים מהתקפים כאלה ובין אם לא.
הסימפטומים השכיחים של התקפי חרדה
כאמור, התקפי חרדה מוגדרים במידה רבה על ידי הסימפטומים השכיחים שלהם. חשוב לציין שישנו מגוון רחב מאוד של סימפטומים מהם ניתן לסבול במהלך התקף חרדה, ואצל כל מטופל התקף החרדה ייראה אחרת וירגיש אחרת, עם שילוב שונה של הסימפטומים האפשריים. נכיר אותם קצת יותר לעומק:
- תחושת דפיקות לב (פלפיטציות) היא אחד הסימפטומים השכיחים ביותר. אדם בהתקף חרדה ירגיש לעתים קרובות את הלב שלו דופק בעוצמה, עד כדי תחושה של "התקף לב" מדומה (כמובן שהתקף לב אמיתי מרגיש די אחרת).
- הזעה מוגברת היא גם סימן קלאסי של התקף חרדה, במיוחד כאשר ההזעה הזאת מגיעה בסיטואציה נינוחה ללא טריגר ברור להיווצרות הזעת יתר. לעתים קרובות אנשים בהתקף חרדה ייראו כאילו הם בדיוק סיימו ריצה, אך הזיעה היא במקרים רבים זיעה קרה שמרגישה אחרת לגמרי מזיעה שנגרמת בשל מאמץ גופני או בשל חום.
- קוצר נשימה וכאבים בחזה הם שני סימפטומים שמגיעים במקרים רבים יחד. אדם בהתקף חרדה לעתים יכול להרגיש כאילו הוא לא מצליח "לנשום עמוק", ואכן הנשימות שלו יהיו רבות ושטוחות יחסית. זו אחת הסיבות שבגינה תרגולי נשימה נחשבים לטיפול יעיל במצב של התקפי חרדה. לעתים קרובות, קוצר הנשימה הזה יגיע יחד עם תחושה של "אגרוף" שנסגר בבית החזה כשמנסים לנשום עמוק.
- רצף (לופ) מחשבתי הוא התסמין המחשבתי העיקרי במצב של התקפי חרדה. למעשה, תחושת החרדה היא תחושה מעגלית, שכן אנחנו חרדים מעצם התחושה עצמה לאחר תחילת ההתקף, ויכולים להרגיש תחושה של סכנת מוות ממש ושל פחד מעצם קיומנו באותו רגע.
- ניתוק מהמציאות (דה-ריאליזציה) או מתחושת העצמי (דה-פרסונליזציה) מהווים גם הם סימפטומים שכיחים למדי של התקפי חרדה מבחינה מחשבתית.
כעת, חשוב לדבר על אחד הסימפטומים השכיחים ביותר והאופייניים ביותר של התקפי חרדה – רעד בגוף, ובעיקר בידיים.
מדוע התקף החרדה גורם לתחושת רעד בגוף?
בניגוד לסימפטומים רבים אחרים של התקפי חרדה, בהקשר של רעד בגוף חרדה היא דווקא בעלת הסבר פיזיולוגי-ביולוגי די ברור. כשאנחנו מרגישים חרדה, ובמיוחד כשאנחנו נמצאים במצב של התקף חרדה, המוח שלנו משחרר יותר אדרנלין ומכניס אותנו למצב של דריכות (Fight of Flight), במנגנון שקשור למערכת העצבים הסימפטטית. גם אם לא הייתה השפעה נפשית נלווית, עודף אדרנלין הוא מצב שיגרום לרעד בגוף. לא ברור האם עודף האדרנלין הזה הוא הסיבה המרכזית לתחושת הרעד במהלך התקף החרדה (אנחנו יודעים שהוא הסיבה המרכזית לתחושת העייפות בסוף ההתקף), ובהחלט יתכן שעצם התקף החרדה עצמו מתאפיין ברעד, שרק מועצם בשל עודף האדרנלין.
האם יש מה שניתן לעשות בכדי לטפל במצב הזה?
במהלך התקף החרדה עצמו, ישנם כמה וכמה דברים שאפשר לעשות בשביל לנסות ולהרגיע את ההתקף ולאזן את תחושת החרדה, אך יש הרבה יותר דברים שניתן לעשות בשביל לנסות ולמנוע את היווצרות ההתקף הבא. הרעד בגוף שמרגישים במהלך התקף החרדה הוא לא בר טיפול בפני עצמו בהקשר זה, שכן אם אתם סובלים מהתקפי חרדה המובילים לרעד בגוף, ככל הנראה תסבלו מאותו רעד ככל שתסבלו מאותם התקפי החרדה החוזרים. לכן, חשוב מאוד למנוע את התקפי החרדה או לכל הפחות להפחית את חומרתם ושכיחותם ככל הניתן, והדרך היעילה ביותר לעשות את זה היא באמצעות טיפול.
אפשרויות הטיפול בהתקפי חרדה הן רבות מאוד – טיפולים נפשיים קונבנציונליים, טיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים שמנתקים את הקשר בין טריגר החרדה לבין ההתנהגות החרדתית, טיפולים תרופתיים שמפחיתים את רמת החרדה לאורך זמן או מספקים הרגעה במהלך ההתקף, וכן כמות עצומה של טיפולים אלטרנטיביים, מדיטציות ואפשרויות רבות אחרות. הדבר החשוב ביותר הוא למצוא את המסגרת הטיפולית המתאימה ביותר לצרכים שלכם.
במצבי חרדה, צריך למצוא מסגרת טיפולית שמתאימה לצרכים שלכם
כאמור, החרדה אבות רבים לה – יש לא מעט גורמים שיכולים להוביל להפרעות חרדה שונות ולהתקפי חרדה במיוחד, ואין מטופל אחד שהתקפי החרדה שלו זהים למטופל אחר. משום כך, גם הטיפול בכל מטופל שסובל מהתקפי חרדה צריך להתאים לצרכים שלו באופן ספציפי. כל מטפל רגשי עוסק בטיפול בחרדות בדרך כזו או אחרת, פסיכיאטרים עוסקים בטיפול תרופתי, פסיכותרפיסטים עוסקים בטיפול רגשי, טיפול פסיכולוגי כמובן עוסק בטפיול בחרדה וגם מטפלים ברפואה משלימה כמו בדיקור סיני או פסיכותרפיה גוף נפש, טיפולי NLP, עוסקים ומסייעים בטיפול בחרדות.
הטיפול ה"קלאסי" והמקובל ביותר במצב של התקפי חרדה כיום הוא שילוב בין טיפול תרופתי מפחית חרדה לבין טיפול CBT שמסגל הרגלים התנהגותיים והליכי מחשבה בריאים יותר כתגובה לטריגר החרדתי. רק בשביל לענות על שני הצרכים האלה יחד (התרופתי והנפשי) יש צורך במרכז בריאות הנפש שיודע להציע מגוון רחב של אפשרויות למטופליו, וכל זה עוד לפני הצורך האפשרי בטיפולים אלטרנטיביים, בטיפולים משפחתיים וקהילתיים ובכל אפשרות טיפולית אחרת שעשויה לסייע לכם. כך, ניתן להיפרד גם מהתקפי החרדה עצמם, וגם מתחושת הרעד הבלתי-נסבלת שמתלווה אליהם לעתים קרובות.
מרכז gaya – הכתובת הנכונה לטיפול בהתקפי החרדה שלכם
אם אתם סובלים מהתקפי חרדה, אתם זקוקים למרכז טיפולי שידע לספק לכם לא רק את האבחנה המדויקת, אלא גם את המעטפת הטיפולית הרחבה שלה תהיו זקוקים. מרכז gaya הוא מרכז טיפולי איכותי ומקצועי, אשר מתמחה בטיפול בחרדות. בצוות המקצועי שלנו פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, מטפלי CBT, NLP, מומחי רפואה משלימה, עובדים סוציאליים קלינים ועוד. אנחנו נותנים לכל מטופל את המעטפת הנחוצה לו במדויק, בשילוב של פרקטיקות טיפול שונות שמבטיחות את המענה הטיפולי האידאלי לצרכיו.
לתיאום מפגש ייעוץ ראשוני והתאמת המטפל ושיטת הטיפול עבורכם, פנו אלינו עכשיו והתחילו את תהליך השינוי: 09-8855246